Миналата година не успях да снимам нито един козунак, тази година си бях казала, правя и снимам, нищо подобно. На този Великден ни се падна двоен празник, моята майка имаше рожден ден и празнувахме и на село, стана без да искаме всичко в един ден. Пак не успях да снимам. Торта, козунаци, питка, всичко това в един ден. Тази неделя ме обзе желанието все пак да споделя за моят козунак.
Казвам моят козунак, защото рецептата е изцяло моя интерпретация и е изпитана вече няколко пъти. Първите години след като започнах много дейно да меся и да се ровя в рецепти и книги, прочетох за много видове козунаци, едни ми харесаха, други не. След първият козунак си направих следните изводи, за хубавият козунак не са нужни много яйца и голямо блъскане в масата както прочетох някъде, а малко повече масло и хубаво месене.
Рецептата е с много точни пропорции, трябваше ми доста време за да изчисля всичко, но резултата е наистина впечатляващ. Вкусът е за любителите на онзи козунак, който има по-маслен и мокър вкус.
Козунак!
Продукти:
6 ч.ч. брашно
1 кубче прясна мая
2 големи яйца
1 ч.ч. захар
3/4 ч.ч. прясно мляко
3/4 ч.ч. сметана за разбиване
100 г краве масло
100 г маргарин
1 есенция ром dr Oetker
1 яйце за намазване
*всички продукти трябва да са с еднаква температура
Маята се разтваря с малко топла вода и щипка захар, покрива се със свежо фолио и се оставя да се надигне за 10 минути.
Брашното се пресява в голям съд, подходяща е голяма тава.
Яйцата се разбиват заедно със захарта, добавят се млякото, сметаната и есенцията.
Маслото и маргарина се разтопяват заедно, разбъркват се.
В брашното се прави кладенче и се добавят втасалата мая и яйчната смес, леко се разбърква с дървена лъжица докато се смеси всичко.
Започваме да добавяме маслото постепенно, като след всяко доливане омесваме хубаво.
В началото сместа е странна, но след добавяне на маслото, тестото се събира и се меси много лесно.
Преместваме тестото на намаслен плот и продължаваме да месим и да добавяме от маслото докато се изчерпа цялото количество.
Не се добавя брашно.
Слагаме тестото в намаслена купа и покриваме.
Втасването зависи от температурата в стаята и поради това, че е по-маслено може да отнеме време, един час и половина.
За плънката:
1 бурканче сливов мармалад
1/2 ч.ч. орехи
1/2 ч.ч. стафиди
Смесваме всички продукти и оставяме настрани докато втаса тестото.
След като тестото втаса разделяме на четири части или на толкова колкото козунаци искате да получите.
Всяка част се разделя на две по-малки и се разтегля с ръце, слага се от плънката и се завива на руло. Двете се завиват на спирала и се поставят във формата, която сме подготвили.
Този път една част оформих на мини-козуначета, станаха много симпатични.
Оформяме цялото тесто, покриваме формите и оставяме да втаса още за 30-40 минути.
След като втасат готовите козунаци, печем в предварително загрята фурна, 180 градуса.
Печенето зависи от това колко козунака ще печете на веднъж, след около 40 минути може да проверите с дървена клечка дали са готови.
*сладкарската сметана може да ви изненада, но добавя невероятна плътност на тестото
*от това количество тесто получих три малки козунака и шест мини.
*сладкарската сметана може да ви изненада, но добавя невероятна плътност на тестото
*от това количество тесто получих три малки козунака и шест мини.
Прегръдка от мен и приказна седмица!