В хляба ли е истината или истината за хляба, какво ще кажете! Да ви кажа честно аз по-хубав от домашният хляб не съм хапвала и едва ли някой би бил на различно мнение от това. Който е правил истински хляб знае какво е вълнението, което изпитва човек, когато вижда всъщност какво е сътворил. Така че, истината е една (за мен) отнема време и повече средства да си направиш хляб, но си заслужава и винаги когато мога правя, защото това е едно от най-големите удоволствия и зная всъщност какво има на моята маса!
Тези малки хлебчета надминаха очакванията ми, за вкуса, за аромата, за това колко лесно се правят само се изисква малко време за втасване и търпение разбира се.
Хляб с риган!
Продукти:
750-800 г брашно
2 пакетчета суха мая
300 мл. топла вода
1 ч.л. захар
1-2 с.л. сух риган
2 ч.л. сол
6 с.л. зехтин
Смесваме малко от водата, маята и захарта, разбъркваме и оставяме на страна докато леко се надигне.
В подходящ съд пресяваме брашното, правим си кладенче и слагаме всички останали продукти включително и маята.
Приготвяме меко тесто.
Поставяме тестото в купа поръсена с брашно и оставяме да втаса около 1 час.
Помещението е препоръчително да е топло!
Когато тестото е удвоило обема си прехвърляме на леко набрашнена повърхност и замесваме за кратко.
Разделяме тестото на 4-5 части, колкото прецените, аз разделих на 4 части.
Оформяме на хлебчета с помощта на пръстите правим малък кръг и навиваме на малко руло.
Правим малки разрези отгоре и отново оставяме да втаса за 30 минути.
Загряваме фурната на 180-200 градуса.
Печем 30 минути или докато леко се зачервят.
Проверяваме дали е готов хляба когато почукаме от долната страна трябва да бие на кухо.
Приятно печене на хляб! Страхотно изживяване! Сервираме с топла супа и ни става още по-приятно!
Добър апетит!
Павлинче, хляба изглежда невероятно вкусен! Бих си хапнала с удоволствие от него!Представям си ...колко е прияте с аромата на риган! Снимките ти са чудесни! Комплимент!
ОтговорИзтриванеЖелая ти приятен и хармоничен четвъртък!
Благодаря ти, Албенка, желая и на теб хубав ден!
ИзтриванеАх,ах,рано рано филия топъл хляб с аромат на риган и хубаво масло как ще ми дойдеееее-като балсам за тумбака!Супер е хляба,Линче,и снимките така уютни,много ми харесва цялата публикация!
ОтговорИзтриванеПриятен ден!
Павлинче,мисля днес да го направя това хлебче-изглежда много вкусно-а и ригана много го харесвам...
ИзтриванеПриятен ден!
Роси, надявам се да ти се е усладило! Хубав ден и на теб1
ИзтриванеЖиве, надявам се да ти хареса, сподели!
ИзтриванеАх, какво хлебче! Толкова вкусно изглежда! А снимките са невероятни!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Бонбонче!
ИзтриванеПавлинче, страхотно се е получил хляба! И аз много обичам да го ароматизирам с риган, направо се пренасям в слънчева Гърция! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти , надявам се да съм те стоплила!
ИзтриванеСтрашен хляб , Павлинко! Направо ми замириса тук:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря и хубав ден!
ИзтриванеЛинка, замечта ме за топъл домашен хляб :) За съжаление тези дни няма да имам никакво време да замеся нещо и затова ще се почерпя от твоето хлебче макар и само виртуално! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеГаби, за теб винаги има от всичко, взимай цяло хлебче даже!
ИзтриванеПавлина, съгласна съм, че от домашния хляб по-хубаво няма!
ОтговорИзтриванеИскам да можех да си приготвям всеки ден, но нито ме бива особено, нито време имам. Така че тук си вземам от твоя и с радост ще си взема и следващият път, когато направиш;)
Мъхче, винаги си ми добре дошла, ако кажеш ще ти изпратя дори!
ИзтриванеНяма нищо по-апетитно от филийка домашен хляб с масълце.
ОтговорИзтриванеПредставям си колко е ароматен...
Поздрави и пожелания за хубав ден!
Благодаря, Ели!
ОтговорИзтриване