Добро утро!
Замириса ли ви на канела! Честита нова седмица и дано ви е много, много ароматно и топло през следващите дни! Още миналата седмица щях да ви пиша за този толкова вкусен и ароматен хляб, но единият го хапнахме доста бързо, а другият подарих /излизат две хлебчета/ и на всичко отгоре направих и един много лесен ябълков сладкиш, който също изчезна по същите причини, които споменах по-горе.
Така че, става ясно, че правя хляба за втори път и повярвайте ми изумителен е и дори се чувствам леко виновна днес колко голямо количество изядох, но какво да направя като е ужасно вкусен.
Заради идеята да го споделя с вас го направих пак и то с огромно удоволствие и с още по-голямо старание и смело мога да кажа, че стана малко по-хубав от предният път.
Знаете колко обичам да меся и при всеки удобен случай и интересна рецепта не пропускам случай да направя нещо вкусно, а тази рецепта е много лесна и веднага привлече вниманието ми. Доста прилича на козунак, но не втасва толкова пъти и въобще има известни разлики, но както и да е.
Промених доста неща от оригиналната рецепта, но количеството канела силно ме притесни, така че го намалих на половина, а също и маята аз ползвам само жива мая, със сухата не се разбираме, но ще разберете всичко след малко.
Канелен хляб със стафиди!
Продукти:
адаптирано от "Fine Cooking"
500-600 г брашно и още за умесване
21 г прясна мая
200 г стафиди
6 с.л. захар
3 с.л. канела
2 ч.л. сол
1/2 ч.ч. хладко прясно мляко
3/4 ч.ч. хладка вода
1 голямо яйце
125 г масло
Да не забравяме всички продукти да са със стайна температура.
Първо накисваме стафидите в малко вода и оставяме настрани за около 5-10 минути.
Втора и много важна стъпка да си направим малка закваска, натрошаваме маята в купичка с малко захар и с малко вода размиваме на кашичка и добавяме малко брашно, оставяме настрани да втаса.
В това време пресяваме брашното в подходящ съд.
Подготвяме си всички продукти да са ни под ръка и започваме.
В брашното правим кладенче и добавяме солта, 2 с.л. захар, 1 с.л. канела, яйцето, млякото, водата, половината от маслото и вече готовата мая.
Замесваме меко тесто, усетете го с ръцете си не е нужно да поема цялото брашно.
След това добавяме накиснатите и отцедени стафиди и ги омесваме добре с тестото.
Поставяме тестото в намаслена купа и покриваме за около 30 минути.
След като е леко втасало тестото се омесва пак за кратко и се поставя отново в купата още за 30 минути.
Време е да подготвим две дълги форми за кекс, аз имам различни по размер, но са близки, мисля че, едната е 18 см, а другата е 23 см.
Сега вече ще използваме и останалите продукти, смесваме 4 с.л. захар и 2 с.л. канела и разтопяваме маслото.
След като е готово тестото разделяме на две.
Разточваме на дълъг правоъгълник, мажем обилно с масло и посипваме плътно с канелата и захарта, навиваме на руло и поставяме във формата с края надолу, мажем отгоре с масло, така постъпваме и с другата част от тестото.
Покриваме и оставяме отново да втаса докато стигнат почти до ръба на формичките.
Печем на 180 градуса около 50 минути, като разпределим времето 20 минути на пълна мощност, 15 минути на долен реотан и после пак връщаме на пълна мощност или всеки си знае фурната и да не ме слуша много, много.
Когато са готови хлебчетата са доста твърди отгоре, мажем с масло и както са във формите ги покриваме с алуминиево фолио и с влажна кърпа и ако имате малко търпение да изстинат напълно, ще се насладите на нещо великолепно.
Стана малко дълга публикация, а исках да споделя едни наградки от две много мили дами, но ще ги оставя за следващият път.
Желая ви една неверятна и ароматна утрин!
Да ви е сладко !
Замириса ли ви на канела! Честита нова седмица и дано ви е много, много ароматно и топло през следващите дни! Още миналата седмица щях да ви пиша за този толкова вкусен и ароматен хляб, но единият го хапнахме доста бързо, а другият подарих /излизат две хлебчета/ и на всичко отгоре направих и един много лесен ябълков сладкиш, който също изчезна по същите причини, които споменах по-горе.
Така че, става ясно, че правя хляба за втори път и повярвайте ми изумителен е и дори се чувствам леко виновна днес колко голямо количество изядох, но какво да направя като е ужасно вкусен.
Заради идеята да го споделя с вас го направих пак и то с огромно удоволствие и с още по-голямо старание и смело мога да кажа, че стана малко по-хубав от предният път.
Знаете колко обичам да меся и при всеки удобен случай и интересна рецепта не пропускам случай да направя нещо вкусно, а тази рецепта е много лесна и веднага привлече вниманието ми. Доста прилича на козунак, но не втасва толкова пъти и въобще има известни разлики, но както и да е.
Промених доста неща от оригиналната рецепта, но количеството канела силно ме притесни, така че го намалих на половина, а също и маята аз ползвам само жива мая, със сухата не се разбираме, но ще разберете всичко след малко.
Канелен хляб със стафиди!
Продукти:
адаптирано от "Fine Cooking"
500-600 г брашно и още за умесване
21 г прясна мая
200 г стафиди
6 с.л. захар
3 с.л. канела
2 ч.л. сол
1/2 ч.ч. хладко прясно мляко
3/4 ч.ч. хладка вода
1 голямо яйце
125 г масло
Да не забравяме всички продукти да са със стайна температура.
Първо накисваме стафидите в малко вода и оставяме настрани за около 5-10 минути.
Втора и много важна стъпка да си направим малка закваска, натрошаваме маята в купичка с малко захар и с малко вода размиваме на кашичка и добавяме малко брашно, оставяме настрани да втаса.
В това време пресяваме брашното в подходящ съд.
Подготвяме си всички продукти да са ни под ръка и започваме.
В брашното правим кладенче и добавяме солта, 2 с.л. захар, 1 с.л. канела, яйцето, млякото, водата, половината от маслото и вече готовата мая.
Замесваме меко тесто, усетете го с ръцете си не е нужно да поема цялото брашно.
След това добавяме накиснатите и отцедени стафиди и ги омесваме добре с тестото.
Поставяме тестото в намаслена купа и покриваме за около 30 минути.
След като е леко втасало тестото се омесва пак за кратко и се поставя отново в купата още за 30 минути.
Време е да подготвим две дълги форми за кекс, аз имам различни по размер, но са близки, мисля че, едната е 18 см, а другата е 23 см.
Сега вече ще използваме и останалите продукти, смесваме 4 с.л. захар и 2 с.л. канела и разтопяваме маслото.
След като е готово тестото разделяме на две.
Разточваме на дълъг правоъгълник, мажем обилно с масло и посипваме плътно с канелата и захарта, навиваме на руло и поставяме във формата с края надолу, мажем отгоре с масло, така постъпваме и с другата част от тестото.
Покриваме и оставяме отново да втаса докато стигнат почти до ръба на формичките.
Печем на 180 градуса около 50 минути, като разпределим времето 20 минути на пълна мощност, 15 минути на долен реотан и после пак връщаме на пълна мощност или всеки си знае фурната и да не ме слуша много, много.
Когато са готови хлебчетата са доста твърди отгоре, мажем с масло и както са във формите ги покриваме с алуминиево фолио и с влажна кърпа и ако имате малко търпение да изстинат напълно, ще се насладите на нещо великолепно.
Стана малко дълга публикация, а исках да споделя едни наградки от две много мили дами, но ще ги оставя за следващият път.
Желая ви една неверятна и ароматна утрин!
Да ви е сладко !
Не само ми замириса на канела, а си облизах пръстите с превъзходния кейк!
ОтговорИзтриванеАз ще донеса виенско кафенце с канела и ще си спретнем чудесно начало на седмицата хихи...
Прегръдки Лина♥
Кейт, благодаря! Ей, много ме вдъхнови с това кафе! Прегръдка!
ИзтриванеСтрахотни снимки и хлябче! Рецептата много ми допада, звучи и изглежда много вкусно:)
ОтговорИзтриванеПрисъединявам се към кафенцето с Катето:)
Поздравче и хубава седмица!
И на мен определено ми хареса това хлябче-обичам аромата на канела...
ИзтриванеПриятен ден-поздрави!
Пети, благодаря, от теб особено за снимките, аз все пак съм един голям новак в снимането , но ми е интересно и се уча и то от такива майстори като теб! Прегръдка и на теб!
ИзтриванеЖиве, много си мила както винаги, благодаря и те поздравявам!
ИзтриванеОще от заглавието ми замирисаха тези хлебчета прекрасно:)
ОтговорИзтриванеСупер са станали!
Хубава седмица и на теб!
Траянче, благодаря! Желая ти много хубави дни!
ИзтриванеЧудех се аз от къде се понесе този примамлив аромат на канела :) Лина, може ли като се съберете с Катето на хлебче с канела и виенско кафе да намина и аз? Обещавам да донеса ... себе си - гладна ;) Определено ще опитам хлебчето и ще споделя! Прегръщам те!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, за теб винаги от всичко по-повече! Прегръдка!
ИзтриванеСтрахотно вкусно творение,Павлинче!И снимките чудесно илюстрират!С побони канелени хлебчета и аз бих съгрешила мноооого!Но как да им устои човек,това е невъзможно!Представям си и вкуса, и аромата!
ОтговорИзтриванеСърдечен поздрав и хубава седмица!
Павлинка, голямо изкушение! Има да го мисля този хляб... Взимам си едно виртуално парченце, и се надявам много скоро и реално такова да си опитам :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Представям си колко е ароматен! И колко атрактивно си го поднесла!
ОтговорИзтриванеС удоволствие бих си взела парченце!
Поздрави и пожелания за хубава седмица!
Ммм, една много дълбока въздишка... много вкусно и много ароматно ми изглежда! И колко хубаво си го поднесла... красота, истинска изкушаваща красота!!!
ОтговорИзтриванеДобро утро, Павлинче, и благодаря за виртуалната закуска! Идеално биха стояли няколко резенчета от това вкусно нещо до кафето ми тази сутрин, може би даже повече от няколко (blush) :) Прекрасен хляб!
ОтговорИзтриванеПоздрави и пожелания и от мен за чудесна нова седмица!
Страхотен е, Павлинче - вкусен и ароматен! Записвам рецептата, благодаря, че я сподели! Заповядай при мен, имам награди за теб! :))
ОтговорИзтриванеСтрахотен хляб, Павлинче, щом е и с канела, моята любима подправка, значи е неустоим.:-))
ОтговорИзтриванеБих искала да те поканя да наминеш в блогчето ми, защото там имам една наградка, която много искам да споделя с теб. Очаквам те!
Сърдечни поздрави и пожелания за прекрасна нова седмица!