сряда, 27 юни 2012 г.

Гранола с орехи, мед и стафиди!

    Сутрин съм много смешна, събуждам се трудно, ставам още по-трудно и ми трябва доста време да започна да мисля. Миризмата на кафе е първото нещо, което усещам сутрин, който има ранобудно другарче знае, другото е камбаната. Живея до църква, чуя ли камбаната значи е девет, вече е трябвало да стана.

    
    ..., а ако взема да стана наистина не е лошо да закуся, а какво по-хубаво от овесени ядки.
    Единствените готови овесени ядки с разни добавки към тях, които ми харесват са на една българска фирма и ги продават на много малко места, не са много скъпи, но не е въпроса там. Въпроса е, че за един пакет овесени ядки не си струва да се ходи на далеч. 
    По-лесно е да си направиш в къщи.


    Предимството на домашната гранола, е че не трябва да я накисваш от вечерта, че на сутринта да можеш нормално да дъвчеш, особено ако си попаднал на по-стара реколта овесени ядки.
    Избрах комбинация, която е близо до моят вкус и до това , което купувах до сега, но вече едва ли ще си купя отново, защото е много по-вкусно и всъщност доста лесно.


    Гранола с орехи, мед и стафиди!

    Продукти:

    4 ч.ч. овесени ядки
    1 ч.ч. овесени или пшенични трици
    1 1/2 ч.ч. нарязани орехи
    3/4 ч.ч. олио
    3/4 ч.ч. мед
    1/2 ч.ч. сухо мляко
    1/4 ч.л. сол
    1 ч.ч. стафиди

    
    Загряваме фурната на 180 градуса.
    Приготвяме две големи тави с хартия за печене.
    Смесваме овесените ядки, триците и орехите. Разбъркваме ги добре.
    В друг съд разбиваме олиото, медът, сухото мляко, ванилията и солта и прибавяме към овесените ядки.
    Препоръчвам да се разбърка с ръце, така много по-лесно се разпределя  и не става на топки.
    Разделяме сместа на две и разпределяме в тавите на тънък слой. 
    Сложете и двете тави във фурната, печем 20 минути и обръщаме тавите и печем още 15 минути.
    Когато извадите гранолата от фурната е още много мека, но като изстине става хрупкава и вкусна.
    Оставете да изстине напълно в тавите. Натрошете я на колкото едри парчета искате и прибираме в съд с капак.
    Получава се хубаво количество от около 10 големи порции.


    Колко е хубаво да се закусва.
    Добър апетит!
    

33 коментара:

  1. Това е любимата ми закуска-с прясно мляко мога да ям без прекъсване.Павлинче,хубаво е ,че ми каза как я правиш-ще си направя и аз.
    Лека вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Живе, направи си няма да съжаляваш. Лека и на теб!

      Изтриване
  2. Павлинче, аз от много години закусвам с ядки, накиснати от вечерта в кисело мляко :)
    Твоите са много апетитни, както и купичките ти са чудесни!
    Ще ги опитам на всяка цена!
    Прохладна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно това е идеята на домашните наистина, не ги кисна, като стана сипвам и след един душ са готови! Прохладна и на теб!

      Изтриване
  3. изглежда супер! Не съм пробвала да приготвям домашна гранола, но явно е време да опитам

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, чест е за мен да посрещна знатен гост! Поздрави и благодаря!

      Изтриване
  4. Невероятна рецепта - апетитна, здравослова и с много вариации :)

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря за вкусното предложение! Поне 3-4 пъти в седмицата това ми е закуската. Ако ми остане време, ще си направя и аз домашна гранола, че с това накисване на овесените ядки от вечерта не си е работа.
    Снимките ти са убийствени! Браво! Май ще идвам на обучение при теб :) Въпреки че в момента нямам време да сготвя, а какво остава и да снимам.

    Прегръдки и чакам да се обадиш за кафенце :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Таничка! Скоро ще ти звънна, а и ти мини ако имаш път!

      Изтриване
  6. Линче, моята закуска е подобна, но все още купешка;) И другата разлика е, че ставам в 6, 30 и ходя да си бера малини или ягоди в гората, за да си ги добавя;)))) Шегувам се, не ходя там!
    Но ме приобщи към идеята и само да свърши този пакет, ще си ги направя и аз сама;) Чудно! Пак много благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марте, много се смях, как ти идват на ум такива! Домашното си е домашно и вариантите са много, аз вече замислям следващата партида с какво ще е и ще покажа! Щастлив четвъртък!

      Изтриване
  7. Обожавам такава закуска! Действа ми засищащо и много зареждащо! Поздравления, Павлинче! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Ама как лесничко си го описала :) Много обичам такава закуска, но се бях отказала от нея, защото все на гадни варианти попадах, но сега май, май ще ме накараш да си спретна една сама. Колкото до ставането ... сутрин съм толкова на автопилот, че често се будя чак след като стигна в офиса :) Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз така се бях отказала, обаче викам си, то колко ли пък ще е трудно! Пробвай ако намериш време, Ще ти харесат! Прегръдка!

      Изтриване
  9. Eх, Павлинче, ще взема да ги пробвам и аз, въпреки че рядко закусвам сутрин. Много изкушаващи и красиви снимки!

    Хубав следобед!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Петинка тя закуската е въпрос на навик, тази например е доста тонизираща! Благодаря и поздрави!

      Изтриване
  10. Обожавам гранола, независимо с какви плодове е приготвена.
    Лина, твоята рецепта звучи супер вкусно, а снимките са страхотни!
    Целувки*)

    ОтговорИзтриване
  11. Не си падам по овесени ядки,но твоите Павлинче, определено ще ги пробвам :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, пробвай, както обичам да казвам никога не знаеш какво ще ти хареса, важно е как е приготвена храната!Поздрави!

      Изтриване
  12. Линка,много вкусно отново!А и се обзалагам,че тази гранола е в пъти по-добра и от най-добрата купена,нали?!
    Чудесни снимки!
    И честит имен ден,мила!
    От сърце ти пожелавам да си много щастлива и успешна!
    Весел празник и уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря за пожеланието и за милите думи, както винаги! Прегръщам те!

      Изтриване
  13. Павлинка, много хубави снимки и рецепта :) И аз съм почитателка на домашната гранола,много по-ароматна и хрупкава е.
    (И аз съм същия шемет рано сутрин, само че без кафето :D)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зори, благодаря, точно такава е гранолата наистина!

      Изтриване
  14. Павлинче ,.... рецептата ти е чудесна! Прекрасни снимки си направила! За мен беше голямо удоволствие цялата ти публикация!!! Честит имен ден! Бъди благословена и нека щастието и здравето са твои постоянни спътници! Прегръдки и пожелание за чудесен Уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Албенка толкова мили и хубави думи си ми написала, много благодаря!

      Изтриване
  15. Линче, макар и на патерица,
    ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕН!
    Здрава, красива, щастлива и усмихната!
    Целувам те и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  16. Чудесна е рецептата, понякога и моята закуска е подобна, но само в купен вариант досега:). Ще се пробва и твоят- изглежда много по-добре!

    ОтговорИзтриване
  17. И аз много обичам да хапвам на закуска гранола (не знаех, че така се нарича).
    Напоследък съм само на трици, но ще направя за децата. И те са фенове на овесените ядки :))
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  18. Снимките са ти много добри. Аз не закусвам такива неща, но ми хареса статията!

    ОтговорИзтриване
  19. The judges praised Ms Dorsett as a woman who had a number of online pharmacies that will only sell you farmacia on line or.
    Pills It ignores, and dismisses, the services Planned Parenthood provides
    that we all -- regardless of our political views -- can agree are important.
    75 of the check meant to be done.

    Also visit my web blog :: whispering-Planet.blogspot.fr

    ОтговорИзтриване