понеделник, 16 март 2015 г.

Билкови хлебчета!

    Правенето на хляб в къщи е традиция и всеки удобен момент гледам да направя домашен, причините няма нужда да ги изброявам, особено като попадна на такива рецепти, винаги са веднага изпробвани, много бързо се правят, а и ако точно два часа преди вечеря ви се прияде пресен хляб, тези съкровища са идеални. Аз всъщност ги направих следобед и ги употребихме с масло и от това сухо-пушено-свинско или там както се казва, но много вкусно да си призная, едва скрих тавата да има до вечеря.



    Билкови хлебчета!

    Продукти:
       идея OhSweetBasil

    3 3/4 ч.ч. брашно
    1 ч.л. сол 
    1/3 ч.ч. топла вода
    1 пак. суха мая Dr Oetker
    1 ч.л. захар
    1 ч.ч. прясно мляко
    50 г краве масло
    2 малки или 1 голямо яйце
    
    1/2 ч.ч. смесени любимите ви билки
    *аз използвах: сух копър, мащерка, розмарин, босилек



    В купа пресяваме брашното заедно със солта.
    В касерола загряваме млякото и маслото, само докато маслото да се разтопи, оставяме на страна да изстине леко.
    Разтваряме маята и захарта в топлата вода, покриваме с фолио и оставяме за 10 минути на топло.
    Добавяме яйцето към млякото и леко разбиваме.
    Правим в брашното кладенче и добавяме втасалата мая и млечната смес.
    Разбъркайте с дървена лъжица докато се образува топка и прехвърлете върху набрашнен плот, омесете меко и еластично тесто.
    Поставете тестото в намаслена купа, покрийте с фолио и оставете да втаса на топло място до удвояване на обема.
    Подгответе тавичка намазана с масло /24 см/.
    След като втаса тестото, премесете за да изкарате въздуха и разделете на 12-13 части, оформете всяка част на топка и оваляйте в билките, подредете в тавичката и покрийте за още 30 минути.
   Печем в предварително загрята фурна на 18 градуса, докато се отделят от стените на тавата.
    *за ефективно втасване сложете тестото във фурната заедно с купичка вряла вода, така получавате изолирано топло място


   
     
    


    

12 коментара:

  1. Като видя такъв красив и уханен хляб и сърцето ми пее!
    Истинска прелест, Павлинче, прелест! Друго просто няма какво да добавя.
    Поздрави от мен и хубава нова седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ммммм,Павлинка,чак при мен замириса на домашно-приготвени уханни билкови хлебчета!И аз вкъщи предпочитам да приготвям домашен хляб/само че в пекарна/ и мисля,че замесването на тестото за тази рецепта също би станала в машината за хляб.Ще пробвам!Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотен е, Павлинче! Още във фейсбук си го харесах много. Чудесни кадри!
    Всеки ден да ни радваш с такива вкусни и изкушаващи кадри.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесен е, Инка!
    Усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Направо не знам как си успяла да скриеш тавата... :)

    ОтговорИзтриване
  6. Линче,ей така го обичам и аз-топъл и с масло-няма по-голяма вкусотия!Вълшебни топчици си оформила,прелест!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  7. Домашни хлебчета, ароматни, красиви.... Кой би устоял на тази вкусотия не знам? Аз няма да мога със сигурност. :)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  8. Снимките ти винаги са безкрайно изкусителни и се чудя винаги защо просто не ги пускаш с оригинала по пощата за проба;) Ей, Линче, пак ще ме вкараш в работа. Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  9. Павлинче, зашеметяващи са тези хлебчета, а снимките са невероятни! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Олеле, Поли, това е прекрасно! Какво ли не бих дала за една такава питка с прошуто - представям си само какъв вкус има! Сърдечни поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
  11. Захласвам се при теб, Поли,
    много красота, вкус и стил на представяне - обичам предложенията ти!
    Благодаря за удоволствието, поздрави за теб и усмихнати пролетни дни!

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря ви момичета, много сте мили и ме карате да се усмихвам широко! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване