Три опита на различни комбинации, мисля, че този път улучих вкуса и се и получиха с конци. Пак изчетох доста рецепти, харесах си доста неща от всички и съединих тази рецепта. Козунаците за самия празник аз ще направя в събота и ако още не сте си избрали рецепта, хвърлете едно око и тук при мен. Моята идея беше от едно тесто да направя два различни козунака, не само на вкус, а и на вид.
Направила съм повече снимки, напоследък предпочитам да показвам тях отколкото да говоря.
Пожелавам ви страхотен празник с много богата трапеза и заобиколени от най-скъпите ви хора.
Едно тесто, два вида козунак!
Продукти:
За тестото:
4 ч.ч. брашно+1 ч.ч. за доумесване
1 пак. суха мая
3/4 ч.ч. прясно мляко
150 г пчелен мед
2 яйца
кората от един портокал
85 г краве масло
За намазване и поръсване:
1 яйце
1 с.л. прясно мляко
филирани бадеми
За плънката:
*първи вариант: 1/2 ч.ч. стафиди, 1 с.л. какао, 2 с.л. кафява захар
*втори вариант: 2 с.л. стафиди, 4 с.л. сладко с цели плодове /в случая от сини сливи/
Затоплете млякото и портокаловите кори на слаб котлон без да завира, махнете от котлона сложете меда да се разтопи. Оставете на страни леко да изстине.
Отделете 2-3 с.л. от млякото и разтворете маята, оставете на страна за 10 минути.
Разбийте яйцата леко.
Разтопете маргарина и добавете олиото към него да се смесят добре.
В дълбока купа пресейте брашното заедно с щипка сол, направете кладенче и сложете млякото, яйцата и маята. С дървена лъжица или с ръка започнете да омесвате тесто, като се смесят всички продукти, започнете да добавяте мазнината, редувайте с брашно ако е прекалено мокро тестото, омесвайте докато се поеме мазнината.
Трябва да се получи меко тесто без да е мазно.
Слагаме готовото тесто в намаслена купа, покриваме със свежо фолио и оставяме на топло да удвои обема си, около 1 1/2 часа.
*ако използвате по-фино брашно, тестото ще глътне повече
*ако тестото е по-маслено ще втаса малко по-бавно, не се притеснявайте
*за добро втасване, сложете купата с тестото във фурната заедно с една чаша с топла вода
*1 ч.ч.=250 мл
Подгответе си две форми с хартия за печене, 18/9 см.
За първата плънка, накиснете стафидите в малко топла вода за 10 минути, отцедете и подсушете, смесете с какаото и кафявата захар.
За втората плънка, смесете стафидите и сладкото.
Втасалото тесто разделете на две.
Първата част разстелете с ръце и посипете с първата плънка, започнете да месите докато се смесят, увивайте и разтягайте тестото, когато се оцвети разделете на три части, всяка част направете на фитили и сплетете плитка, поставете във формата и покрийте с фолио.
Втората част от тестото разделете на две по-малки топки, разстелете или разточете на правоъгълници, намажете с плънката и завийте на спирала, сложете във формата и покрийте с фолио.
Оставете формите на топло да втасат.
Загрейте фурната на 170 градуса.
Втасалите козунаци намажете със смес от жълтък и маргарин, поръсете с бадеми.
Печете около 45-50 минути, наблюдавайте и ако се зачервят козунаците покрийте с алуминиево фолио, на половината време аз превключвам на долен реотан за 10 мин и после довършвам печенето на общ.
Готовите козунаци оставете да изстинат върху решетка и тогава извадете от формите.
Пожелавам ви отново прекрасен празник и до скоро.
Поли, козунаците ти са наистина невероятни, най-пухкавите, които видях наоколо, а те изоблистват както знаем по това време на годината :) И плънките са ми от любимите, направо чудеса си ни поднасла!
ОтговорИзтриванеАко правя козунак отново със сигурност ще бъде по твоята рецепта.Няма да критикувам маргарина, както биха направили повечето, напротив точно с маргарин ще направя и аз, пък да видим.
Прегръдка и хубави празнични дни!
Много ти благодаря, Танюшка! Изключителна оценка от майстор като теб. За маргарина и аз си мислех много, но никога не съм сбъркала с него, първите два пъти направих с масло, но разликата е голяма, три дни козунака изглеждаше като току що изпечен! Аз в събота ще правя за моите близки и мисля да я пробвам пак. Прегръдка много голяма!
ИзтриванеИ на мен много ми допаднаха твоите козунаци, Павлинка и като ви чета с Танчето, това означава ли, че приготвен с маргарин козунака, се запазва за по-дълго време свеж!
ОтговорИзтриванеПоздрави и весели празнични дни!
Благодаря ти, Хриси! За мен лично да, имам си и чисто и просто едно обяснение, че маслото все пак като изстине пак се стяга, а маргарина не, козунаците се получиха наистина доста влажни и меки, миналата година ги направих с масло, но и със течна сметана, млякото на мен не ми е достатъчно да ми омазни тестото и се получиха пак така. Прегръдки!
ИзтриванеПавлинка, споделени и светли празници ти желая! Ухае вълшебно при теб. :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, мила моя! Прегръщам те и ти пожелавам прекрасен празник!
ИзтриванеМного хубави козунаци и снимки:)!
ОтговорИзтриванеМного красив козунак! Хубав великден и от мен!
ОтговорИзтриванеПавлинке, страхотни козунаци с много апетитни снимки :)
ОтговорИзтриванеЗа много години! Христос воскресе!
Честито Възкресение, Поли! Нека ти и близките ти сте живи и здрави, винаги сплотени и обичащи се! Прекрасни козунаци! Достойни за награда! обезателно ще опитам и твоята рецепта!
ОтговорИзтриване