четвъртък, 23 юни 2011 г.

Баницата, която всеки трябва да опита!

    Неделя!
    Сутрин е! 
    Великолепно ухание!
    На прясно изпечена баница!
    Спомням си как моята мила баба правеше баница, с домашно точени кори и домашни яйца, не беше много бухнала, но страшно вкусна.
    За тази рецепта съм изключително благодарна на една жена, тя е майка на моята мила приятелка и колежка, която все още не познавам лично, но за всичко си има време! 


    Всички уж добри рецепти, които съм пробвала не бяха достатъчно добри, винаги имаше нещо, което не ми харесва, ту е много мазна, ту суха и разни такива.
    В момента, в който направих тази баница забравих всички други видове, наистина е така!

Продукти:


1 пакет фини кори
4 големи яйца
1 голямо кисело мляко
1/2ч.ч. олио
1   ч.л. сода бикарбонат
сирене /колкото обичате/


 Загрейте фурната на 180 градуса.Намажете тавичка с малко олио.
  Разбъркайте содата с киселото мляко, прибавете към разбитите яйца и накрая е олиото.Получава се доста голяма смес, но не се стряскайте ще ви трябва.
    Натрошете сиренето и започваме. Може да ви се струва твърде сложно за  
една баница,но това не е обикновена баница. Вземете една кора, с лъжица артистично разхвърляйте малко плънка и сирене и навиваме на руло и започваме да редим една вита баничка и така до края. Остава доста плънка, разпределете я хубаво отгоре. Печем на нормално ниво /разбира се  всеки знае кое е нормално за неговата фурна/ за моята е второ, около 45 минути. Ако всичко е минало добре си хапнете една пухкава и сочна баница!




     Да ви е сладко!
    
    
   








сряда, 22 юни 2011 г.

Любими наши палачинки




    Палачинките са може би първата изпълнена от мен рецепта преди много години, на шега или не получиха се тогава и така до днес!
     Повод да направя тези палачинки миналата неделя, е че направих едно много хубаво конфитюрче, разбира се с невероятната помощ на Dr.Oetker, на което количеството е много малко и драстично намаля, но както и да е.                                        

       
    През годините съм правила рецептата по много начини, но съм стигнала до едни крайни количества, всъщност разликата, е че използвам вместо обикновена вода, газирана вода.
   
      Продукти:  /някак всички изречения започнаха с П, дали е случайно/ 
              
        4 бр яйца
     250ml  прясно мляко 
     500ml  газирана вода
     щипка сол
     щипка захар
     брашно колкото поеме/колкото и да не го обичам този израз,следващият път обещавам да измеря точно/
     - препоръчвам брашното да е 450, аз използвам този номер много по фино е



     - ако желаете да са само сладки сложете ванилия стават изключителни
        Смесете всичко на хубава гладка смес, пържете на силен котлон с капка мазнина. Разбира се плънката е каквото имате в наличност, в случая е ягодов конфитюр, сега като пиша това се сещам за много различни рецепти с палачинки, които знам и май ще направя цял раздел.