вторник, 5 февруари 2013 г.

Хляб с розмарин и орехи!

    Не можах да разбера как е минало толкова време, а не съм написала и ред, а имам какво да ви напиша. Времето минава, върти ме много бързо, напоследък много мисля за себе си, за хората около мен и грандиозното еднообразие, което ме е обзело. Някога слушах много музика, всеки ден по  много, сега почти не слушам, някога четях денонощно, сега също..., това е разнообразието! Не ме разбирайте грешно, не ми е скучно, просто искам непрестанно да се занимавам с нещо... 
    Снощи неистово ми се прияде нещо сладко шоколадово, станах и до два сутринта готвих, хляб, шоколадов кейк с червено вино и класическото, свинско със зеле. Сетих се, че не съм ви писала за този великолепен хляб, който да си призная ядох само така, великолепен е. Едва ли ще покажа нещо от това всичко, всъщност кейка ще направя пак, страхотно свободно съчинение.


    Много пъти съм казвала, че обичам да правя хляб, хубаво е, успокоява духа и аромата на изпечен хляб не се сравнява с нищо, с нищо.
    

    Хляб с розмарин и орехи!

     Продукти:
       идея "Малката голяма готварска книга"

    2 ч.ч. бяло брашно
    3 ч.ч. пълнозърнесто брашно
    2 пак. суха мая или 1 пак. жива мая
    1 1/2 ч.ч. хладка вода
    1 ч.л. захар
    1 1/2 ч.л. сух розмарин или пресен /ако имате/
    2 ч.л. сол
    2-3 с.л. зехтин
    1/2 ч.ч нарязани орехи

    Маята, захарта и малко от водата поставяме в подходящ съд и разбъркваме, покриваме с фолио и оставяме на страна да втаса.
    В дълбока купа пресяваме двата вида брашно и солта, добавяме розмарина и орехите, смесваме ги добре.
    Правим кладенче и добавяме вече втасалата мая, останалата вода и зехтина.
    Замесваме меко тесто, не добавяйте много допълнително брашно за да не стане твърдо и ще втаса много бавно.
    Покриваме с фолио и оставяме да втаса на топло, отнема около час и половина, пълнозърнестото тесто втасва по-бавно.
    


    Втасалото тесто прехвърляме на набрашнена повърхност и омесваме за кратко, оформяте на каквато форма желаете, аз направих четири дълги хлебчета. Подреждаме в подходяща тава и покриваме за да втасат още веднъж за трийсет минути, обема трябва да стане двоен. 
    Готовите хлебчета намазваме с малко зехтин и печем в предварително загрята фурна на 190 градуса около 45 минути или докато от долната страна кънти на кухо.
    Оставяме да изстине напълно и съхраняваме в кутия с капак до 3-4 дни

    
    Няма да пропусна и поредният витамин!
    Желая ви великолепен ден!
    Добър апетит!
          
    
   

15 коментара:

  1. Теб мързел не може да те хване :)))
    Чудесни богати хлебчета, Линочка!

    Хубав ден ти желая :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ухае на ароматен и прясно изпечен хляб! :)
    Страхотен е, а снимките са толкова апетитни... с доматче и орехче, чудесна закуска! :)
    Поздрави и хубав ден! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Освен ,че обичаш също и умееш да правиш хляб ,Павлинка !
    Чудесни снимки ! Красиви , много красиви !
    Прегръдка с пожелание за щастлив ден !

    ОтговорИзтриване
  4. Как да не е пълна душата на човек - прекрасен хляб, прекрасен "витамин"...
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Страшни фразнзели си направила,Линка!И аз бих ги подкарала натюр,още топли-топли!
    С пожелание за слънчев и ползотворен ден! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Уханието от този невероятен хляб се носи и във виртуалното пространство!:)
    През нощта и мен ме връхлитат идеи от време на време, но напоследък и през деня липсват... ;)
    Чудесен пост и снимки! Усмивки! :)

    ОтговорИзтриване
  7. И аз така като теб, все нещо ми се прави, ама и други искат да правя разни неща за тях, най-често глупави и малко не смогвам;) Иначе хлябът и витаминът са чудни, чудни!!!!Едно такова хлебче без нищо бих похапвала целодневно;)

    ОтговорИзтриване
  8. Много красив хляб и така чудесно сниман. Мога да доловя вкуса на тези орехчета с доматки :-)
    И аз имам подобни изблици на моментна креативност. Сякаш искам да свърша сто неща едновременно и няма и да забележа кога денят се е изтъркулил докато не направя всичко, което съм си наумила. Пожелавам ти още много вдъхновение - и за музика, и за четене и за творчество като цяло :-)

    ОтговорИзтриване
  9. Пав, страхотни хлебчета си сътворила, просто са еталон! Хубава сряда!

    ОтговорИзтриване
  10. Прелестни са, Павлинка! И какви хубави снимки си им направила!
    Заинтригувана съм от комбинацията от аромати.

    ОтговорИзтриване
  11. Насладата от домашно приготвен хляб е несравнима:)
    Правила съм с орехи и фибри, но този в комбинация и с розмарин със сигурност е чудесен, колкото показват и красивите ти снимки:)
    Павлика, скоро правих твоят чийзкейк с ябълки и още се сещам за чудесният му вкус с аромат на ябълки и хрупкавите орехи под блата…невероятна вкусотия:) Скоро ще повторя но вече със снимки и публикация:)
    Слънчев поздрав с прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти много! Точно аромата на розмарина е доста доминиращ особено ако имаш пресен, а за чийзкейка благодаря за доверието! Прегръдка!

      Изтриване
  12. Павлинка, страхотни, страхотни хлебчета! И толкова любим аромат!
    Снимките са перфектни!

    ОтговорИзтриване