четвъртък, 22 март 2012 г.

Руло със сирене!

    Забелязвате ли в колко много мои снимки присъства червеното, не зная как се получава, но без да искам винаги купувам все червени неща, покривки, салфетки, пристрастена съм към червените съдове на точки и имам доста и продължавам да ги купувам, станала съм като скенер към такива, виждам ги даже ако са скрити на най-долният рафт в най-тъмният ъгъл, просто ми носят усмивка и потръпвам от удоволствие.
   


    Започнах с тази прелюдия защото исках да ви обясня какво изпитвам, когато открия добра рецепта и то в най-старата книга на най-измачканата страница, а и корицата  и е червена....
    Е, сега разбрахте, обичам червено....и домашно печеният хляб!



    Този хляб е толкова вкусен, на конци с изумителен аромат и с хрупкава коричка. Всъщност името му е много красноречиво-руло, то точно и така се прави.




    Руло със сирене!


     Продукти:
    
    500-600 г брашно
    1 пак. суха мая или 1/2 кубче прясна мая
    1 яйце
    1 ч.ч. топло прясно мляко
    2 с.л. захар
    1 ч.л. сол
    3/4 ч.ч. олио
    200 г сирене


    Разтваряме маята в част от топлото мляко и захарта. Оставяме да втаса за около 15 минути.
    Пресяваме брашното и към него прибавяме втасалата мая, солта, яйцето и останалото мляко.
    Месим тестото около десет минути или докато стане гладко.
    Разтегляме с ръце на дълъг фитил и режем на пет части.
    Потапяме всяко парче в олиото и ако можете разтеглете на ръка, но аз не мога така че, разточваме на правоъгълник с големина около 45 на 20 см.
    Така разточеният лист посипваме с олио и натрошено сирене.
    Продължаваме със следващият лист, разточваме и слагаме върху другият и посипваме с олио и сирене и така петте листа.
    Когато са готови минете няколко пъти отгоре с точилка за да се слепят добре.
    Навиваме на руло и изтегляме отново с ръце, разделяме на две части и поставяме или в две малки форми или в голяма тава да втасат за около 30 минути.




    Загряваме фурната на 180 градуса.
    Поливаме рулата с останалото олио и печем докато се зачервят около 45-50 минути.
    


    Насладете се и го пробвайте някой път! Заслужава си! О, да!
    Добър апетит!


    
    









25 коментара:

  1. Рулото наистина е страхотно, а червеното си е символ на живота, тъй че изборът и презентацията са перфектни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, много! Желая ти хубави почивни дни!

      Изтриване
  2. Страхотен хляб! Много ми хареса и непременно ще го пробвам :). Благодаря за рецептата и хубав ден.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Диди! Пробвай, надявам се да ви хареса! Хубав уикенд!

      Изтриване
  3. Забелязала съм, че обичаш червеното, а и то толкова добре стои в този блог! А рецептите са винаги вкусни с красиво поднесени ястия. И днес хляба е прелест! Приятен петъчен ден и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, много си мила, благодаря! Поздравявам те!

      Изтриване
  4. Чудесно предложение за хляб !
    Интересно оформено, а и е направо със сиренцето!
    Знам, че огнените зодии обичат червено!
    Хубав петък!
    P.S.Само веднъж ли втасва тестото?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря! Да само веднъж втасва, напълно достатъчно е! Това му е лесното! Поздрави!

      Изтриване
  5. Страхотно !!! Ама много хубава ,рецепта ,Павлинче ! Веднага ми легна на сърцето :)! Ами тя страницата с рецептата е била измачкана ,щото се е правила и най - често :) , благодаря ти за чудната рецепта ,мила !
    Хубав петъчен ден и слънчев уикенд !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ив, благодаря! Рецептата е наистина страхотна! Хубави почивни дни!

      Изтриване
  6. Павлинка, страхотен е хляба! Ще идвам да ми замесиш един :) Не, че не мога и аз да си замеся, ама съм се зарекла да не меся до едно определено време :D

    Прегръдки!

    P.S. Червеното е много хубав цвят! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако кажеш веднага ти мятам едно такова и доставки правим! Прегръдка!

      Изтриване
  7. Аха,ах,ах...пак ми разтуптяваш сърцето!Или със сладкиш ще ме мъчиш,или с хлебче!И това многослойното е истинска прелест!
    С пожелание за много вкусен и усмихнат уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси! Кой го казва, всеки път правиш едни такива завъртяни...Прегръдка!

      Изтриване
  8. Линка, явно ще трябва да да се поддам на изкушението и да омеся и аз нещо тези почивни дни :)Прекрасно е рулото! Прегръщам те и завиждам на дегустаторите :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дегустатора е само един и ревностно пази територията, хайде прави нещо и показвай! Прегръдка!

      Изтриване
  9. Павлинка, и аз много си падам по червения цвят, особено когато става дума за кухненски принадлежности.
    Рулото изглежда прекрасно! Направо усещам аромата на прясно изпечен хляб...
    Поздрави и пожелания за хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели! Пожелавам ти хубави слънчеви дни!

      Изтриване
  10. Невероятно руло, Павлинче! Непременно ще го направя! Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, ти! Надявам се да ти хареса! Поздрави!

      Изтриване
  11. Поли,как бих си отрязала парче и второ може би...и с тази препечена коричка-мммм,вкусотия ти казвам-хахааа.Тоите рецепти са винаги много добри!
    Приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  12. Много вкусно хлебче, бих ти го откраднала ако беше наблизо :)
    Линка, червеното е страхотен цвят :) и аз го харесвам и смело го нося :)
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Зори! Усмихна ме много! Поздрави!

      Изтриване
  13. Павлинче, намирам твоето предложение за хляб за чудесно! Много хубава рецепта, Благодаря ти!Ще я опитам непременно!
    Честита Цветница! Желая ти много цветно настроение и прекрасни почивни дни! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване