понеделник, 29 октомври 2012 г.

Най-вкусните канелени кифлички!

    Имам много дълъг списък с рецепти, които по някакъв или друг начин, с повод или без повод ще бъдат направени, но къде съм гледала досега и не съм направила това великолепие, как да обясня, че нещо толкова вкусно не съм хапвала много отдавна, то аромат, то сочно, то чудо! След такива суперлативи не зная дори още какво да ви напиша, но ще помисля...



    Спечели ме с това, че в тестото има моята любима извара, канелата и орехите, които ако мога ще слагам навсякъде, добавих любимите си вкусове /в рецептата имаше карамфил и бахар, не ги обичам много/ и са с великолепна глазура и стават едни сочни, леле...



    ...., а колко лесно се правят, буквално във фурната се печеше баница и докато се изпече бях готова с кифлите, а дали са кифли то е спорно, кравайчета ли са, рулца ли, на мен ми харесва кифли и затова така си ги нарекох.
    Как замириса в къщи, не мога да опиша,....изядохме ги!



    Най-вкусните канелени кифлички!

     Продукти:
       идея FineCooking

    3/4 ч.ч. извара
    1/3 ч.ч. кисело мляко
    1/4 ч.ч. захар
    4 с.л. краве масло
    1 с.л. ванилов екстракт
    2 ч.ч. брашно+малко за доизмесване
    1 с.л. бакпулвер
    1/2 ч.л. сода бикарбонат
    1/4 ч.л. сол

    Загряваме фурната на 180 градуса.
    Подготвяме форма за печене, обилно намазана с масло.
    Смесваме извара, кисело мляко, масло, захар и ванилия и разбиваме за много кратко с миксер.
    Пресяваме заедно брашно, бакпулвер, содата и солта, смесваме с другите съставки.
    Месим с ръце много леко, получава се леко лепково, изсипваме на набрашнен плот и месим докато стане меко и еластично.
    Разточваме на правоъгълник.



    За плънката:
    2/3 ч.ч. кафява захар
    1 1/2 ч.л. канела
    1/2 ч.л. сушени лимонови корички
    1/4 ч.л. джинджифил
    1 ч.ч. нарязани орехи

    2-3 с.л. краве масло-разтопено

    Смесваме захарта и подправките.



    Разточения лист намазваме с масло и посипваме със захарта и подправките, разсипваме равномерно орехите и завиваме на стегнато руло.
Нарязваме на 12-14 части. Подреждаме в тавичка и печем 25 минути до леко порозовяване.
   След като леко изстинат, вадим от тавата и заливаме със сироп.

   За глазурата: 
   1/3 ч.ч. пудра захар
   3-4 с.л. прясно мляко
   1 ч.л. ванилов екстракт

   Смесваме всички продукти и бъркаме интензивно докато захарта се стопи, аз използвах по-малко захар за да стане по-рядко, но ако обичате да е по-сладко количеството  на захарта може да се увеличи.
   Поливаме обилно.



    Сочно а...
    Добър апетит!