понеделник, 4 юли 2011 г.

Тутманик

      Пак е неделя и още със ставането започват да ми се въртят едни тутманици в главата, обаче има една изключително важна подробност, аз досега не съм правила, но веднага се сещам, че няма да е по-различно от Питката на мама, която някой ден ще направя и ще ви покажа нещо невероятно и как по-точно се научих да меся правилно, пак се отплеснах!



    Та почвам аз да си мисля как да замесим едно тесто от наличните продукти, които имам в хладилника и стигам до извода, че май ще стане един велик тутманик. 
    Преди време си купувах редовно много списания тогава предимно италиански, /защото нямаше други/, и там имаше реклами на разни уреди, които даже на бях виждала на живо, говоря за така известните сега хлебопекарни, толкова исках тогава, но сега за нищо на света! Разказвам ви това, защото откакто разбрах, че се справям в кухнята и, че има голяма разлика от не искам до не мога препоръчвам на всеки първо да опита и после ще видим, защото който не е омесил едно тесто в живота си той не е разбрал какво е изпуснал.
    Пак се разприказвах много, но някак си се развълнувах, не знам защо.
    Започвам да вадя продукти и що да видя брашното до никъде и разбира се милото, което се казва Мартин между другото, и който е виновен за този блог    излита до магазина и носи със скоростта на светлината пакет брашно само да започна по-скоро. Вижте сега каква я свърших днес.
   
    Тутманик


     Продукти:


     700-800 гр. брашно
    300 мл. топло прясно мляко
    3 големи яйца /от които отделете единия жълтък за намазване/
    21 гр. прясна мая /половин пакетче/
    щипка захар 
    щипка сол
    сирене и кашкавал колкото обичате
    маргарин /няма количество, ще разберете защо/


    Да месим!
    Първо подгответе тавата, в която ще печем, тя трябва да е обилно намазана с маргарин.
    В подходящ съд пресяваме брашното и правим едно хубаво кладенче. В топлото мляко разтваряме маята заедно със захарта и солта. Разбиваме леко яйцата. Наливаме в кладенчето внимателно без да разливаме наоколо. Смесваме всички продукти и започваме бавно да бъркаме докато се стигне до момента, в който трябва да действаме с ръце. Омесете хубаво меко тесто.
    Разделяме тестото на четири части, всяка една част се разточва на лист с големина не повече от 15 см. и се намазва обилно с маргарин, разточваме следващата и я слагаме върху другата, мажем с маргарин и така и другите  части по същият начин, не мажете само последната.
    Така направихме едно много хубаво многолистно тесто, това което се получи разточваме на един голям лист с дебелина около 5-6 мм, поръсваме със сирене и кашкавал и навиваме на руло, ако ви се стори много дебело разтеглете леко с ръце. От рулото трябва да излязат приблизително 9-10 части.
   В приготвената вече тава подредете частите и оставете да втаса около един час или докато удвои обема си!




    След като втаса намажете с жълтъка, към който може да добавите малко прясно мляко и слагаме в студена фурна, подчертах го защото е важно.
Докато загрява фурната /180градуса/ тестото продължава да втасва и се подува постепенно, готово е след около 50 минути или докато се отдели от стените на тавата. Тези тънкости знам от мама, за които съм и много благодарна!
    Вадим от фурната, мажем отново с маргарин и леле какво се е получило, а! Да ви е сладко!     

  

2 коментара: