Бързам да публикувам всичко, което приготвям, хем да съм малко повече активна, хем да не забравям рецептите /защото и това ми се е случвало/ и не на последно място да се виждам с вас!
Нарязваме кренвиршите така, че да получим 18 малки парчета.
Неделя ми е най-любимият ден, не заради това, че почивам, заради това, че имам време за всички неща, които обичам да правя, а именно да сготвя, да гледам някой хубав филм, да изляза навън и да направя една хубава разходка или просто да мързелувам.
Ето тези минита бяха за закуска миналата неделя, а всъщност аз обичам да приготвям закуска, особено ако мога да стана малко по-рано, аромата на неделната утрин ми е много любим.
Противно на много от мненията аз обичам кренвирши, не всякакви, но определени марки и видове са ми любими и тези малки хапки станаха ароматни, отгоре с невероятно хрупкава коричка и за съжаление свършиха много бързо.
Идеята е от един много любим блог, от който могат да се научат много неща за една друга култура и за една друга кухня и съм си набелязала доста неща от там, ще видим кога ще им дойде редът.
Мини хот-дог!
Продукти:
адаптирано от: Provereni recepti.Cooks and Bakes
6 кренвирша
400 г брашно
1/2 кубче прясна мая
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
125 мл топло мляко
100 мл топла вода
100 г масло /разтопено/
1 яйце /за намазване/
сусам
Нарязваме кренвиршите така, че да получим 18 малки парчета.
В топлото мляко и захарта разтваряме маята, покриваме и оставяме настрана за 15 минути.
Пресяваме брашното заедно със солта в подходяща купа.
След като е готова маята заедно с другите продукти добавяме към брашното и омесваме меко и еластично тесто.
Оставяме да втаса докато удвои обема си.
След като тестото втаса го разточваме на квадратен лист и изрязваме краищата за да изравним формата.
Режем на тънки ленти, съответно 18 броя.
Увиваме всеки кренвирш с лента тесто.
Оставяме ги за 15 минути да втасат, мажем отгоре с разбито яйце, посипваме със сусам.
Печем на предварително нагрята фурна на 180 градуса, докато леко се зачервят.
... и хапваме докато са топли!
... дано ви е вкусно!
Оставяме да втаса докато удвои обема си.
След като тестото втаса го разточваме на квадратен лист и изрязваме краищата за да изравним формата.
Режем на тънки ленти, съответно 18 броя.
Увиваме всеки кренвирш с лента тесто.
Оставяме ги за 15 минути да втасат, мажем отгоре с разбито яйце, посипваме със сусам.
... и хапваме докато са топли!
... дано ви е вкусно!
Павлинка,
ОтговорИзтриванеизглеждат много апетитно и аз макар да не харесвам никак вкусът на кренвирши от дете още, съм склонна да се пресегна към тези пухчета;)
Иначе и аз обичам неделя сутрин, ама кога ли ще помързелувам в неделя, още не е ясно:)
Лека нощ;)!
Лека нощ и на теб меко Мъхче и благодаря!
ИзтриванеПавлинче, жестоки са и хот - доците и снимките! Ще направя и аз някой ден.
ОтговорИзтриванеКремвиршите винаги ги свързвам с лятото, когато взимахме по един с топъл хляб и домат и това ни беше яденето. Много обичахме такива сухи храни, то и дедето е така, пък аз сега му се ядосвам , че не искало да яде :)))
Прегръдки!
Не му се карай на този сладур, давай от време на време такива закуски, а пък да видим тогава! Прегръдка!
ИзтриванеИ на мен много ми харесват! Правила съм само с бутер тесто. Знаеш ли тези ми напомнят за едни закуски от едно време, които много обичах, "Балатон". Ще си ги запиша задължително! Благодаря ти!
ОтговорИзтриванеИ на мен точно на тези закуски ми заприличаха отначало и с бутер са страхотни! Поздрави!
ИзтриванеСтрахотни са! Отдавна не съм ги правила, добре че ми припомни!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траянка! Поздрави!
ИзтриванеМного са красиви!
ОтговорИзтриванеМоята дъщеря много обича кренвиршки (като всяко дете ;) Трябва да опитам да й направя някой път.
Елинка, благодаря!
ИзтриванеПавлинче , вижда се че тая неделя не си мързелувала :)....прекрасни са кремвиршките ти ,а снимките много красиви и вкусни ! И как майсторски си нарязала лентите , голямо браво от мен !
ОтговорИзтриванеХубав следобед !
Ив, голям комплимент, благодаря!
ИзтриванеMного са красиви :) Ще ги направя и бих поръсила с малко шарена сол :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Зори, благодаря, е как не се сетих, много обичам миризмички!
ИзтриванеЕ,браво!Тъкмо щях да си поискам няколко и ти обяви,че свършили :) .
ОтговорИзтриванеИ как иначе,направо са трепач,Павлинче!
И аз обичам вкуса на кренвирш,определени марки,но вече толкова съм предубедена,че ги ям с презумцията,че бог знае какво има вътре :).
Ама то с кое ли вече не е така....
Много добре са станали и толкова еднакви,личи си,че да правиш закуска ти е много на сърце!
Усмихнат ден,мила!
Роси, благодаря! Няма значение кое с какво е важно е да е вкусно! Поздрави!
ИзтриванеМисля,че писах положителния си коментар,но нещо не го виждам.Ще повторя пак-уникални са и снимките още повече!Павлинче,благодаря за рецептата-ще се възползвам от нея!Без значение марката кренвирши,закуската си струва правенето.
ОтговорИзтриванеПриятна вечер!
Живе, благодаря ти! Да ти кажа и моите коментари понякога изчезват, но аз зная че винаги е добро чувството! Поздрави!
ИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеПавлинче, закуските изглеждат мнооого апетитно, още тази неделя ще направя :),БЛАГОДАРЯ ЗА СТРАХОТНАТА РЕЦЕПТА :*
ОтговорИзтриванеПавлинче, чудесни са! Вземам си един за закуска :)
ОтговорИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеСупер са, сега са във фурната и нямам търпение да станат готови. Благодаря за хубавата рецепта :)
ОтговорИзтриване