петък, 28 март 2014 г.

Baguettes!

    Правенето на хляб е едно от най-големите удоволствия в моята кухнята, само този който не е опитвал не знае какъв е аромата от прясно изпечен хляб. Признавам си, че не съм правила отдавна и тези снимки са малко отдавана, но тази рецепта е великолепна и винаги се получава, франзелите, /казано на български/, са меки, с много хубава среда и превъзходна коричка, не такава една ластична като повечето, които продават и гаранция на другият ден са също толкова хубави колкото първият!



    Baguettes!

     Продукти:
       идея BHG

    5-6 ч.ч. брашно
    2 пак. суха мая 
    1 1/2 ч.л. морска сол
    2 ч.ч. топла вода
    1 белтък+1 с.л. вода
    царевично брашно за поръсване

    За четири багети.
    Подготвяме голяма тава с хартия за печене. Загряваме фурната на 180 градуса. 
    Ако имате кухненски робот е по-лесно!
    Пресяваме брашното, прибавяме солта и маята, разбъркваме добре и наливаме на тънка струя водата, бъркаме докато се получи еднородна смес. Изсипваме на плота и омесваме за десет минути. Поставяме в купа, покриваме с фолио и оставяме на топло място за един час.


    Когато тестото е готово го разделяме на четири равни части. С помощта на точилка разточваме всяка една част на правоъгълник около 15/30 см.         Навиваме на руло и леко изтегляме, поставяме в тавата. Така процедираме с всички части. Правим няколко разреза на всяка багета и покриваме отново за 30 минути да втасат отново.
   Когато увеличат обема си намазваме с разбития белтък с водата и поръсваме с царевично брашно.
   Печем около 45 минути. Можете да проверите дали са готови като почукате по долната част, трябва да бие на кухо.
   След като са готови поставяме върху решетка докато  изстинат напълно.
   Съхраняваме като увием всяка една багета във фолио за свежо съхранение.

 

   Утре е събота, защо да не го превърнем в ден за печене.
   

12 коментара:

  1. Останах без думи... Съвършени са, Павлинка, и ми се иска поне една филийка да си опитам от тях! :)
    Ароматът на домашните питки е уникален и един от най-любимите ми. :)
    Усмихнати почивни дни! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Перфектни са, Инка!
    И сякаш усещам аромата им!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасни са! Направо усещам аромата им... И аз като Дани.

    ОтговорИзтриване
  4. А как е хубаво домът да ухае на току що изпечен хляб... Идеални франзели, Павлинка! Поздравления!
    Хубав уикенд! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Веднага си открадвам парченце, ама веднага!
    Ох, че красоти и вкусотии... Павлинче, направо очите ми станаха на франзели, да знаеш (и само си го представи)... :)
    Усмихнати прегръдки от мен! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Какво да допълня - нямам думи... вълшебно изглеждат,
    за тяхното приготвяне всеки ден би бил празник!
    Страхотна рецепта и неустоимо представяне, комплименти за теб, Поли!

    ОтговорИзтриване
  7. Защото вече е неделя. И дръпнахме час напред, демек времето до работната седмица стремглаво се спусна по нанадолнището. Но пък се влюбих в тази багета! Тя е от приказките!

    ОтговорИзтриване
  8. Момичета, много ви обичам, благодаря!

    ОтговорИзтриване
  9. Линче,направо ми висна ченето от тези безбожно безмилостни кадри!За багетите какво мога да кажа,то думите са си някак излишни,защото е кристално ясно и нагледно,че са трепач и ще се приготвят обезателно!
    Е пък така да ми се прииска да се пресегна за едно парче от нарязаната,ужасно реалистични снимки,голям майстор си,ей!
    Честити отминали празници с пожелание за щастливи предстоящи,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти мила моя и на теб честити да са ти, а за багетите не се съмнявам, че дори и по-хубави ще ги направиш!

      Изтриване
  10. Павлинка, много ароматна публикация! И аз обожавам да ми мирише на печен хляб. Прекрасни снимки си направила!

    ОтговорИзтриване
  11. Страхотни са! Сякаш приканват: "отчупи си"!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване