Страхотна инициатива е това, да направиш нещо ей така защото е наречено ти дава някакво удовлетворение, аз не съм вярваща или поне нямам вътрешното усещане за това и не следвам законите и каноните на който и да е, вярвам в себе си и във вътрешното си убеждение, че срещу съдбата си и срещу себе си не можеш да вървиш и на когото и да се молиш все тая, единствено искам да сме здрави, а другото то е ясно.
Много отдавна искам да ви покажа тази питка, зная я от мама и тя ме научи да я правя и това беше повод да я направя. Това е много мини вариант иначе става една великолепна погача, на конци.....
Показвам ви снимки, които намерих в архива на питката, когато я правих по някакъв случай и малко от онзи ден!
Единствено съжалявам, че нямах жива мая, защото такива питки се правят само с такава, но няма нищо, беше вкусна. Тайната на това тесто е "биенето" на тестото и втасването, което е само веднъж. Тестото е много лесно за правене и има едни тайни съставки, от които аз бях наистина втрещена в началото, но щом мама казва значи е така.
Питка за здраве!
Продукти:
За голяма питка
1 кг брашно
1 кубче прясна мая /препоръчително/
1 ч.л. захар
1 ч.ч. топла вода
1 ч.ч. кисело мляко
1 с.л. сол
1 с.л. олио
1/4 ч.л. оцет
1/4 ч.л. ракия
2-3 яйца
маргарин
Всички продукти трябва да са със стайна температура.
Подготвяме тава с големина около 30 см и я намазваме много обилно с маргарин.
Пресяваме брашното.
В част от топлата вода и захарта разтваряме маята и я оставяме да втаса.
Отделно смесваме киселото мляко, солта, олиото, оцета и ракията.
От яйцата отделяме един жълтък за намазване и ги разбиваме.
Правим кладенче в брашното и прибавяме всички продукти, включително втасалата мая, омесваме меко тесто.
Месим няколко минути, тестото ще стане пухкаво.
"Бием" тестото поне 50 пъти, но колкото повече толкова по-добре, тоест пускаме тестото от високо и с всяко пускане ще усетите как влиза въздух и става много въздушно. Оформяме на топка.
Разделяме на 3-4 топки.
Вземаме една топка и разточваме на лист с диаметър 10-15 см, мажем много обилно с маргарин. Повтаряме същата процедура и с другите топки като слагаме листите един върху друг, върху последния не мажем маргарин.
Така получената купчинка от листове разточваме на един голям лист, по-голям от тавата.
Разделяме на 16 триъгълника и завиваме на кифлички, които подреждаме в тавата на малки разстояния, покриваме с фолио и топла кърпа и оставяме да втаса докато удвои обема си. Мажем с разбитият жълтък смесен с малко олио.
Когато питката е втасала, поставяме тавата в студена фурна и тогава включваме на 180 градуса, времето в което фурната ще загрява питката ще втаса напълно.
Питката е готова, когато се отдели от стените на тавата.
Мажем отгоре обилно с маргарин и завиваме с кърпа за да "обиколи нивата", както казваше баба ми.
Това е моята питка, която аз правя само когато има специален случай, например като този.
Да сме здрави! Добър апетит!
Линка, ето това е питка! Сега как да покажа моето тестено недоразумение след това великолепие :) Поздравления на майка ти за рецептата! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, мила моя! Съмнявам се да е недоразумение, моля и от мен прегръдка!
ИзтриванеСтрахотна питка!!! Поздрави!
ОтговорИзтриванеТайната е в ракията:) или в златните ръце на мама! Прекрасна погача! Много здраве да ви носи на теб и близките ти! Прекрасен ден ти желая!
ОтговорИзтриванеЛинче, майка ти е сигурно от моето поколение майки, защото това е и моята рецепта :
ОтговорИзтриванеМоята майка и тя така я правеше и зная че това е изпитаната рецепта на времето!
Разкошна питка, отлично си се справила!
Красиви снимки. много топлина!
Здраве за теб и за твоето семейство!
Прекрасен ден и топла прегръдка!
Страхотна питка,Линка!Да ви носи много здраве и берекет на дома!
ОтговорИзтриванеОцета често присъства в теста с мая от презумпцията,че киселината в него укрепва структурата на тестото,глутеновия скелет,но по-добър вариант за мен е да се замени с прясно изцеден лимонов сок,аз слагам,когато изобщо се сетя,само в козунаците.Ракията не знам каква й е тайната мисия,може да съм чела,ама вече не помня.
Както и да е,важното е да се прави с желание,тогава наистина става истинско вълшебство,каквото виждам днес при теб!Поздравления и весел Никулден!
Удивително красив хляб Линче!
ОтговорИзтриванеДа си здрава и много щастлива!
Няма да пропусна да я направя, предполагам ясно ти е:)
Снимките са невероятно хубави!
Целувам те и ти пожелавам един чудесен ден*)
Страхотна питка ,Павлинче!
ОтговорИзтриванеИ аз имам една питка с ракия в тестото и става супер!
Много здраве да има в домът ти!
Взимам си парченце и бягам
поздрави
Великолепна питка ! Жива и здрава ,Павлинка !Възхищавам се на младостта и уменията ти ! Браво !
ОтговорИзтриванеВесел Никулден !
Много е красива, Павлинка!
ОтговорИзтриванеЩе я пробвам :)
Поздрави!
Линка, прекрасна е!
ОтговорИзтриванеДа сте здрави и да има много любов и топлина в дома ви!
С удоволствие ще я опитам!
Поздрави!
Виж сега, знаех че си царица на тортите, ама питка май не бях виждала тук и да ти кажа, с тази ме разстреля от упор!!!! Прекрасна е! И тайната съставка си я бива;))
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Вярно не съм правила май досега питка, виновна! Прегръдка!
ИзтриванеМомичета, много благодаря на всички, пожелавам си за всички ни само да сме здрави, а то другото вижте ни само имаме си страхотно хоби и споделяме еднаква страст! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеБъди здрава и ти, Лин, заедно с твоето семейство. Питката изглежда много мекичка, а е и толкова апетитно златиста... Чудесно си се справила!
ОтговорИзтриванеПовече от прекрасна е.
ОтговорИзтриванеБъдете здрави!
На здраве да е питката ти, Павлинче! Прекрасна е! И благодаря, че сподели мамините тайни съставки :) Поздрави и хубава вечер!
ОтговорИзтриванеПитката е просто съвършена - пухкава, мека, с перфектен златист загар. Поздрави! :)
ОтговорИзтриванеБезкрайно благодаря на всички ви! Прегръдка от мен!
ОтговорИзтриване