Сутрин съм много смешна, събуждам се трудно, ставам още по-трудно и ми трябва доста време да започна да мисля. Миризмата на кафе е първото нещо, което усещам сутрин, който има ранобудно другарче знае, другото е камбаната. Живея до църква, чуя ли камбаната значи е девет, вече е трябвало да стана.
..., а ако взема да стана наистина не е лошо да закуся, а какво по-хубаво от овесени ядки.
Единствените готови овесени ядки с разни добавки към тях, които ми харесват са на една българска фирма и ги продават на много малко места, не са много скъпи, но не е въпроса там. Въпроса е, че за един пакет овесени ядки не си струва да се ходи на далеч.
По-лесно е да си направиш в къщи.
Предимството на домашната гранола, е че не трябва да я накисваш от вечерта, че на сутринта да можеш нормално да дъвчеш, особено ако си попаднал на по-стара реколта овесени ядки.
Избрах комбинация, която е близо до моят вкус и до това , което купувах до сега, но вече едва ли ще си купя отново, защото е много по-вкусно и всъщност доста лесно.
Гранола с орехи, мед и стафиди!
Продукти:
4 ч.ч. овесени ядки
1 ч.ч. овесени или пшенични трици
1 1/2 ч.ч. нарязани орехи
3/4 ч.ч. олио
3/4 ч.ч. мед
1/2 ч.ч. сухо мляко
1/4 ч.л. сол
1 ч.ч. стафиди
Загряваме фурната на 180 градуса.
Приготвяме две големи тави с хартия за печене.
Смесваме овесените ядки, триците и орехите. Разбъркваме ги добре.
В друг съд разбиваме олиото, медът, сухото мляко, ванилията и солта и прибавяме към овесените ядки.
Препоръчвам да се разбърка с ръце, така много по-лесно се разпределя и не става на топки.
Разделяме сместа на две и разпределяме в тавите на тънък слой.
Сложете и двете тави във фурната, печем 20 минути и обръщаме тавите и печем още 15 минути.
Когато извадите гранолата от фурната е още много мека, но като изстине става хрупкава и вкусна.
Оставете да изстине напълно в тавите. Натрошете я на колкото едри парчета искате и прибираме в съд с капак.
Получава се хубаво количество от около 10 големи порции.
Колко е хубаво да се закусва.
Добър апетит!