Великолепна Нова Година, с цялото семейство, около голямата маса събрани всички, вече пораснали деца, ние всички, различни и големи, много смях, много викторини, много изненади и танци, просто великолепно.
Все пак настроението ми дойде, изненадах всичките си приятели с ръчно направени кутии, пълни с коледни лакомства, изпекох сладки, щолен, къщата замириса на Нова Година, усмивките и изненадата, които предизвиках ми бяха достатъчни.
Избрах тази рецепта за първа, защото е нещо между всички коледни и новогодишни традиционни хлябове, които се правят в различните държави, дали ще е щолен, панетоне или онзи плодов хляб, който се приготвя в Англия, този сладък хляб, който прилича на козунак все пак, но без сушените плодове, а е с много шоколад и много канела!
Сладък хляб с шоколад и канела!
Продукти:
идея Martha Stewart
2 1/4 ч.л. суха мая
1/4 ч.ч. захар
3/4 ч.ч. топло мляко
2 яйца + 1 жълтък
3 1/2 ч.ч. брашно + още за доумесване
щипка сол
125 г краве масло, разтопено
Маята, щипка захар и малко топла вода се разбъркват заедно в купа, покрива се с фолио и се оставя за 5 минути да втаса.
Пресяваме брашното и солта в дълбока купа.
Разбиваме леко яйцата със захарта и добавяме и млякото.
Прибавяме към брашното маята, яйчената смес и маслото.
Замесваме меко тесто, може да работите и с миксер, но ако използвате ръцете си, месете най-малко 15 минути.
Оставете го за 10 минути да си почине.
За плънката:
200 г черен шоколад
1/4 ч.ч. захар
2 ч.л. канела
4 с.л. масло, меко
Нарязваме шоколада на дребно и смесваме с останалите продукти.
За топинга:
5-6 с.л. от плънката
10 с.л. брашно
Разтриваме с ръце докато се получат едри трохи.
Приготвяме подходяща форма за печене, намазана с масло и покрита с хартия.
Разбиваме жълтъка.
На набрашнена повърхност разточваме тестото на правоъгълник, посипваме с плънката, намазваме леко краищата с жълтък и навиваме на руло, изравняваме и прегъваме на две и леко усукваме.
Поставяме във формата, намазваме с останалият жълтък и покриваме с топинга. Покриваме с фолио и оставяме на топло да удвои обема си.
Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса около 50 минути докато се зачерви.
Със сигурност това ще ми е основната рецепта за козунак тази година, но ще пробвам с други плънки, които естествено ще споделя.
С ръка на сърцето си признавам, че стана по-хубав от този, който правих миналата година.
Прегръдка на всички!... и да ви е сладко!
Все пак настроението ми дойде, изненадах всичките си приятели с ръчно направени кутии, пълни с коледни лакомства, изпекох сладки, щолен, къщата замириса на Нова Година, усмивките и изненадата, които предизвиках ми бяха достатъчни.
Избрах тази рецепта за първа, защото е нещо между всички коледни и новогодишни традиционни хлябове, които се правят в различните държави, дали ще е щолен, панетоне или онзи плодов хляб, който се приготвя в Англия, този сладък хляб, който прилича на козунак все пак, но без сушените плодове, а е с много шоколад и много канела!
Сладък хляб с шоколад и канела!
Продукти:
идея Martha Stewart
2 1/4 ч.л. суха мая
1/4 ч.ч. захар
3/4 ч.ч. топло мляко
2 яйца + 1 жълтък
3 1/2 ч.ч. брашно + още за доумесване
щипка сол
125 г краве масло, разтопено
Маята, щипка захар и малко топла вода се разбъркват заедно в купа, покрива се с фолио и се оставя за 5 минути да втаса.
Пресяваме брашното и солта в дълбока купа.
Разбиваме леко яйцата със захарта и добавяме и млякото.
Прибавяме към брашното маята, яйчената смес и маслото.
Замесваме меко тесто, може да работите и с миксер, но ако използвате ръцете си, месете най-малко 15 минути.
Оставете го за 10 минути да си почине.
За плънката:
200 г черен шоколад
1/4 ч.ч. захар
2 ч.л. канела
4 с.л. масло, меко
Нарязваме шоколада на дребно и смесваме с останалите продукти.
За топинга:
5-6 с.л. от плънката
10 с.л. брашно
Разтриваме с ръце докато се получат едри трохи.
Приготвяме подходяща форма за печене, намазана с масло и покрита с хартия.
Разбиваме жълтъка.
На набрашнена повърхност разточваме тестото на правоъгълник, посипваме с плънката, намазваме леко краищата с жълтък и навиваме на руло, изравняваме и прегъваме на две и леко усукваме.
Поставяме във формата, намазваме с останалият жълтък и покриваме с топинга. Покриваме с фолио и оставяме на топло да удвои обема си.
Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса около 50 минути докато се зачерви.
Със сигурност това ще ми е основната рецепта за козунак тази година, но ще пробвам с други плънки, които естествено ще споделя.
С ръка на сърцето си признавам, че стана по-хубав от този, който правих миналата година.
Прегръдка на всички!... и да ви е сладко!