неделя, 15 декември 2013 г.

Средиземноморска бобена супа и домашни хлебчета!

    Студеното време предразполага не само към печенето на бисквити и канелени сладкиши, но и към хапването на топла супа и миризмата на пресен хляб, не мислите ли! Топлите и ароматни гозби ме стоплят само като си помисля за тях, особено супите. Честно казано мога да изкарам на супа и шоколадови трюфели много дълго време, но това е друга тема. Тази супа ще ви учуди колко бързо се прави, а хлебчетата са вълшебни. 


  Името на супата е "тосканска бобена супа със спанак", но ми е твърде дълго, а пък и не зная колко е тосканска, та средиземноморска по ми се вписва. Хлебчетата пък са изумителни, тестото е много интересно и лесно за работа.


     Средиземноморска бобена супа!

     Продукти:
      идея BHG

    2 големи моркова
    1 глава лук
    2 консерви червен боб
    2 л телешки бульон
    2-3 с.л. смесени подправки /мащерка, девисил, джоджен/
    2-3 шепи бейби спанак 
    2 с.л. краве масло
    сол и черен пипер

    В 1 с.л. масло задушаваме лука и морковите, добавяме отцеденият боб, бульона и подправките. Оставяме да заври и намаляме котлона и оставяме още 15 минути. Подправяме със сол и черен пипер.
   През това време в тиган загряваме останалото масло и леко задушаваме спанака.
   Сервираме топла супа гарнирана със спанак.


  Домашни хлебчета!
  
     Продукти:
       идея Fine Cooking

    4 ч.ч. бяло брашно
    1 пакет суха мая
    1 с.л. захар
    1 ч.л. сол
    1 ч.ч. прясно мляко
    125 г краве масло
    3 жълтъка

    Подготвяме тава с хартия за печене.
    В голяма купа пресяваме брашното, добавяме маята, захарта и солта. Поставяме ги в кухненски робот и размесваме добре.
    Междувременно в касерола загряваме леко млякото и маслото, оставяме на страна леко да изстине, /не много/, разбиваме жълтъците и ги добавяме към млякото и маслото.
    На ниска степен започваме да смесваме млечната смес към брашното. Увеличете скороста на разбъркване и месете около 5-10 минути, тестото става маслено и гладко.
    Изваждаме тестото на плота и оформяме на хубава топка, оставяме да втаса в леко намаслена купа, покриваме и оставяме да втаса за 45-50 минути.
    След като е втасало тестото разделяме на 15-16 равни топки и подреждаме в тавичка. Покриваме и оставяме още за 20 минути да втасат.
    Печем 30 минути, докато се зачервят и се отделят от стените на тавата.
    *ако не разполагате с робот всички процедури могат да се направят и на ръка
    *тестото е много маслено и няма нужда да се добавя брашно, но ако ви се получи лепкаво намаслете ръцете си за да можете да работите с него, а не брашно за да не стане жилаво.



    Хубава и топла неделя!

вторник, 3 декември 2013 г.

Вита баница с извара и заквасена сметана!

    Декември е и навсякъде е едно бляскаво и украсено и коледно-новогодишно, доста симпатично! Всяка година си казвам, че започвам да се настройвам от рано, предвид заобикалящия ме блясък, опитвам се. Започвам от днес, не започвам нищо от първо число, от понеделник, от начало, правило си имам. Мога да дам и пример ако не съм го казвала, сега ще споделя един от най-качествените, че отказах цигарите от обяд, не от сутринта или от понеделник, мисля си че така се получава най-качествено. Така започвам да се настройвам от днес и мисля да участвам в "голямото печене" малко по-активно, ако мога! Като гледам миналата година имам такова нищожно участие, срамота, а да не съм правила нищо, не е така, ама минало, ще наваксам с риск да кача още няколко кила. Напред!


    Започвам с нещо, в което няма нищо коледно, но с достатъчно фантазия можем да го приложим в менюто например в коледната сутрин. 



    Вита баница с извара и заквасена сметана!

    Продукти:
      идея Litle Upside Down Cake

    За голяма баница:
    350 г краве сирене
    400 г извара
    400 г заквасена сметана
    4 яйца
    1 пакет/450г/точени кори
    100 г краве масло, разтопено

    Корите е добре да бъдат от онези по-дебелите, точени, ако може и печени на сач и ако попаднете като мен на едни огромни кръгли кори разрежете на две, по-лесно се работи. Разделих един пакет на две направих две малки тавички.
    Загряваме фурната на 180 градуса.
    Намаслете тавата с масло.
    За плънката смесваме всички съставки без маслото.
    Всяка кора мажем с масло и слагаме обилно от плънката, завиваме внимателно и навиваме на охлюв.
    Готовата баница мажем с масло и печем около 45 минути, докато се зачерви.



    Хапваме топличка баничка с кисело мляко, полято с малко масло /странно е, но е вкусно/.