Студеното време предразполага не само към печенето на бисквити и канелени сладкиши, но и към хапването на топла супа и миризмата на пресен хляб, не мислите ли! Топлите и ароматни гозби ме стоплят само като си помисля за тях, особено супите. Честно казано мога да изкарам на супа и шоколадови трюфели много дълго време, но това е друга тема. Тази супа ще ви учуди колко бързо се прави, а хлебчетата са вълшебни.
Продукти:
идея BHG
2 големи моркова
1 глава лук
2 консерви червен боб
2 л телешки бульон
2-3 с.л. смесени подправки /мащерка, девисил, джоджен/
2-3 шепи бейби спанак
2 с.л. краве масло
сол и черен пипер
В 1 с.л. масло задушаваме лука и морковите, добавяме отцеденият боб, бульона и подправките. Оставяме да заври и намаляме котлона и оставяме още 15 минути. Подправяме със сол и черен пипер.
През това време в тиган загряваме останалото масло и леко задушаваме спанака.
Сервираме топла супа гарнирана със спанак.
Домашни хлебчета!
Продукти:
идея Fine Cooking
4 ч.ч. бяло брашно
1 пакет суха мая
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
1 ч.ч. прясно мляко
125 г краве масло
3 жълтъка
Подготвяме тава с хартия за печене.
В голяма купа пресяваме брашното, добавяме маята, захарта и солта. Поставяме ги в кухненски робот и размесваме добре.
Междувременно в касерола загряваме леко млякото и маслото, оставяме на страна леко да изстине, /не много/, разбиваме жълтъците и ги добавяме към млякото и маслото.
На ниска степен започваме да смесваме млечната смес към брашното. Увеличете скороста на разбъркване и месете около 5-10 минути, тестото става маслено и гладко.
Изваждаме тестото на плота и оформяме на хубава топка, оставяме да втаса в леко намаслена купа, покриваме и оставяме да втаса за 45-50 минути.
След като е втасало тестото разделяме на 15-16 равни топки и подреждаме в тавичка. Покриваме и оставяме още за 20 минути да втасат.
Печем 30 минути, докато се зачервят и се отделят от стените на тавата.
*ако не разполагате с робот всички процедури могат да се направят и на ръка
*тестото е много маслено и няма нужда да се добавя брашно, но ако ви се получи лепкаво намаслете ръцете си за да можете да работите с него, а не брашно за да не стане жилаво.
Хубава и топла неделя!
Името на супата е "тосканска бобена супа със спанак", но ми е твърде дълго, а пък и не зная колко е тосканска, та средиземноморска по ми се вписва. Хлебчетата пък са изумителни, тестото е много интересно и лесно за работа.
Средиземноморска бобена супа!
Продукти:
идея BHG
2 големи моркова
1 глава лук
2 консерви червен боб
2 л телешки бульон
2-3 с.л. смесени подправки /мащерка, девисил, джоджен/
2-3 шепи бейби спанак
2 с.л. краве масло
сол и черен пипер
В 1 с.л. масло задушаваме лука и морковите, добавяме отцеденият боб, бульона и подправките. Оставяме да заври и намаляме котлона и оставяме още 15 минути. Подправяме със сол и черен пипер.
През това време в тиган загряваме останалото масло и леко задушаваме спанака.
Сервираме топла супа гарнирана със спанак.
Домашни хлебчета!
Продукти:
идея Fine Cooking
4 ч.ч. бяло брашно
1 пакет суха мая
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
1 ч.ч. прясно мляко
125 г краве масло
3 жълтъка
Подготвяме тава с хартия за печене.
В голяма купа пресяваме брашното, добавяме маята, захарта и солта. Поставяме ги в кухненски робот и размесваме добре.
Междувременно в касерола загряваме леко млякото и маслото, оставяме на страна леко да изстине, /не много/, разбиваме жълтъците и ги добавяме към млякото и маслото.
На ниска степен започваме да смесваме млечната смес към брашното. Увеличете скороста на разбъркване и месете около 5-10 минути, тестото става маслено и гладко.
Изваждаме тестото на плота и оформяме на хубава топка, оставяме да втаса в леко намаслена купа, покриваме и оставяме да втаса за 45-50 минути.
След като е втасало тестото разделяме на 15-16 равни топки и подреждаме в тавичка. Покриваме и оставяме още за 20 минути да втасат.
Печем 30 минути, докато се зачервят и се отделят от стените на тавата.
*ако не разполагате с робот всички процедури могат да се направят и на ръка
*тестото е много маслено и няма нужда да се добавя брашно, но ако ви се получи лепкаво намаслете ръцете си за да можете да работите с него, а не брашно за да не стане жилаво.
Хубава и топла неделя!
Няма коментари:
Публикуване на коментар