Откакто направих онази баница си казах, че дойде ли време за тиквеник и той ще бъде с точени кори, не че съм много добра в точенето, докато направя една кора минава доста време, но се старая! Удоволствието ми е пълно, наистина!
Тиквеник!
Продукти:
адаптирана от "Домашна кухня"
500 г брашно и още за точене и омесване
1 яйце
1 ч.л. сол
1 с.л. оцет
50 мл. олио
200 мл.хладка вода
Пресяваме брашното в подходящ съд, правим кладенче и добавяме всички останали продукти.
Омесваме меко и еластично тесто, посипваме леко с брашно да не изсъхне и оставяме настрана около 30 минути да си почине.
В това време може да приготвим плънката!
За нея:
500-600 г. настъргана тиква
100 г. смлени ядки - използвах смес от орехи и бадеми
200 г. захар
пакетче канела
пудра захар за поръсване
100 г. масло - разтопено за намазване на корите
В подходящ съд смесваме тиквата, захарта, ядките и канелата, плънката е готова!
Вече отпочиналото тесто разделяме на 7-8 топки, всяка една размесваме за кратко и разточваме на толкова тънък лист колкото можем, аз разточих на не точно кръгла кора, а на леко правоъгълна, мажем с масло и слагаме от плънката обилно за да не стане сухо, навиваме внимателно. Така приготвяме всички кори и отгоре мажем отново с масло, печем на предварително нагрята фурна на 180 градуса докато леко се зачерви, не ги оставяйте прекалено дълго за да не изсъхне тиквеника.
Когато е готов поръсваме внимателно с няколко капки вода и завиваме плътно с влажна кърпа.
Вече изстинал тиквеника поръсваме с пудра захар и хапваме!
Да ви е сладко!