четвъртък, 22 март 2012 г.

Руло със сирене!

    Забелязвате ли в колко много мои снимки присъства червеното, не зная как се получава, но без да искам винаги купувам все червени неща, покривки, салфетки, пристрастена съм към червените съдове на точки и имам доста и продължавам да ги купувам, станала съм като скенер към такива, виждам ги даже ако са скрити на най-долният рафт в най-тъмният ъгъл, просто ми носят усмивка и потръпвам от удоволствие.
   


    Започнах с тази прелюдия защото исках да ви обясня какво изпитвам, когато открия добра рецепта и то в най-старата книга на най-измачканата страница, а и корицата  и е червена....
    Е, сега разбрахте, обичам червено....и домашно печеният хляб!



    Този хляб е толкова вкусен, на конци с изумителен аромат и с хрупкава коричка. Всъщност името му е много красноречиво-руло, то точно и така се прави.




    Руло със сирене!


     Продукти:
    
    500-600 г брашно
    1 пак. суха мая или 1/2 кубче прясна мая
    1 яйце
    1 ч.ч. топло прясно мляко
    2 с.л. захар
    1 ч.л. сол
    3/4 ч.ч. олио
    200 г сирене


    Разтваряме маята в част от топлото мляко и захарта. Оставяме да втаса за около 15 минути.
    Пресяваме брашното и към него прибавяме втасалата мая, солта, яйцето и останалото мляко.
    Месим тестото около десет минути или докато стане гладко.
    Разтегляме с ръце на дълъг фитил и режем на пет части.
    Потапяме всяко парче в олиото и ако можете разтеглете на ръка, но аз не мога така че, разточваме на правоъгълник с големина около 45 на 20 см.
    Така разточеният лист посипваме с олио и натрошено сирене.
    Продължаваме със следващият лист, разточваме и слагаме върху другият и посипваме с олио и сирене и така петте листа.
    Когато са готови минете няколко пъти отгоре с точилка за да се слепят добре.
    Навиваме на руло и изтегляме отново с ръце, разделяме на две части и поставяме или в две малки форми или в голяма тава да втасат за около 30 минути.




    Загряваме фурната на 180 градуса.
    Поливаме рулата с останалото олио и печем докато се зачервят около 45-50 минути.
    


    Насладете се и го пробвайте някой път! Заслужава си! О, да!
    Добър апетит!


    
    









25 коментара:

  1. Рулото наистина е страхотно, а червеното си е символ на живота, тъй че изборът и презентацията са перфектни!

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотен хляб! Много ми хареса и непременно ще го пробвам :). Благодаря за рецептата и хубав ден.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Диди! Пробвай, надявам се да ви хареса! Хубав уикенд!

      Изтриване
  3. Забелязала съм, че обичаш червеното, а и то толкова добре стои в този блог! А рецептите са винаги вкусни с красиво поднесени ястия. И днес хляба е прелест! Приятен петъчен ден и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесно предложение за хляб !
    Интересно оформено, а и е направо със сиренцето!
    Знам, че огнените зодии обичат червено!
    Хубав петък!
    P.S.Само веднъж ли втасва тестото?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря! Да само веднъж втасва, напълно достатъчно е! Това му е лесното! Поздрави!

      Изтриване
  5. Страхотно !!! Ама много хубава ,рецепта ,Павлинче ! Веднага ми легна на сърцето :)! Ами тя страницата с рецептата е била измачкана ,щото се е правила и най - често :) , благодаря ти за чудната рецепта ,мила !
    Хубав петъчен ден и слънчев уикенд !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ив, благодаря! Рецептата е наистина страхотна! Хубави почивни дни!

      Изтриване
  6. Павлинка, страхотен е хляба! Ще идвам да ми замесиш един :) Не, че не мога и аз да си замеся, ама съм се зарекла да не меся до едно определено време :D

    Прегръдки!

    P.S. Червеното е много хубав цвят! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако кажеш веднага ти мятам едно такова и доставки правим! Прегръдка!

      Изтриване
  7. Аха,ах,ах...пак ми разтуптяваш сърцето!Или със сладкиш ще ме мъчиш,или с хлебче!И това многослойното е истинска прелест!
    С пожелание за много вкусен и усмихнат уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси! Кой го казва, всеки път правиш едни такива завъртяни...Прегръдка!

      Изтриване
  8. Линка, явно ще трябва да да се поддам на изкушението и да омеся и аз нещо тези почивни дни :)Прекрасно е рулото! Прегръщам те и завиждам на дегустаторите :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дегустатора е само един и ревностно пази територията, хайде прави нещо и показвай! Прегръдка!

      Изтриване
  9. Павлинка, и аз много си падам по червения цвят, особено когато става дума за кухненски принадлежности.
    Рулото изглежда прекрасно! Направо усещам аромата на прясно изпечен хляб...
    Поздрави и пожелания за хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  10. Невероятно руло, Павлинче! Непременно ще го направя! Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  11. Поли,как бих си отрязала парче и второ може би...и с тази препечена коричка-мммм,вкусотия ти казвам-хахааа.Тоите рецепти са винаги много добри!
    Приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  12. Много вкусно хлебче, бих ти го откраднала ако беше наблизо :)
    Линка, червеното е страхотен цвят :) и аз го харесвам и смело го нося :)
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  13. Павлинче, намирам твоето предложение за хляб за чудесно! Много хубава рецепта, Благодаря ти!Ще я опитам непременно!
    Честита Цветница! Желая ти много цветно настроение и прекрасни почивни дни! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване