сряда, 27 юни 2012 г.

Гранола с орехи, мед и стафиди!

    Сутрин съм много смешна, събуждам се трудно, ставам още по-трудно и ми трябва доста време да започна да мисля. Миризмата на кафе е първото нещо, което усещам сутрин, който има ранобудно другарче знае, другото е камбаната. Живея до църква, чуя ли камбаната значи е девет, вече е трябвало да стана.

    
    ..., а ако взема да стана наистина не е лошо да закуся, а какво по-хубаво от овесени ядки.
    Единствените готови овесени ядки с разни добавки към тях, които ми харесват са на една българска фирма и ги продават на много малко места, не са много скъпи, но не е въпроса там. Въпроса е, че за един пакет овесени ядки не си струва да се ходи на далеч. 
    По-лесно е да си направиш в къщи.


    Предимството на домашната гранола, е че не трябва да я накисваш от вечерта, че на сутринта да можеш нормално да дъвчеш, особено ако си попаднал на по-стара реколта овесени ядки.
    Избрах комбинация, която е близо до моят вкус и до това , което купувах до сега, но вече едва ли ще си купя отново, защото е много по-вкусно и всъщност доста лесно.


    Гранола с орехи, мед и стафиди!

    Продукти:

    4 ч.ч. овесени ядки
    1 ч.ч. овесени или пшенични трици
    1 1/2 ч.ч. нарязани орехи
    3/4 ч.ч. олио
    3/4 ч.ч. мед
    1/2 ч.ч. сухо мляко
    1/4 ч.л. сол
    1 ч.ч. стафиди

    
    Загряваме фурната на 180 градуса.
    Приготвяме две големи тави с хартия за печене.
    Смесваме овесените ядки, триците и орехите. Разбъркваме ги добре.
    В друг съд разбиваме олиото, медът, сухото мляко, ванилията и солта и прибавяме към овесените ядки.
    Препоръчвам да се разбърка с ръце, така много по-лесно се разпределя  и не става на топки.
    Разделяме сместа на две и разпределяме в тавите на тънък слой. 
    Сложете и двете тави във фурната, печем 20 минути и обръщаме тавите и печем още 15 минути.
    Когато извадите гранолата от фурната е още много мека, но като изстине става хрупкава и вкусна.
    Оставете да изстине напълно в тавите. Натрошете я на колкото едри парчета искате и прибираме в съд с капак.
    Получава се хубаво количество от около 10 големи порции.


    Колко е хубаво да се закусва.
    Добър апетит!
    

петък, 8 юни 2012 г.

Най-вкусният многозърнест хляб!

    Най-вкусният и най-лесният!
    Толкова пъти вече съм го правила, че и на сън да ме бутнат, започвам да диктувам рецептата. Напоследък правя само сладкиши и хляб, за други неща нямам такова велико желание, но да се върнем на хлебчето. За такива като мен, които не обичат бял хляб, говоря за този, който продават, на мен не ми харесва, защото ми е кисел и недоизпечен и никога не купувам такъв.


    За това вкъщи се хапва само домашно печен, а ако няма купувам някакъв черен, но ако и такъв няма просто не ядем хляб! 


    ... ,а какво по-хубаво от пресен хляб с масло и нова реколта черешово сладко...
    

    Многозърнест хляб!

     Продукти:
       източник Pastry Affair

    2 ч.ч. бяло брашно
    1 1/2 ч.ч. пълнозърнесто брашно
    1 1/2 ч.ч. овесени ядки
    2 с.л. ленено семе
    1 пак. суха мая
    1 ч.л. сол
    280-300 мл топла вода
    овесени ядки и ленено семе за овалване

    
    Пресяваме бялото и пълнозърнестото брашно заедно, добавяме и остатъка, който остава от пълнзърнестото брашно, тоест това са чисто и просто трици, добавяме и всички останали сухи съставки и смесваме добре.
    Започваме да наливаме по-малко от водата, докато се получи меко тесто, не е задължително да се използва цялата вода.
    Оставяме да втаса докато удвои обема си или около 1 1/2 час, може да отнеме и повече време.


    След като е втасало напълно тестото, поставяме на леко набрашнен плот и омесваме за кратко и с ръце оформяме на руло, което леко изтегляме и овалваме в семената.
    Аз разделих на две и се получават две малки хлебчета. Оставяме да втаса още около 1 час. 
    Печем на 180 градуса докато се зачерви и започне да бие на кухо отдолу.


    Пробвайте и много рядко ще се сетите да си купите хляб след това, той просто е много лесен!


    Добър апетит!