понеделник, 3 септември 2012 г.

Rugelach!

    Извинявам се, че заглавието ми е на английски, но на български изглеждаше малко глупаво и реших да си го оставя така. Много отдавна съм им хвърлила око на тези абсолютно невероятни кифлички, казано на български, които се приготвят от много интересно тесто, което за мен бе пълна изненада, но се оказа страшно вкусно.


    Иначе са традиционно еврейски сладкиш, който се приготвя по време на Пасха и са с много различни пълнежи, тези аз направих с прасковено сладко и орехи, въпреки че казах, че прасковената одисея приключи и смело мога да кажа, че ги направих, защото има подстрекатели и аз нали не мога много да отказвам...
    Марте ти си виновна....:)


    Както споменах тестото е много интересно и се приготвя с крема сирене и е ужасно вкусно и много лесно за работа.
    Ако не сте опитвали, пробвайте!


    Rugelach!

     Продукти:
       източник MyRecipes

    За тестото:
    2 1/4 ч.ч. брашно
    250 г крема сирене
    200 г краве масло

    За пълнежа:
    1 ч.ч. смлени орехи
    прасковено сладко

    2 с.л. захар
    1/2 ч.л. канела


    Препоръчително е тестото да се направи от вечерта.
    Ако имате кухненски робот ще си улесните живота много.
    Слагате всички продукти в робота и размесвате докато се образува топка и се отдели от стените, не прекалявайте защото тестото се размеква и се отделя трудно от контейнера.
    Процедурата се прави и на ръка, но е малко по-трудоемко.
    Разделя се на 7-8 топки, увива се във фолио и се прибира в хладилник най-малко за 4-5 часа, а най-добре е за през нощта.
    На другият ден...
    Подготвяме две тави с хартия за печене.
    Разточваме всяка топка с диаметър 20 см, като ползваме обилно брашно за да не лепне, тестото става много меко и пухкаво.
    Мажем разточения лист със сладко и посипваме с орехи, режем на осем триъгълника и завиваме внимателно на рулца. Нареждаме ги в тавата.
    Смесваме захарта и канелата и посипваме отгоре. Печем за около 30 минути на 200 градуса.
    Получих 56 броя.


    Вкусно! Прасковите още не са свършили..., дано не прекалявам!
    Добър апетит!