понеделник, 1 декември 2014 г.

Пълнозърнест хляб с мед!

    Това е хлебчето, което правеше компания на онази супа с леща и свинско от преди една-две публикации! Един от най-хубавите,вкусни и пухкави хлебчета, които съм правила! Тези от вас, които са работили с пълнозърнесто тесто знаят, че работата с него е по-деликатна и не винаги резултата е уау, ако се прекали с течността става една кална каша и вероятността да се получи нещо от кашата е почти нулева, но тук нещата са много различни, два пъти правен, два пъти страхотен хляб. Реших да ви го споделя отделно, защото наистина си заслужава и е в моят лист за сполучлив хляб.


    Пълнозърнест хляб с мед!

    Продукти:
       идея PlateOfJoy

    350 г бяло брашно
    300 г пълнозърнесто брашно
    1 пак. суха мая DrOetker
    1 ч.л. сол
    1 с.л. мед
    400 г топла вода

    овесени ядки за овалване
    

   
    В малка купа сложете маята, 3-4 с.л. вода и щипка захар, разбъркайте и оставете на страна да се активира.
   Пресейте двата вида брашно и солта, но това което остане във ситото не го изхвърляйте, а го прибавете към брашното, иначе ще изхвърлим полезната част от пълнозънестото брашно, разбъркайте добре да се смесят.
    Използването на кухненски робот е голямо улеснение.
    Слагаме брашното в купата, добавяме меда и готовата мая.
    Започваме да бъркаме на бавен оборот и да наливаме водата, докато се получи меко тесто, не е задължително да се използва цялата вода. Въртим още няколко оборота за да се доумеси. Прехвърляме на плота и леко оформяме с ръце.
   Поставяме тестото в леко намаслена купа за 45-50 минути да втаса на топло.


    Подгответе си малка кексова форма с хартия за печене.
    След като тестото втаса, омесете леко и разстелете на правоъгълник, навийте на руло и оваляйте в овесените ядки.
    Поставете оформеното хлебче в подготвената форма, притиснете с ръка отгоре хляба и го изравнете да няма издатини, да стане равно отгоре, покрийте с фолио и оставете още 30-35 минути да втаса.
    Загрейте фурната на 180 градуса.
    Печете хляба 55-60 минути.


    Честит Декември!