неделя, 15 януари 2017 г.

Хляб без месене!

    Честита Нова Година! 
    Много здраве, усмивки, сбъднати мечти и великолепни моменти!
    Не съм писала толкова отдавна, че малко съм забравила дори! Честно да си призная много ми се готви, снима и т.н., но като си се захванал с нещо, то трябва да е сериозно, та така не ми остава много свободно време, напоследък все куки за плетене имам в ръцете си отколкото каквото и да е друго. Както и да е, имам това-онова да покажа. Тези снимки са сравнително нови, не са от дълбокия архив. Хляба съм го приготвяла няколко пъти, изключително успешен и много, много вкусен!




    Хляб без месене!

    Продукти:
      идея: Sandra,sEasyCooking

    1 ч.ч.=250 мл
    
    4 ч.ч. бяло брашно
    1 1/2 ч.л. сол
    1 1/2 ч.л. захар
    1 пак. суха мая /7г/
    2 ч.л. бакпулвер
    2 ч.ч. хладка вода
    2-3 с.л. олио или зехтин+още за намазване на формите 
  • Подгответе две форми за печене с големина 18/9 см, намазани с мазнина и покрити с хартия за печене.
  • В малка купа сложете 1/2 ч.ч. от водата, маята и захарта, оставете настрана за 15 минути да "шупне".
  • В купа пресейте брашното и добавете бакпулвера и солта, разбъркайте добре и оставете настрана.
  • Направете кладенче в брашното, добавете готовата мая, олиото и останалата вода. 
  • Разбъркайте с дървена лъжица. Тестото трябва да е лепкаво. 
  • Прехвърлете в добре намаслена купа, покрийте с фолио и оставете да втаса, отнема малко повече от един час.
  • След като е втасало тестото, натиснете го няколко пъти с добре намаслена дървена лъжица, разпределете тестото в двете форми, това е малко трудна задача, ако е трудно с лъжица, намаслете много добре ръцете си и разпределете. Тестото е много лепкаво. Направете с остър нож разрез по средата на тестото.
  • Оставете тестото още веднъж да втаса, почти да стигне ръба на формите. 
  • Загрейте фурната на 180 градуса.
  • Печете 45-50 минути, първите 15 минути печете само с долен нагревател, после на горен и долен нагревател.
  • След изпичане оставете във формите да изстине и после извадете от формите.
  • Добър апетит!




    
    До скоро!
    

2 коментара:

  1. Обичам твоите кулинарни истории, Поли! Здрава и успешна година ти пожелавам! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотно хлебче на шупли:)
    За много години!

    ОтговорИзтриване