Правенето на хляб в къщи е традиция и всеки удобен момент гледам да направя домашен, причините няма нужда да ги изброявам, особено като попадна на такива рецепти, винаги са веднага изпробвани, много бързо се правят, а и ако точно два часа преди вечеря ви се прияде пресен хляб, тези съкровища са идеални. Аз всъщност ги направих следобед и ги употребихме с масло и от това сухо-пушено-свинско или там както се казва, но много вкусно да си призная, едва скрих тавата да има до вечеря.
Билкови хлебчета!
Продукти:
идея OhSweetBasil
3 3/4 ч.ч. брашно
1 ч.л. сол
1/3 ч.ч. топла вода
1 пак. суха мая Dr Oetker
1 ч.л. захар
1 ч.ч. прясно мляко
50 г краве масло
2 малки или 1 голямо яйце
1/2 ч.ч. смесени любимите ви билки
*аз използвах: сух копър, мащерка, розмарин, босилек
В купа пресяваме брашното заедно със солта.
В касерола загряваме млякото и маслото, само докато маслото да се разтопи, оставяме на страна да изстине леко.
Разтваряме маята и захарта в топлата вода, покриваме с фолио и оставяме за 10 минути на топло.
Добавяме яйцето към млякото и леко разбиваме.
Правим в брашното кладенче и добавяме втасалата мая и млечната смес.
Разбъркайте с дървена лъжица докато се образува топка и прехвърлете върху набрашнен плот, омесете меко и еластично тесто.
Поставете тестото в намаслена купа, покрийте с фолио и оставете да втаса на топло място до удвояване на обема.
Подгответе тавичка намазана с масло /24 см/.
След като втаса тестото, премесете за да изкарате въздуха и разделете на 12-13 части, оформете всяка част на топка и оваляйте в билките, подредете в тавичката и покрийте за още 30 минути.
Печем в предварително загрята фурна на 18 градуса, докато се отделят от стените на тавата.
*за ефективно втасване сложете тестото във фурната заедно с купичка вряла вода, така получавате изолирано топло място
Билкови хлебчета!
Продукти:
идея OhSweetBasil
3 3/4 ч.ч. брашно
1 ч.л. сол
1/3 ч.ч. топла вода
1 пак. суха мая Dr Oetker
1 ч.л. захар
1 ч.ч. прясно мляко
50 г краве масло
2 малки или 1 голямо яйце
1/2 ч.ч. смесени любимите ви билки
*аз използвах: сух копър, мащерка, розмарин, босилек
В купа пресяваме брашното заедно със солта.
В касерола загряваме млякото и маслото, само докато маслото да се разтопи, оставяме на страна да изстине леко.
Разтваряме маята и захарта в топлата вода, покриваме с фолио и оставяме за 10 минути на топло.
Добавяме яйцето към млякото и леко разбиваме.
Правим в брашното кладенче и добавяме втасалата мая и млечната смес.
Разбъркайте с дървена лъжица докато се образува топка и прехвърлете върху набрашнен плот, омесете меко и еластично тесто.
Поставете тестото в намаслена купа, покрийте с фолио и оставете да втаса на топло място до удвояване на обема.
Подгответе тавичка намазана с масло /24 см/.
След като втаса тестото, премесете за да изкарате въздуха и разделете на 12-13 части, оформете всяка част на топка и оваляйте в билките, подредете в тавичката и покрийте за още 30 минути.
Печем в предварително загрята фурна на 18 градуса, докато се отделят от стените на тавата.
*за ефективно втасване сложете тестото във фурната заедно с купичка вряла вода, така получавате изолирано топло място
Като видя такъв красив и уханен хляб и сърцето ми пее!
ОтговорИзтриванеИстинска прелест, Павлинче, прелест! Друго просто няма какво да добавя.
Поздрави от мен и хубава нова седмица! :)
Ммммм,Павлинка,чак при мен замириса на домашно-приготвени уханни билкови хлебчета!И аз вкъщи предпочитам да приготвям домашен хляб/само че в пекарна/ и мисля,че замесването на тестото за тази рецепта също би станала в машината за хляб.Ще пробвам!Поздрави и прегръдки!
ОтговорИзтриванеСтрахотен е, Павлинче! Още във фейсбук си го харесах много. Чудесни кадри!
ОтговорИзтриванеВсеки ден да ни радваш с такива вкусни и изкушаващи кадри.
Поздрави!
Чудесен е, Инка!
ОтговорИзтриванеУсмихната седмица!
Направо не знам как си успяла да скриеш тавата... :)
ОтговорИзтриванеЛинче,ей така го обичам и аз-топъл и с масло-няма по-голяма вкусотия!Вълшебни топчици си оформила,прелест!Прегръдка!
ОтговорИзтриванеДомашни хлебчета, ароматни, красиви.... Кой би устоял на тази вкусотия не знам? Аз няма да мога със сигурност. :)
ОтговорИзтриванеПрегръдка!
Снимките ти винаги са безкрайно изкусителни и се чудя винаги защо просто не ги пускаш с оригинала по пощата за проба;) Ей, Линче, пак ще ме вкараш в работа. Прегръдка!
ОтговорИзтриванеПавлинче, зашеметяващи са тези хлебчета, а снимките са невероятни! Поздрави!
ОтговорИзтриванеОлеле, Поли, това е прекрасно! Какво ли не бих дала за една такава питка с прошуто - представям си само какъв вкус има! Сърдечни поздрави, мила!
ОтговорИзтриванеЗахласвам се при теб, Поли,
ОтговорИзтриванемного красота, вкус и стил на представяне - обичам предложенията ти!
Благодаря за удоволствието, поздрави за теб и усмихнати пролетни дни!
Благодаря ви момичета, много сте мили и ме карате да се усмихвам широко! Прегръдка!
ОтговорИзтриване