сряда, 9 януари 2013 г.

Сладък хляб с шоколад и канела или нещо като козунак!

    Великолепна Нова Година, с цялото семейство, около голямата маса събрани всички, вече пораснали деца, ние всички, различни и големи, много смях, много викторини, много изненади и танци, просто великолепно.
    Все пак настроението ми дойде, изненадах всичките си приятели с ръчно направени кутии, пълни с коледни лакомства, изпекох сладки, щолен, къщата замириса на Нова Година, усмивките и изненадата, които предизвиках ми бяха достатъчни.



    Избрах тази рецепта за първа, защото е нещо между всички коледни и новогодишни традиционни хлябове, които се правят в различните държави, дали ще е щолен, панетоне или онзи плодов хляб, който се приготвя в Англия, този сладък хляб, който прилича на козунак все пак, но без сушените плодове, а е с много шоколад и много канела!



    Сладък хляб с шоколад и канела!

     Продукти:
      идея Martha Stewart

    2 1/4 ч.л. суха мая
    1/4 ч.ч. захар
    3/4 ч.ч. топло мляко
    2 яйца + 1 жълтък
    3 1/2  ч.ч. брашно + още за доумесване
    щипка сол
    125 г краве масло, разтопено
    
    Маята, щипка захар и малко топла вода се разбъркват заедно в купа, покрива се с фолио и се оставя за 5 минути да втаса.
    Пресяваме брашното и солта в дълбока купа.
    Разбиваме леко яйцата със захарта и добавяме и млякото.
    Прибавяме към брашното маята, яйчената смес и маслото.
    Замесваме меко тесто, може да работите и с миксер, но ако използвате ръцете си, месете най-малко 15 минути.
    Оставете го за 10 минути да си почине.



    За плънката:
    200 г черен шоколад
    1/4 ч.ч. захар
    2 ч.л. канела
    4 с.л. масло, меко

    Нарязваме шоколада на дребно и смесваме с останалите продукти.

    За топинга:
    5-6 с.л. от плънката
    10 с.л. брашно

    Разтриваме с ръце докато се получат едри трохи.

    
    Приготвяме подходяща форма за печене, намазана с масло и покрита с хартия.
    Разбиваме жълтъка.
    На набрашнена повърхност разточваме тестото на правоъгълник, посипваме с плънката, намазваме леко краищата с жълтък и навиваме на руло, изравняваме и прегъваме на две и леко усукваме.
    Поставяме във формата, намазваме с останалият жълтък и покриваме с топинга. Покриваме с фолио и оставяме на топло да удвои обема си.
    Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса около 50 минути докато се зачерви.


    Със сигурност това ще ми е основната рецепта за козунак тази година, но ще пробвам с други плънки, които естествено ще споделя.
    С ръка на сърцето си признавам, че стана по-хубав от този, който правих миналата година.
    Прегръдка на всички!... и да ви е сладко!

11 коментара:

  1. Павлинче,изглежда божествено вкусен!
    Успешна Нова година ти желая-прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Павлинка, имам същите играчки. :)) Хубава Нова година и се надявам, че ще се видим!

    ОтговорИзтриване
  3. Честита и успешна и за теб !
    Великолепен хляб ,много красиви снимки !
    Прегръдка и хубав утрешен ден !

    ОтговорИзтриване
  4. Инка, една здрава, усмихната, успешна и щастлива година!
    А това лакомство е чудесно!
    Поздрави и хубав четвъртък!

    ОтговорИзтриване
  5. Това много прилича на повитицата, тя също е вид козунак с пълнеж по избор - орехи, шоколад или друго :) Несъмнено е много вкусно и твоето предложение, Лин :)
    Честита нова визия на блога, харесва ми :)

    ОтговорИзтриване
  6. Честита Нова година! Много здраве и сбъдване на съкровени желания! :)
    Всичко е прекрасна - снимки, рецепта, изпълнение!
    Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Линка, сложи в буркан малко от аромата на хляба и го прати насам :) изкушаваш ме да го опитам, защото миналата година не ми се получиха много, много великденските творения.
    П.П. Играчките са страхотни! Вчера гледах едни лилави купички на точки и се сетих за теб :) Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  8. Добър старт на новата година даваш,Линка,с този чуден козунак!И на мен веднага ми напомни Повитицата.Бързам да отлитам,защото а съм се задържала повече,а съм подхванала пак козуначената одисея :) .
    Супер снимки!
    Надявам се да се видим скоро!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Честита и усмихната да е Новата година Павлинче, така както е започнала!
    Хлебчето е божествено , както и снимките му:)
    С поздрав: Дани

    ОтговорИзтриване
  10. Като започнем от този несъмнено вкусен сладък хляб и стигнем до любимата ми комбинация за посуда (червено на точки), зареди ме невероятно с настроение. И сега както е 23 часа, освен на танци да хукна;)
    Убедена съм, че годината ти ще бъде невероятна!Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря ви много! Прегръщам ви много силно!

    ОтговорИзтриване