четвъртък, 9 април 2015 г.

Козунаци, козунаци...

    Три опита на различни комбинации, мисля, че този път улучих вкуса и се и получиха с конци. Пак изчетох доста рецепти, харесах си доста неща от всички и съединих тази рецепта. Козунаците за самия празник аз ще направя в събота и ако още не сте си избрали рецепта, хвърлете едно око и тук при мен. Моята идея беше от едно тесто да направя два различни козунака, не само на вкус, а и на вид. 
    Направила съм повече снимки, напоследък предпочитам да показвам тях отколкото да говоря.
    Пожелавам ви страхотен празник с много богата трапеза и заобиколени от най-скъпите ви хора.

    Едно тесто, два вида козунак!

    Продукти:
    
    За тестото:
    4 ч.ч. брашно+1 ч.ч. за доумесване
    1 пак. суха мая 
    3/4 ч.ч. прясно мляко
    150 г пчелен мед
    2 яйца
    кората от един портокал
    40 мл маргарин+40 мл олио

    За намазване и поръсване:
    1 жълтък
    1/2 с.л. маргарин
  
    филирани бадеми
    
    За плънката:
    *първи вариант: 1/2 ч.ч. стафиди, 1 с.л. какао, 2 с.л. кафява захар
    *втори вариант: 2 с.л. стафиди, 4 с.л. сладко с цели плодове /в случая от сини сливи/


    Затоплете млякото и портокаловите кори на слаб котлон без да завира, махнете от котлона сложете меда да се разтопи. Оставете на страни леко да изстине.
    Отделете 2-3 с.л. от млякото и разтворете маята, оставете на страна за 10 минути.
    Разбийте яйцата леко.
    Разтопете маргарина и добавете олиото към него да се смесят добре.
    В дълбока купа пресейте брашното заедно с щипка сол, направете кладенче и сложете млякото, яйцата и маята. С дървена лъжица или с ръка започнете да омесвате тесто, като се смесят всички продукти, започнете да добавяте мазнината, редувайте с брашно ако е прекалено мокро тестото, омесвайте докато се поеме мазнината.
    Трябва да се получи меко тесто без да е мазно. 
    Слагаме готовото тесто в намаслена купа, покриваме със свежо фолио и оставяме на топло да удвои обема си, около 1 1/2 часа.
    *ако използвате по-фино брашно, тестото ще глътне повече
    *ако тестото е по-маслено ще втаса малко по-бавно, не се притеснявайте
    *за добро втасване, сложете купата с тестото във фурната заедно с една чаша с топла вода
    *1 ч.ч.=250 мл 
    

    Подгответе си две форми с хартия за печене, 18/9 см.
    За първата плънка, накиснете стафидите в малко топла вода за 10 минути, отцедете и подсушете, смесете с какаото и кафявата захар.
    За втората плънка, смесете стафидите и сладкото.
    Втасалото тесто разделете на две.
    Първата част разстелете с ръце и посипете с първата плънка, започнете да месите докато се смесят, увивайте и разтягайте тестото, когато се оцвети разделете на три части, всяка част направете на фитили и сплетете плитка, поставете във формата и покрийте с фолио.
    Втората част от тестото разделете на две по-малки топки, разстелете или разточете на правоъгълници, намажете с плънката и завийте на спирала, сложете във формата и покрийте с фолио.
    Оставете формите на топло да втасат.
    Загрейте фурната на 170 градуса. 
    Втасалите козунаци намажете със смес от жълтък и маргарин, поръсете с бадеми.
    Печете около 45-50 минути, наблюдавайте и ако се зачервят козунаците покрийте с алуминиево фолио, на половината време аз превключвам на долен реотан за 10 мин и после довършвам печенето на общ.
    Готовите козунаци оставете да изстинат върху решетка и тогава извадете от формите.



    Пожелавам ви отново прекрасен празник и до скоро.




     
    
     

10 коментара:

  1. Поли, козунаците ти са наистина невероятни, най-пухкавите, които видях наоколо, а те изоблистват както знаем по това време на годината :) И плънките са ми от любимите, направо чудеса си ни поднасла!
    Ако правя козунак отново със сигурност ще бъде по твоята рецепта.Няма да критикувам маргарина, както биха направили повечето, напротив точно с маргарин ще направя и аз, пък да видим.
    Прегръдка и хубави празнични дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Танюшка! Изключителна оценка от майстор като теб. За маргарина и аз си мислех много, но никога не съм сбъркала с него, първите два пъти направих с масло, но разликата е голяма, три дни козунака изглеждаше като току що изпечен! Аз в събота ще правя за моите близки и мисля да я пробвам пак. Прегръдка много голяма!

      Изтриване
  2. И на мен много ми допаднаха твоите козунаци, Павлинка и като ви чета с Танчето, това означава ли, че приготвен с маргарин козунака, се запазва за по-дълго време свеж!
    Поздрави и весели празнични дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Хриси! За мен лично да, имам си и чисто и просто едно обяснение, че маслото все пак като изстине пак се стяга, а маргарина не, козунаците се получиха наистина доста влажни и меки, миналата година ги направих с масло, но и със течна сметана, млякото на мен не ми е достатъчно да ми омазни тестото и се получиха пак така. Прегръдки!

      Изтриване
  3. Павлинка, споделени и светли празници ти желая! Ухае вълшебно при теб. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила моя! Прегръщам те и ти пожелавам прекрасен празник!

      Изтриване
  4. Много хубави козунаци и снимки:)!

    ОтговорИзтриване
  5. Много красив козунак! Хубав великден и от мен!

    ОтговорИзтриване
  6. Павлинке, страхотни козунаци с много апетитни снимки :)
    За много години! Христос воскресе!

    ОтговорИзтриване
  7. Честито Възкресение, Поли! Нека ти и близките ти сте живи и здрави, винаги сплотени и обичащи се! Прекрасни козунаци! Достойни за награда! обезателно ще опитам и твоята рецепта!

    ОтговорИзтриване