понеделник, 3 септември 2012 г.

Rugelach!

    Извинявам се, че заглавието ми е на английски, но на български изглеждаше малко глупаво и реших да си го оставя така. Много отдавна съм им хвърлила око на тези абсолютно невероятни кифлички, казано на български, които се приготвят от много интересно тесто, което за мен бе пълна изненада, но се оказа страшно вкусно.


    Иначе са традиционно еврейски сладкиш, който се приготвя по време на Пасха и са с много различни пълнежи, тези аз направих с прасковено сладко и орехи, въпреки че казах, че прасковената одисея приключи и смело мога да кажа, че ги направих, защото има подстрекатели и аз нали не мога много да отказвам...
    Марте ти си виновна....:)


    Както споменах тестото е много интересно и се приготвя с крема сирене и е ужасно вкусно и много лесно за работа.
    Ако не сте опитвали, пробвайте!


    Rugelach!

     Продукти:
       източник MyRecipes

    За тестото:
    2 1/4 ч.ч. брашно
    250 г крема сирене
    200 г краве масло

    За пълнежа:
    1 ч.ч. смлени орехи
    прасковено сладко

    2 с.л. захар
    1/2 ч.л. канела


    Препоръчително е тестото да се направи от вечерта.
    Ако имате кухненски робот ще си улесните живота много.
    Слагате всички продукти в робота и размесвате докато се образува топка и се отдели от стените, не прекалявайте защото тестото се размеква и се отделя трудно от контейнера.
    Процедурата се прави и на ръка, но е малко по-трудоемко.
    Разделя се на 7-8 топки, увива се във фолио и се прибира в хладилник най-малко за 4-5 часа, а най-добре е за през нощта.
    На другият ден...
    Подготвяме две тави с хартия за печене.
    Разточваме всяка топка с диаметър 20 см, като ползваме обилно брашно за да не лепне, тестото става много меко и пухкаво.
    Мажем разточения лист със сладко и посипваме с орехи, режем на осем триъгълника и завиваме внимателно на рулца. Нареждаме ги в тавата.
    Смесваме захарта и канелата и посипваме отгоре. Печем за около 30 минути на 200 градуса.
    Получих 56 броя.


    Вкусно! Прасковите още не са свършили..., дано не прекалявам!
    Добър апетит!

    
    
         
        

24 коментара:

  1. Е в кифлички не бях слагала крема сирене,поне не в тестото.Но след твоите снимки и след като казваш че е и лесно и вкусно....
    Как да не се изкуши човек...
    Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  2. Много вкусно изглеждат. Аз веднъж съм се пробвала с това тесто, но беше пълен провал :(.Поздравления, перфектно изглеждат кифличките.
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Линче, голям фен съм на всичко тестено, така че ще ги пробвам!
    Изглеждат наистина чудесно!
    Прегръдки*)

    ОтговорИзтриване
  4. Много обичам тесто с крема сирене, толкова е крехко и вкусно! Тези кифлички определено са разкошни! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Много вкусно и ароматно ухание се разнася от тези страници... Интересна и интригуваща рецепта! Съдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Разкошни Павлинче!
    И кифличките и снимките ти!
    Ще ги направя със сигурност, няма да им се размине:)за кифличките става въпрос,
    а за снимките....бая ще трябва да се потрудя!

    ОтговорИзтриване
  7. Павлинка, много интересно тесто наистина! Ще ги пробвам, обичам новите неща :) Чудесни снимки!

    ОтговорИзтриване
  8. Виждала съм сладки с такова тесто преди много години в един руски форум, но самите сладки бяха като мидички. Тогава ми се стори странно крема сирене в тесто, но щом казваш, че е вкусно, ще ги направя. На теб може да се довери човек, приготвяш такива вкусотии :)
    Поздрави и хубава вечер

    ОтговорИзтриване
  9. Линка,страхотни кифлички!
    И като казвам страхотни,го имам предвид буквално,защото това е колкото просто като състав,толкова невероятно вкусно и хрупкаво тесто.
    На него ме научи моя съученичка в далечната вече 1988 г.,но тогава го правехме от брашно,крема сирене и маргарин,изрязваха се кръгчета,топваха се в захар,прегъваха се,пак в захар,пак се прегъват и стават тези мидички,за които ти говори Мария.Та при рускините не знам кога са отишли,но при нас са си отдавна.
    С пълнеж като твоя пък са направо съвършени!
    Снимките с вестник са изненадваща хрумка!
    Хубави празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси! Това за мидичките сега го разбрах от теб и от Мария и ми стана интересно, отново благодаря! Поздрави!

      Изтриване
  10. Много, много ми харесват тези снимки с вестник, бели дъски и контрастиращия цвят на посудата и кифличките. Лесният им начин на приготвяне определено ме изкушава да ги опитам, така че по някое време очаквай влкючване с отзиви :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ох, благодаря аз тия снимки точно ги направих много късно следобед и така печеше отгоре ми и през цялото време си казвах, че нищо няма да се получи, но все пак няколко ставаха за показване! Кифлите ще ти харесат, убедена съм! :)

      Изтриване
  11. Наистина интересно предложение:)
    Страхотни снимки, много,много ми харесват. БРАВО!



    Прегръдки:)

    ОтговорИзтриване
  12. Много са красиви, Павлинка!
    Напомнят ми на едни сладки, които много обичам.
    Записвам си рецептата.

    ОтговорИзтриване
  13. И на мен ми допадна тази рецепта-със сигурност са вкусни.
    Хубави почивни дни,Павлинче!

    ОтговорИзтриване
  14. Павлинка, тези кифлички много ми допаднаха и да си призная най-вече от снимките ти!Много вкусни, уютни, домашни!Пълнежа също много ми допадна!
    Ще се пробват непременно!

    ОтговорИзтриване
  15. Линчеееее,
    така се радвам , че успях;))) Мисля, че и ти не съжаляваш;) ВИнаги имаш с какво да ни изненадаш приятно!Този прасковен пълнеж... утре отивам да пазарувам. При мен лошото е, че успявам да снимам 1/10 от нещата, които правя, но този път може и да ми провърви, кой знае;)
    Много , ама много хубави снимки си направила, само не можах да видя какво ще дават по ОРТ към 22.00 часа;))))

    Прегръдки и не спирай да се поддаваш на подстрекателства;)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, подстрекателке! Въпроса за програмата ми беше зададена и от половина, ..." е, каква е тая програма и точно на ОРТ...", ами там се е паднало! Прегръдка и от мен!

      Изтриване
  16. Ей, какви са хубави тези кифлички! Браво, Павлинче, а и снимките си ги бива - много арт с тези вестници! Взимам си една с кафенцето! :)

    ОтговорИзтриване
  17. Много ми харесват снимките! Не съм по плодовите десерти, но пък дъските върху, които снимаш са страхотни...издирвам си такива ваче 6 месеца и то безуспешно. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  18. А относно сладките - израстнала съм с тях! Някога мама ги правеше и изглеждаха точно така. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, много ти благодаря! Дъските си ги взех от едно село, а тези съм ги леко боядисах с акрилна боя!

      Изтриване
  19. И аз бях взела от едно село много стари дъски, но се излюпиха в тях дървояди и ги изхвърлих и после пръскахме у дома. Първо нямаха дупки после се появиха и имаше риск да ми напрднат домът буболичките. Затова сега купих нови дъски от практикер и баумакс /различни/ и ги състарявах, но нещо не ми станаха добре и пак стоят като нови....и сега си търся друг вариант....

    ОтговорИзтриване