сряда, 21 декември 2011 г.

Тиквеник!

    ... и пак месих, точих и накрая тиквеник! Реших като е гарга да е рошава! Обичам тиквеник, аромата е силен, в неделя вкъщи ухаеше невероятно, беше топло и канелата и кафето бяха на първо място, имаше пълна кана с кафе и докато бях до лакти в брашно и тиква отпивах от чашата и наистина бях щастлива!


    Откакто направих онази баница си казах, че дойде ли време за тиквеник и той ще бъде с точени кори, не че съм много добра в точенето, докато направя една кора минава доста време, но се старая! Удоволствието ми е пълно, наистина!
    


    Тиквеник!
    
     Продукти:
       адаптирана от "Домашна кухня"


    500 г брашно и още за точене и омесване
    1 яйце
    1 ч.л. сол
    1 с.л. оцет
    50 мл. олио
    200 мл.хладка вода
    
    Пресяваме брашното в подходящ съд, правим кладенче и добавяме всички останали продукти.
    Омесваме меко и еластично тесто, посипваме леко с брашно да не изсъхне и оставяме настрана около 30 минути да си почине.




    В това време може да приготвим плънката!


    За нея:
    500-600 г. настъргана тиква
    100 г. смлени ядки - използвах смес от орехи и бадеми
    200 г. захар
    пакетче канела
    пудра захар за поръсване
    100 г. масло - разтопено за намазване на корите
    
    В подходящ съд смесваме тиквата, захарта, ядките и канелата, плънката е готова!




    Вече отпочиналото тесто разделяме на 7-8 топки, всяка една размесваме за кратко и разточваме на толкова тънък лист колкото можем, аз разточих на не точно кръгла кора, а на леко правоъгълна, мажем с масло и слагаме от плънката обилно за да не стане сухо, навиваме внимателно. Така приготвяме всички кори и отгоре мажем отново с масло, печем на предварително нагрята фурна на 180 градуса докато леко се зачерви, не ги оставяйте прекалено дълго за да не изсъхне тиквеника.
    Когато е готов поръсваме внимателно с няколко капки вода и завиваме плътно с влажна кърпа.
    Вече изстинал тиквеника поръсваме с пудра захар и хапваме!




    Да ви е сладко!


    
    

12 коментара:

  1. Много ти се радвам за това, че точиш. Аз още не съм се решила да пробвам. А тиквеник обичам МНОГО! Изглежда страхотно и съм сигурна че е много, много вкусен. Весели празници мила!

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотен е,Павлинче!С право си се чувствала щастлива и доволна!И снимките са отлични!

    Весела Коледа пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  3. получил се е страхотен,браво
    обожавам тиквеник и всичко що е от тиква а това изкушение ми намига от монитора :))
    лека нощ и весело посрещане на Коледа

    ОтговорИзтриване
  4. Павлинче , направила си страхотен тиквеник! Изглежда вълшебно и....с удоволствие бих си опитала от него! Обичам всичко , което е направено с тиква!
    Желая ти весели Коледни празници и те прегръщам сърдечно!

    ОтговорИзтриване
  5. О, страхотно изглежда! Ще ме накараш да направя и аз скоро, и без това имам тиква.

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотно изглежда! Честита Коледа и Щастлива Нова година! Желая ти много здраве, усмивки и късмет!

    ОтговорИзтриване
  7. Нека новата година ти донесе всичко хубаво,което старите не са успели,нека е начало на един по-красив живот изпълнен с много усмивки и любов!
    Честита нова година!

    ОтговорИзтриване
  8. Честита Нова 2012 година,Павлинче!
    Пожелавам на теб и семейството ти най-вече здраве,защото когато го има,тогава има и радост,и обич,и сполука, и надежди,и сбъднати мечти!

    ОтговорИзтриване
  9. Честита нова година и от мен
    след толкова прекрасни пожелания,мога само да се помоля да се изпълнят
    страхотна нова седмица ти желая

    ОтговорИзтриване
  10. Честита Нова 2012 Година, Павлинка! Нека бъде благословена с много здраве, любов и успехи! Прегръдки от снежна София :)

    ОтговорИзтриване
  11. Здравейте от VIGO Испания. След празниците които посещавате, и да следвате .. ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА ВЛИЗАНЕ .. .. но по-късно Обичам тази рецепта бонбони, аз ще ви купи парче от пая целувки ябълка ми Marimi

    ОтговорИзтриване