сряда, 15 февруари 2012 г.

Хляб с риган!

    В хляба ли е истината или истината за хляба, какво ще кажете! Да ви кажа честно аз по-хубав от домашният хляб не съм хапвала и едва ли някой би бил на различно мнение от това. Който е правил истински хляб знае какво е вълнението, което изпитва човек, когато вижда всъщност какво е сътворил.  Така че, истината е една (за мен) отнема време и повече средства да си направиш хляб, но си заслужава и винаги когато мога правя, защото това е едно от най-големите удоволствия и зная всъщност какво има на моята маса!


    Тези малки хлебчета надминаха очакванията ми, за вкуса, за аромата, за това колко лесно се правят само се изисква малко време за втасване и търпение разбира се.


    Хляб с риган!

     Продукти:
       източник: една любима книжка 

    750-800 г брашно
    2 пакетчета суха мая
    300 мл. топла вода
    1 ч.л. захар
    1-2 с.л. сух риган
    2 ч.л. сол  
    6 с.л. зехтин


    Смесваме малко от водата, маята и захарта, разбъркваме и оставяме на страна докато леко се надигне.
    В подходящ съд пресяваме брашното, правим си кладенче и слагаме всички останали продукти включително и маята.
    Приготвяме меко тесто.
    Поставяме тестото в купа поръсена с брашно и оставяме да втаса около 1 час. 
    Помещението е препоръчително да е топло!


    Когато тестото е удвоило обема си прехвърляме на леко набрашнена повърхност и замесваме за кратко.
    Разделяме тестото на 4-5 части, колкото прецените, аз разделих на 4 части.
    Оформяме на хлебчета с помощта на пръстите правим малък кръг и навиваме на малко руло.
    Правим малки разрези отгоре и отново оставяме да втаса за 30 минути.
    Загряваме фурната на 180-200 градуса.
    Печем 30 минути или докато леко се зачервят.
    Проверяваме дали е готов хляба когато почукаме от долната страна трябва да бие на кухо.
    

    Приятно печене на хляб! Страхотно изживяване! Сервираме с топла супа и ни става още по-приятно!
    Добър апетит!

18 коментара:

  1. Павлинче, хляба изглежда невероятно вкусен! Бих си хапнала с удоволствие от него!Представям си ...колко е прияте с аромата на риган! Снимките ти са чудесни! Комплимент!
    Желая ти приятен и хармоничен четвъртък!

    ОтговорИзтриване
  2. Ах,ах,рано рано филия топъл хляб с аромат на риган и хубаво масло как ще ми дойдеееее-като балсам за тумбака!Супер е хляба,Линче,и снимките така уютни,много ми харесва цялата публикация!
    Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Павлинче,мисля днес да го направя това хлебче-изглежда много вкусно-а и ригана много го харесвам...
      Приятен ден!

      Изтриване
    2. Роси, надявам се да ти се е усладило! Хубав ден и на теб1

      Изтриване
    3. Живе, надявам се да ти хареса, сподели!

      Изтриване
  3. Ах, какво хлебче! Толкова вкусно изглежда! А снимките са невероятни!

    ОтговорИзтриване
  4. Павлинче, страхотно се е получил хляба! И аз много обичам да го ароматизирам с риган, направо се пренасям в слънчева Гърция! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Страшен хляб , Павлинко! Направо ми замириса тук:)

    ОтговорИзтриване
  6. Линка, замечта ме за топъл домашен хляб :) За съжаление тези дни няма да имам никакво време да замеся нещо и затова ще се почерпя от твоето хлебче макар и само виртуално! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, за теб винаги има от всичко, взимай цяло хлебче даже!

      Изтриване
  7. Павлина, съгласна съм, че от домашния хляб по-хубаво няма!
    Искам да можех да си приготвям всеки ден, но нито ме бива особено, нито време имам. Така че тук си вземам от твоя и с радост ще си взема и следващият път, когато направиш;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, винаги си ми добре дошла, ако кажеш ще ти изпратя дори!

      Изтриване
  8. Няма нищо по-апетитно от филийка домашен хляб с масълце.
    Представям си колко е ароматен...
    Поздрави и пожелания за хубав ден!

    ОтговорИзтриване