сряда, 21 декември 2011 г.

Тиквеник!

    ... и пак месих, точих и накрая тиквеник! Реших като е гарга да е рошава! Обичам тиквеник, аромата е силен, в неделя вкъщи ухаеше невероятно, беше топло и канелата и кафето бяха на първо място, имаше пълна кана с кафе и докато бях до лакти в брашно и тиква отпивах от чашата и наистина бях щастлива!


    Откакто направих онази баница си казах, че дойде ли време за тиквеник и той ще бъде с точени кори, не че съм много добра в точенето, докато направя една кора минава доста време, но се старая! Удоволствието ми е пълно, наистина!
    


    Тиквеник!
    
     Продукти:
       адаптирана от "Домашна кухня"


    500 г брашно и още за точене и омесване
    1 яйце
    1 ч.л. сол
    1 с.л. оцет
    50 мл. олио
    200 мл.хладка вода
    
    Пресяваме брашното в подходящ съд, правим кладенче и добавяме всички останали продукти.
    Омесваме меко и еластично тесто, посипваме леко с брашно да не изсъхне и оставяме настрана около 30 минути да си почине.




    В това време може да приготвим плънката!


    За нея:
    500-600 г. настъргана тиква
    100 г. смлени ядки - използвах смес от орехи и бадеми
    200 г. захар
    пакетче канела
    пудра захар за поръсване
    100 г. масло - разтопено за намазване на корите
    
    В подходящ съд смесваме тиквата, захарта, ядките и канелата, плънката е готова!




    Вече отпочиналото тесто разделяме на 7-8 топки, всяка една размесваме за кратко и разточваме на толкова тънък лист колкото можем, аз разточих на не точно кръгла кора, а на леко правоъгълна, мажем с масло и слагаме от плънката обилно за да не стане сухо, навиваме внимателно. Така приготвяме всички кори и отгоре мажем отново с масло, печем на предварително нагрята фурна на 180 градуса докато леко се зачерви, не ги оставяйте прекалено дълго за да не изсъхне тиквеника.
    Когато е готов поръсваме внимателно с няколко капки вода и завиваме плътно с влажна кърпа.
    Вече изстинал тиквеника поръсваме с пудра захар и хапваме!




    Да ви е сладко!