вторник, 4 декември 2012 г.

Питка за здраве!

    Страхотна инициатива е това, да направиш нещо ей така защото е наречено ти дава някакво удовлетворение, аз не съм вярваща или поне нямам вътрешното усещане за това и не следвам законите и каноните на който и да е, вярвам в себе си и във вътрешното си убеждение, че срещу съдбата си и срещу себе си не можеш да вървиш и на когото и да се молиш все тая, единствено искам да сме здрави, а другото то е ясно.


    Много отдавна искам да ви покажа тази питка, зная я от мама и тя ме научи да я правя и това беше повод да я направя. Това е много мини вариант иначе става една великолепна погача, на конци.....
    Показвам ви снимки, които намерих в архива на питката, когато я правих по някакъв случай и малко от онзи ден!


    Единствено съжалявам, че нямах жива мая, защото такива питки се правят само с такава, но няма нищо, беше вкусна. Тайната на това тесто е "биенето" на тестото и втасването, което е само веднъж. Тестото е много лесно за правене и има едни тайни съставки, от които аз бях наистина втрещена в началото, но щом мама казва значи е така.



    Питка за здраве!

     Продукти:

    За голяма питка
    1 кг брашно
    1 кубче прясна мая /препоръчително/
    1 ч.л. захар
    1 ч.ч. топла вода
    1 ч.ч. кисело мляко
    1 с.л. сол
    1 с.л. олио
    1/4 ч.л. оцет
    1/4 ч.л. ракия
    2-3 яйца
    маргарин

    Всички продукти трябва да са със стайна температура. 
    Подготвяме тава с големина около 30 см и я намазваме много обилно с маргарин.
    Пресяваме брашното.
    В част от топлата вода и захарта разтваряме маята и я оставяме да втаса.
    Отделно смесваме киселото мляко, солта, олиото, оцета и ракията.
    От яйцата отделяме един жълтък за намазване и ги разбиваме.
    Правим кладенче в брашното и прибавяме всички продукти, включително  втасалата мая, омесваме меко тесто.
    Месим няколко минути, тестото ще стане пухкаво.
    "Бием" тестото поне 50 пъти, но колкото повече толкова по-добре, тоест пускаме тестото от високо и с всяко пускане ще усетите как влиза въздух и става много въздушно. Оформяме на топка.
    Разделяме на 3-4 топки.
    Вземаме една топка и разточваме на лист с диаметър 10-15 см, мажем много обилно с маргарин. Повтаряме същата процедура и с другите топки като слагаме листите един върху друг, върху последния не мажем маргарин.
    Така получената купчинка от листове разточваме на един голям лист, по-голям от тавата.
    Разделяме на 16 триъгълника и завиваме на кифлички, които подреждаме в тавата на малки разстояния, покриваме с фолио и топла кърпа и оставяме да втаса докато удвои обема си. Мажем с разбитият жълтък смесен с малко олио.
    Когато питката е втасала, поставяме тавата в студена фурна и тогава включваме на 180 градуса, времето в което фурната ще загрява питката ще втаса напълно. 
    Питката е готова, когато се отдели от стените на тавата.
    Мажем отгоре обилно с маргарин и завиваме с кърпа за да "обиколи нивата", както казваше баба ми.


    
    Това е моята питка, която аз правя само когато има специален случай, например като този.
   Да сме здрави!  Добър апетит!
   
    
    

19 коментара:

  1. Линка, ето това е питка! Сега как да покажа моето тестено недоразумение след това великолепие :) Поздравления на майка ти за рецептата! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила моя! Съмнявам се да е недоразумение, моля и от мен прегръдка!

      Изтриване
  2. Страхотна питка!!! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Тайната е в ракията:) или в златните ръце на мама! Прекрасна погача! Много здраве да ви носи на теб и близките ти! Прекрасен ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  4. Линче, майка ти е сигурно от моето поколение майки, защото това е и моята рецепта :
    Моята майка и тя така я правеше и зная че това е изпитаната рецепта на времето!
    Разкошна питка, отлично си се справила!
    Красиви снимки. много топлина!
    Здраве за теб и за твоето семейство!
    Прекрасен ден и топла прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотна питка,Линка!Да ви носи много здраве и берекет на дома!
    Оцета често присъства в теста с мая от презумпцията,че киселината в него укрепва структурата на тестото,глутеновия скелет,но по-добър вариант за мен е да се замени с прясно изцеден лимонов сок,аз слагам,когато изобщо се сетя,само в козунаците.Ракията не знам каква й е тайната мисия,може да съм чела,ама вече не помня.
    Както и да е,важното е да се прави с желание,тогава наистина става истинско вълшебство,каквото виждам днес при теб!Поздравления и весел Никулден!

    ОтговорИзтриване
  6. Удивително красив хляб Линче!
    Да си здрава и много щастлива!
    Няма да пропусна да я направя, предполагам ясно ти е:)
    Снимките са невероятно хубави!
    Целувам те и ти пожелавам един чудесен ден*)

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотна питка ,Павлинче!
    И аз имам една питка с ракия в тестото и става супер!
    Много здраве да има в домът ти!
    Взимам си парченце и бягам
    поздрави

    ОтговорИзтриване
  8. Великолепна питка ! Жива и здрава ,Павлинка !Възхищавам се на младостта и уменията ти ! Браво !
    Весел Никулден !

    ОтговорИзтриване
  9. Много е красива, Павлинка!
    Ще я пробвам :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Линка, прекрасна е!
    Да сте здрави и да има много любов и топлина в дома ви!
    С удоволствие ще я опитам!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Виж сега, знаех че си царица на тортите, ама питка май не бях виждала тук и да ти кажа, с тази ме разстреля от упор!!!! Прекрасна е! И тайната съставка си я бива;))
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вярно не съм правила май досега питка, виновна! Прегръдка!

      Изтриване
  12. Момичета, много благодаря на всички, пожелавам си за всички ни само да сме здрави, а то другото вижте ни само имаме си страхотно хоби и споделяме еднаква страст! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  13. Бъди здрава и ти, Лин, заедно с твоето семейство. Питката изглежда много мекичка, а е и толкова апетитно златиста... Чудесно си се справила!

    ОтговорИзтриване
  14. Повече от прекрасна е.
    Бъдете здрави!

    ОтговорИзтриване
  15. На здраве да е питката ти, Павлинче! Прекрасна е! И благодаря, че сподели мамините тайни съставки :) Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  16. Питката е просто съвършена - пухкава, мека, с перфектен златист загар. Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  17. Безкрайно благодаря на всички ви! Прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване