петък, 28 март 2014 г.

Baguettes!

    Правенето на хляб е едно от най-големите удоволствия в моята кухнята, само този който не е опитвал не знае какъв е аромата от прясно изпечен хляб. Признавам си, че не съм правила отдавна и тези снимки са малко отдавана, но тази рецепта е великолепна и винаги се получава, франзелите, /казано на български/, са меки, с много хубава среда и превъзходна коричка, не такава една ластична като повечето, които продават и гаранция на другият ден са също толкова хубави колкото първият!



    Baguettes!

     Продукти:
       идея BHG

    5-6 ч.ч. брашно
    2 пак. суха мая 
    1 1/2 ч.л. морска сол
    2 ч.ч. топла вода
    1 белтък+1 с.л. вода
    царевично брашно за поръсване

    За четири багети.
    Подготвяме голяма тава с хартия за печене. Загряваме фурната на 180 градуса. 
    Ако имате кухненски робот е по-лесно!
    Пресяваме брашното, прибавяме солта и маята, разбъркваме добре и наливаме на тънка струя водата, бъркаме докато се получи еднородна смес. Изсипваме на плота и омесваме за десет минути. Поставяме в купа, покриваме с фолио и оставяме на топло място за един час.


    Когато тестото е готово го разделяме на четири равни части. С помощта на точилка разточваме всяка една част на правоъгълник около 15/30 см.         Навиваме на руло и леко изтегляме, поставяме в тавата. Така процедираме с всички части. Правим няколко разреза на всяка багета и покриваме отново за 30 минути да втасат отново.
   Когато увеличат обема си намазваме с разбития белтък с водата и поръсваме с царевично брашно.
   Печем около 45 минути. Можете да проверите дали са готови като почукате по долната част, трябва да бие на кухо.
   След като са готови поставяме върху решетка докато  изстинат напълно.
   Съхраняваме като увием всяка една багета във фолио за свежо съхранение.

 

   Утре е събота, защо да не го превърнем в ден за печене.