вторник, 18 декември 2012 г.

Горещ бял шоколад и пълнозърнести палачинки!

     Няма нищо коледно нито в публикацията ми нито в настроението ми, поне малко от снимките може би лъха нещо такова, така и не мога да се заразя с ентусиазъм, без да звуча надявам се отчаяно, напротив, много съм си добре, просто около празници не се чувствам много добре, цялата понпозност ми идва в повече, без причина ли е не зная...


    Много бих искала да изпека няколко тави сладки, да навия една голяма доза фунийки, още по-голяма доза с еклери, няколко коледни сладкиша, но не зная дали само за едно ще имам време, за съжеление по това време когато всички почиват аз работя до последно.
    ...., а на всичко отгоре се опитвам да направя и една диета, от която ми писна на четвъртият ден и за пореден път се убеждавам, че това не е за мен и пълнозърнестите палачинки ми се сториха много добра идея, горещият шоколад беше едно голямо допълнение, божествен...


    Палачинките са напълно диетични и са много вкусни, леко ги намазах с мед, вкусни са и засищат. Напоследък предпочитам да ги правя малки и пухкави, стават доста по-бързо.


     Пълнозърнести палачинки!

      Продукти:

     2 ч.ч. пълнозърнесто брашно
     1 ч.ч. ръжено брашно
     2 ч.л. бакпулвер
     1/2 ч.л. сода бикарбонат
     2 яйца
     2 1/2 ч.ч. прясно мляко
     1/2 ч.ч. разтопено краве масло
    
     От тези продукти излизат доста палачинки.
     В дълбока купа пресяваме двата вида брашно, содата и бакпулвера, правим кладенче и слагаме всички останали продукти, разбиваме. Сместа трябва да е гъста за да не се разливат прекалено палачинките.
    Пържим в леко намаслен тиган.


    Горещ бял шоколад!

     Продукти:

    За две големи чаши
    500 мл прясно мляко
    100-150 г бял шоколад
    пръчка канела
    какао за поръсване

    Загряваме млякото заедно с канелата, разтваряме шоколада в горещото мляко и разбъркваме добре, гарнираме с какао.
    Много е лесно и приятно и божествено вкусно.



      Честит вторник и да ви е сладко!
     
     

вторник, 4 декември 2012 г.

Питка за здраве!

    Страхотна инициатива е това, да направиш нещо ей така защото е наречено ти дава някакво удовлетворение, аз не съм вярваща или поне нямам вътрешното усещане за това и не следвам законите и каноните на който и да е, вярвам в себе си и във вътрешното си убеждение, че срещу съдбата си и срещу себе си не можеш да вървиш и на когото и да се молиш все тая, единствено искам да сме здрави, а другото то е ясно.


    Много отдавна искам да ви покажа тази питка, зная я от мама и тя ме научи да я правя и това беше повод да я направя. Това е много мини вариант иначе става една великолепна погача, на конци.....
    Показвам ви снимки, които намерих в архива на питката, когато я правих по някакъв случай и малко от онзи ден!


    Единствено съжалявам, че нямах жива мая, защото такива питки се правят само с такава, но няма нищо, беше вкусна. Тайната на това тесто е "биенето" на тестото и втасването, което е само веднъж. Тестото е много лесно за правене и има едни тайни съставки, от които аз бях наистина втрещена в началото, но щом мама казва значи е така.



    Питка за здраве!

     Продукти:

    За голяма питка
    1 кг брашно
    1 кубче прясна мая /препоръчително/
    1 ч.л. захар
    1 ч.ч. топла вода
    1 ч.ч. кисело мляко
    1 с.л. сол
    1 с.л. олио
    1/4 ч.л. оцет
    1/4 ч.л. ракия
    2-3 яйца
    маргарин

    Всички продукти трябва да са със стайна температура. 
    Подготвяме тава с големина около 30 см и я намазваме много обилно с маргарин.
    Пресяваме брашното.
    В част от топлата вода и захарта разтваряме маята и я оставяме да втаса.
    Отделно смесваме киселото мляко, солта, олиото, оцета и ракията.
    От яйцата отделяме един жълтък за намазване и ги разбиваме.
    Правим кладенче в брашното и прибавяме всички продукти, включително  втасалата мая, омесваме меко тесто.
    Месим няколко минути, тестото ще стане пухкаво.
    "Бием" тестото поне 50 пъти, но колкото повече толкова по-добре, тоест пускаме тестото от високо и с всяко пускане ще усетите как влиза въздух и става много въздушно. Оформяме на топка.
    Разделяме на 3-4 топки.
    Вземаме една топка и разточваме на лист с диаметър 10-15 см, мажем много обилно с маргарин. Повтаряме същата процедура и с другите топки като слагаме листите един върху друг, върху последния не мажем маргарин.
    Така получената купчинка от листове разточваме на един голям лист, по-голям от тавата.
    Разделяме на 16 триъгълника и завиваме на кифлички, които подреждаме в тавата на малки разстояния, покриваме с фолио и топла кърпа и оставяме да втаса докато удвои обема си. Мажем с разбитият жълтък смесен с малко олио.
    Когато питката е втасала, поставяме тавата в студена фурна и тогава включваме на 180 градуса, времето в което фурната ще загрява питката ще втаса напълно. 
    Питката е готова, когато се отдели от стените на тавата.
    Мажем отгоре обилно с маргарин и завиваме с кърпа за да "обиколи нивата", както казваше баба ми.


    
    Това е моята питка, която аз правя само когато има специален случай, например като този.
   Да сме здрави!  Добър апетит!