Най-вкусният и най-лесният!
Толкова пъти вече съм го правила, че и на сън да ме бутнат, започвам да диктувам рецептата. Напоследък правя само сладкиши и хляб, за други неща нямам такова велико желание, но да се върнем на хлебчето. За такива като мен, които не обичат бял хляб, говоря за този, който продават, на мен не ми харесва, защото ми е кисел и недоизпечен и никога не купувам такъв.
За това вкъщи се хапва само домашно печен, а ако няма купувам някакъв черен, но ако и такъв няма просто не ядем хляб!
... ,а какво по-хубаво от пресен хляб с масло и нова реколта черешово сладко...
Многозърнест хляб!
Продукти:
източник Pastry Affair
2 ч.ч. бяло брашно
1 1/2 ч.ч. пълнозърнесто брашно
1 1/2 ч.ч. овесени ядки
2 с.л. ленено семе
1 пак. суха мая
1 ч.л. сол
280-300 мл топла вода
овесени ядки и ленено семе за овалване
Пресяваме бялото и пълнозърнестото брашно заедно, добавяме и остатъка, който остава от пълнзърнестото брашно, тоест това са чисто и просто трици, добавяме и всички останали сухи съставки и смесваме добре.
Започваме да наливаме по-малко от водата, докато се получи меко тесто, не е задължително да се използва цялата вода.
Оставяме да втаса докато удвои обема си или около 1 1/2 час, може да отнеме и повече време.
След като е втасало напълно тестото, поставяме на леко набрашнен плот и омесваме за кратко и с ръце оформяме на руло, което леко изтегляме и овалваме в семената.
Аз разделих на две и се получават две малки хлебчета. Оставяме да втаса още около 1 час.
Печем на 180 градуса докато се зачерви и започне да бие на кухо отдолу.
Пробвайте и много рядко ще се сетите да си купите хляб след това, той просто е много лесен!
Добър апетит!
Линче, очаквах тук да видя машината за хляб, която ми обърква живота поради липсата си и невъзможността да пробвам хиляди предложения в мрежата. Но нямаше@!!!! И сега наистина остава и аз да го направя, да видя дали е толкова лесен;)
ОтговорИзтриванеИзглежда чудно апетитен, а за новата реколта черешово сладко, недобронамерено завидях;))))
Хубав уикенд!
Марте, много е лесен наистина, когато имаш време направи! Поздрави!
ИзтриванеМного вкусен изглежда. Аз пък обратно на Мъхчето да питам - в машината за хляб пак ще стане нали?
ОтговорИзтриванеРазбира се, не съм пробвала, но би трябвало! Поздрави!
ИзтриванеАз пък купен черен не обичам, но твоя направо ме изкуши, особено с маслото и сладкото... Ако го направя може и да стана пристрастена към него, та ще има да меся... Наистина изглежда много вкусно! Поздрави!
ОтговорИзтриванеНаистина ще се пристрастиш, към хляба и към това колко лесно се прави! Поздрави и от мен!
ИзтриванеЗвучи прекалено лесно, а изглежда много добре, маслото и черешовото сладко няма да коментирам.....Чудя се само овесените ядки дали няма да се надробят много в машината за хляб или да се пробва директно с месене на ръчички и да не се изтарикатява със сипване на съставките в контейнера на машината....
ОтговорИзтриванеНямам представа дали ще се надробят, но даже и на ръка става много лесно, защото това тесто не трябва да се меси много, аз дори първият път го забърках в робота, но реших че няма нужда да цапам всичко! Поздрави!
ИзтриванеПавлинка, добре че си хапнах , преди да седна пред компа....И въпреки това, ми се прииска да си мазна една две филийки с масълце и сладко... поне сладкото ми се вари в момента...Остана утре да си опека и хлебче!
ОтговорИзтриванеХубава неделя!
О, тъкмо навреме! Страхотно е човек да си направи сладко вкъщи! Поздрави!
ИзтриванеИ аз съм с две ръце за домашно приготвения хляб,а твоето хлебче е чудесно!
ОтговорИзтриванеЗадължително ще разнообразя с него да го пробвам !Правиш много красиви снимки!
Благодаря ти!
ИзтриванеЛинка, и у дома се хапва само домашно приготвен хляб и непременно ще пробвам рецептата ти!
ОтговорИзтриванеЩе ти хареса, сигурна съм!
ИзтриванеАаааа,със сигурност ще го направя-грабна ме тази рецепта....Хляба изглежда фантастично...
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Живе!
ИзтриванеСтрахотно уютни и вкусни снимки,Линче!А хлебчето ти е наистина велико!Дай една филийка насам,с масълце и сладко-божке ,какво блажено прегрешение е това!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Прегръдки и от мен и веднага една филийка ти изпращам!
ИзтриванеНапълно съм съгласна за хлебчето, масълцето и новата реколта черешово сладко :))
ОтговорИзтриванеЧудесни снимки, Павлинче!
Поздрави и пожелания за хубав ден!
Благодаря, Елинка!
ИзтриванеОооо и мен успя да ме изкушиш! Изглежда много вкусен и ще опитам със сигурност!
ОтговорИзтриванеПрегръдки:)
Бих излапала една филийка от тази прелест със сиренце, зехтин и босилек, особено по това сутрешно време...
ОтговорИзтриванеЧудесно изглежда, Лин! Справила си се отлично, при това без машинка :))
Усмихнат ден :)
Искам да попитам - знам че,лененото семе не търпи топлинна оброботка.Толкова много информация за него че, вече се обърках.Иначе хлебчето си е жива предизвикаелност - ще го измайсторя и аз.
ОтговорИзтриванеЗдравей, честно да ти кажа ленено семе в суров вариант без да е смелено, не зная колко е вкусно, но в хляба е прелест, все пак не се слага много и не се променя вкусово. Правя този хляб редовно ми е любим. Поздрави!
ИзтриванеЗдравей! :) Изглежда много добре!! :)..Аз го изпробвах, но тестото ми се получи твърдо. не съм слагала повече брашно, дали е от това,че използвах смляни семена вместо брашно (разни:овес, ръж, спелта т.н, смлени на робота, получи се ситно..но не чак като брашно фино) .. Възможно ли е да е меко и пухкаво тестото ако сложа бяло брашно? (2те чаши ми бяха едно..'фитнес' ръжено-пшенично брашно)...или може би все пак по-малко брашно трябва да слагам? .,..
ОтговорИзтриванеЗдравей! Тестото, което ти се е получило е за съвсем черен хляб! Няма нужда да смилаш семената, идеята е да са цели и да се усещат при хапването, когато правиш такъв вид хляб никога не замествай бялото брашно, защото всичко става на каша. Тестото втасва малко по-дълго от обикновеното! Поздрави от мен и успех!
ОтговорИзтриване