неделя, 15 декември 2013 г.

Средиземноморска бобена супа и домашни хлебчета!

    Студеното време предразполага не само към печенето на бисквити и канелени сладкиши, но и към хапването на топла супа и миризмата на пресен хляб, не мислите ли! Топлите и ароматни гозби ме стоплят само като си помисля за тях, особено супите. Честно казано мога да изкарам на супа и шоколадови трюфели много дълго време, но това е друга тема. Тази супа ще ви учуди колко бързо се прави, а хлебчетата са вълшебни. 


  Името на супата е "тосканска бобена супа със спанак", но ми е твърде дълго, а пък и не зная колко е тосканска, та средиземноморска по ми се вписва. Хлебчетата пък са изумителни, тестото е много интересно и лесно за работа.


     Средиземноморска бобена супа!

     Продукти:
      идея BHG

    2 големи моркова
    1 глава лук
    2 консерви червен боб
    2 л телешки бульон
    2-3 с.л. смесени подправки /мащерка, девисил, джоджен/
    2-3 шепи бейби спанак 
    2 с.л. краве масло
    сол и черен пипер

    В 1 с.л. масло задушаваме лука и морковите, добавяме отцеденият боб, бульона и подправките. Оставяме да заври и намаляме котлона и оставяме още 15 минути. Подправяме със сол и черен пипер.
   През това време в тиган загряваме останалото масло и леко задушаваме спанака.
   Сервираме топла супа гарнирана със спанак.


  Домашни хлебчета!
  
     Продукти:
       идея Fine Cooking

    4 ч.ч. бяло брашно
    1 пакет суха мая
    1 с.л. захар
    1 ч.л. сол
    1 ч.ч. прясно мляко
    125 г краве масло
    3 жълтъка

    Подготвяме тава с хартия за печене.
    В голяма купа пресяваме брашното, добавяме маята, захарта и солта. Поставяме ги в кухненски робот и размесваме добре.
    Междувременно в касерола загряваме леко млякото и маслото, оставяме на страна леко да изстине, /не много/, разбиваме жълтъците и ги добавяме към млякото и маслото.
    На ниска степен започваме да смесваме млечната смес към брашното. Увеличете скороста на разбъркване и месете около 5-10 минути, тестото става маслено и гладко.
    Изваждаме тестото на плота и оформяме на хубава топка, оставяме да втаса в леко намаслена купа, покриваме и оставяме да втаса за 45-50 минути.
    След като е втасало тестото разделяме на 15-16 равни топки и подреждаме в тавичка. Покриваме и оставяме още за 20 минути да втасат.
    Печем 30 минути, докато се зачервят и се отделят от стените на тавата.
    *ако не разполагате с робот всички процедури могат да се направят и на ръка
    *тестото е много маслено и няма нужда да се добавя брашно, но ако ви се получи лепкаво намаслете ръцете си за да можете да работите с него, а не брашно за да не стане жилаво.



    Хубава и топла неделя!

Няма коментари:

Публикуване на коментар