понеделник, 29 октомври 2012 г.

Най-вкусните канелени кифлички!

    Имам много дълъг списък с рецепти, които по някакъв или друг начин, с повод или без повод ще бъдат направени, но къде съм гледала досега и не съм направила това великолепие, как да обясня, че нещо толкова вкусно не съм хапвала много отдавна, то аромат, то сочно, то чудо! След такива суперлативи не зная дори още какво да ви напиша, но ще помисля...



    Спечели ме с това, че в тестото има моята любима извара, канелата и орехите, които ако мога ще слагам навсякъде, добавих любимите си вкусове /в рецептата имаше карамфил и бахар, не ги обичам много/ и са с великолепна глазура и стават едни сочни, леле...



    ...., а колко лесно се правят, буквално във фурната се печеше баница и докато се изпече бях готова с кифлите, а дали са кифли то е спорно, кравайчета ли са, рулца ли, на мен ми харесва кифли и затова така си ги нарекох.
    Как замириса в къщи, не мога да опиша,....изядохме ги!



    Най-вкусните канелени кифлички!

     Продукти:
       идея FineCooking

    3/4 ч.ч. извара
    1/3 ч.ч. кисело мляко
    1/4 ч.ч. захар
    4 с.л. краве масло
    1 с.л. ванилов екстракт
    2 ч.ч. брашно+малко за доизмесване
    1 с.л. бакпулвер
    1/2 ч.л. сода бикарбонат
    1/4 ч.л. сол

    Загряваме фурната на 180 градуса.
    Подготвяме форма за печене, обилно намазана с масло.
    Смесваме извара, кисело мляко, масло, захар и ванилия и разбиваме за много кратко с миксер.
    Пресяваме заедно брашно, бакпулвер, содата и солта, смесваме с другите съставки.
    Месим с ръце много леко, получава се леко лепково, изсипваме на набрашнен плот и месим докато стане меко и еластично.
    Разточваме на правоъгълник.



    За плънката:
    2/3 ч.ч. кафява захар
    1 1/2 ч.л. канела
    1/2 ч.л. сушени лимонови корички
    1/4 ч.л. джинджифил
    1 ч.ч. нарязани орехи

    2-3 с.л. краве масло-разтопено

    Смесваме захарта и подправките.



    Разточения лист намазваме с масло и посипваме със захарта и подправките, разсипваме равномерно орехите и завиваме на стегнато руло.
Нарязваме на 12-14 части. Подреждаме в тавичка и печем 25 минути до леко порозовяване.
   След като леко изстинат, вадим от тавата и заливаме със сироп.

   За глазурата: 
   1/3 ч.ч. пудра захар
   3-4 с.л. прясно мляко
   1 ч.л. ванилов екстракт

   Смесваме всички продукти и бъркаме интензивно докато захарта се стопи, аз използвах по-малко захар за да стане по-рядко, но ако обичате да е по-сладко количеството  на захарта може да се увеличи.
   Поливаме обилно.



    Сочно а...
    Добър апетит!

    


     




   


19 коментара:

  1. Даааа.....сочничко Павлинка, много даже!
    А така както си описала аромата им и вкуса им, направо ме спечели за последовател:)да не казвам как ми въздействаха пък фотосите ти!
    Много си убедителна да знаеш:)

    ОтговорИзтриване
  2. Много интересно тесто! Извара, сода, кисело мляко, а сладко и ароматно! Ще опитам. Сигурно и на нас ще ни харесат. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Изглеждат перфектно! Като чета рецептата и гледам апетитните снимки, това "най-..." много им приляга. Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Записана е рецептата. Доста вкусно и интересно изглежда,трябва да се пробва.Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Дааа, сочно! Великолепно изглеждат, Павлинка!
    След такава презентация, определено влизат в моя списък :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Εхааа,страшни рулца,Павлинче-направо да омете човек цялата тава.
    Хубав ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  7. А как само обичам теста, които не втасват.Идеални!!!Вярвам ти , че са вкусни и направо утре ги правя на децата в занималнята.
    Хубава вечер , Павлинка!

    ОтговорИзтриване
  8. Еха, направо си отнасям едно парченце. Склонна съм да повярвам, че са най-вкусните канелени кифлички, Павлинче! Страхотни снимки! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Павлинка, страхотия са тези кифличко-рулца :)) Грабвам няколко виртуално и пак така си ги похапвам.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  10. Павлинка, не съм правила рулцата със сода!
    Интересно е тестото, а резултатът е перфектен!
    Усещам и аромата!
    Поздрави и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
  11. Великолепни са, Павлинка! Аз имам подобна рецепта за точно този тип кифлички и й се каня от миналата година, че толкова изкушаващо изглеждат. Канела+орехи=съвършено съчетание, ама хич нямам ентусиазъм за точене и месене :-)
    Сервизът за кафе има много приятно романтично излъчване...
    Поздрави от мен

    ОтговорИзтриване
  12. Линка, от това канелено съвършенство мога да изям сама цяла тава :) Най-често изневерявам на шоколада точно с нещо такова с много канела и орехи :) Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  13. Страхотни кифлички. Направо ми замириса на канела и на Коледа :)


    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  14. След толкова суперлативи остана ли и аз какво да кажа,я?За кифличките е видно и ясно,че са страхотни,но и снимките много помагат,разкошни са!
    Сега,признавам,че този захарен сироп бих го пропуснала,обаче пък от кифлички с изварено тесто и любимата канела не се отказвам ни най малко!Адски вкусни са ти станали!
    Прегръдка и хубава неделя,Линка!

    ОтговорИзтриване
  15. Толкова си ги нахвалила, че не знам какво да добавя. Обичам изварените теста и дъха на канела и джинджифил.Перфектно съчетание и много вкусни снимки!
    Хубав и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  16. Ооооо направо усетих аромата им! СТРАХОТНИ!!!!!



    Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  17. Всичко изглежда перфектно, за което поздравления!
    Само едно доуточнение - орехите една чаена лъжица или една чаена чаша са? Лъжица ми се струва твърде малко, на снимките са по-обилни.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, благодаря за забележката, разбира се чаша, веднага се поправям! Надявам се да ви харесат! Поздрави за мен!

      Изтриване