вторник, 5 февруари 2013 г.

Хляб с розмарин и орехи!

    Не можах да разбера как е минало толкова време, а не съм написала и ред, а имам какво да ви напиша. Времето минава, върти ме много бързо, напоследък много мисля за себе си, за хората около мен и грандиозното еднообразие, което ме е обзело. Някога слушах много музика, всеки ден по  много, сега почти не слушам, някога четях денонощно, сега също..., това е разнообразието! Не ме разбирайте грешно, не ми е скучно, просто искам непрестанно да се занимавам с нещо... 
    Снощи неистово ми се прияде нещо сладко шоколадово, станах и до два сутринта готвих, хляб, шоколадов кейк с червено вино и класическото, свинско със зеле. Сетих се, че не съм ви писала за този великолепен хляб, който да си призная ядох само така, великолепен е. Едва ли ще покажа нещо от това всичко, всъщност кейка ще направя пак, страхотно свободно съчинение.


    Много пъти съм казвала, че обичам да правя хляб, хубаво е, успокоява духа и аромата на изпечен хляб не се сравнява с нищо, с нищо.
    

    Хляб с розмарин и орехи!

     Продукти:
       идея "Малката голяма готварска книга"

    2 ч.ч. бяло брашно
    3 ч.ч. пълнозърнесто брашно
    2 пак. суха мая или 1 пак. жива мая
    1 1/2 ч.ч. хладка вода
    1 ч.л. захар
    1 1/2 ч.л. сух розмарин или пресен /ако имате/
    2 ч.л. сол
    2-3 с.л. зехтин
    1/2 ч.ч нарязани орехи

    Маята, захарта и малко от водата поставяме в подходящ съд и разбъркваме, покриваме с фолио и оставяме на страна да втаса.
    В дълбока купа пресяваме двата вида брашно и солта, добавяме розмарина и орехите, смесваме ги добре.
    Правим кладенче и добавяме вече втасалата мая, останалата вода и зехтина.
    Замесваме меко тесто, не добавяйте много допълнително брашно за да не стане твърдо и ще втаса много бавно.
    Покриваме с фолио и оставяме да втаса на топло, отнема около час и половина, пълнозърнестото тесто втасва по-бавно.
    


    Втасалото тесто прехвърляме на набрашнена повърхност и омесваме за кратко, оформяте на каквато форма желаете, аз направих четири дълги хлебчета. Подреждаме в подходяща тава и покриваме за да втасат още веднъж за трийсет минути, обема трябва да стане двоен. 
    Готовите хлебчета намазваме с малко зехтин и печем в предварително загрята фурна на 190 градуса около 45 минути или докато от долната страна кънти на кухо.
    Оставяме да изстине напълно и съхраняваме в кутия с капак до 3-4 дни

    
    Няма да пропусна и поредният витамин!
    Желая ви великолепен ден!
    Добър апетит!