понеделник, 28 април 2014 г.

Моят козунак в мини вариант!

    Миналата година не успях да снимам нито един козунак, тази година си бях казала, правя и снимам, нищо подобно. На този Великден ни се падна двоен празник, моята майка имаше рожден ден и празнувахме и на село, стана без да искаме всичко в един ден. Пак не успях да снимам. Торта, козунаци, питка, всичко това в един ден. Тази неделя ме обзе желанието все пак да споделя за моят козунак. 


    Казвам моят козунак, защото рецептата е изцяло моя интерпретация и е изпитана вече няколко пъти. Първите години след като започнах много дейно да меся и да се ровя в рецепти и книги, прочетох за много видове козунаци, едни ми харесаха, други не. След първият козунак си направих следните изводи, за хубавият козунак не са нужни много яйца и голямо блъскане в масата както прочетох някъде, а малко повече масло и хубаво месене.


    Рецептата е с много точни пропорции, трябваше ми доста време за да изчисля всичко, но резултата е наистина впечатляващ. Вкусът е за любителите на онзи козунак, който има по-маслен и мокър вкус.


    Козунак!

    Продукти:

    6 ч.ч. брашно
    1 кубче прясна мая
    2 големи яйца
    1 ч.ч. захар
    3/4 ч.ч. прясно мляко
    3/4 ч.ч. сметана за разбиване
    100 г краве масло
    100 г маргарин
    1 есенция ром dr Oetker

    1 яйце за намазване

    *всички продукти трябва да са с еднаква температура

    Маята се разтваря с малко топла вода и щипка захар, покрива се със свежо фолио и се оставя да се надигне за 10 минути.
    Брашното се пресява в голям съд, подходяща е голяма тава.
    Яйцата се разбиват заедно със захарта, добавят се млякото, сметаната и есенцията.
    Маслото и маргарина се разтопяват заедно, разбъркват се.
    В брашното се прави кладенче и се добавят втасалата мая и яйчната смес, леко се разбърква с дървена лъжица докато се смеси всичко.
    Започваме да добавяме маслото постепенно, като след всяко доливане омесваме хубаво.
   В началото сместа е странна, но след добавяне на маслото, тестото се събира и се меси много лесно.
   Преместваме тестото на намаслен плот и продължаваме да месим и да добавяме от маслото докато се изчерпа цялото количество.
   Не се добавя брашно.
   Слагаме тестото в намаслена купа и покриваме. 
   Втасването зависи от температурата в стаята и поради това, че е по-маслено може да отнеме време, един час и половина.


    За плънката:
    1 бурканче сливов мармалад
    1/2 ч.ч. орехи
    1/2 ч.ч. стафиди

    Смесваме всички продукти и оставяме настрани докато втаса тестото.


    След като тестото втаса разделяме на четири части или на толкова колкото козунаци искате да получите.
    Всяка част се разделя на две по-малки и се разтегля с ръце, слага се от плънката и се завива на руло. Двете се завиват на спирала и се поставят във формата, която сме подготвили.
    Този път една част оформих на мини-козуначета, станаха много симпатични.
   Оформяме цялото тесто, покриваме формите и оставяме да втаса още за 30-40 минути.
   След като втасат готовите козунаци, печем в предварително загрята фурна, 180 градуса.
    Печенето зависи от това колко козунака ще печете на веднъж, след около 40 минути може да проверите с дървена клечка дали са готови.

    *сладкарската сметана може да ви изненада, но добавя невероятна плътност на тестото
    *от това количество тесто получих три малки козунака и шест мини.
    

    Прегръдка от мен и приказна седмица!
    

    


    

16 коментара:

  1. Поли, най-важното е твоят козунак да се харесва на теб и на близките ти. Все пак това е предназначението му.. ;)
    Пък и колкото хора, толкова вкусове. Бъди усмихната!
    Прегръдки и от мен!

    ОтговорИзтриване
  2. Звучи лесно и изглежда чудесно. ТРудно ми е да спазван грамажи и мерки, но може да опитам твоя начин, копирам рецептата.

    Хубава седмица и спокойни празнични дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Взимаш една чаша и само с нея, това е мярката! Поздрави от мен!

      Изтриване
  3. Мен пък ме обзе желанието пак да почвам да меся козунак. Козунаците с мармалад са ми любими и на твоя не бих му устояла!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз така, като ли не ми стигнаха, че и още ми се прави! Прегръдка!

      Изтриване
  4. Прекрасни козунаци, снимки и заинтригуваща рецепта, Поли...
    Благодаря за празничното настроение, поздравления за теб и майка ти,
    сърдечни поздрави с пожелания за още хубави и усмихнати празнични дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти много Ди! Голяма прегръдка от мен!

      Изтриване
  5. Поли, както винаги страхотни снимки. Иде ти да се пресегнеш и да си го топнеш в млякото с какао! :))) Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  6. Чуден е твоят козунак! Прекрасни снимки, неустоими! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Линче, като седна да меся, първо този ще е ! тези снимки не се издържат! Всели нови празници ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  8. Прекрасни предложения, снимки и всичко, Поли! Каквото и да ни представиш, винаги е поднесено с много вкус и естетика! Поздрави и пожелания за весели майски празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люси много мило, благодаря ти! Весели празници и на теб!

      Изтриване