четвъртък, 22 март 2012 г.

Руло със сирене!

    Забелязвате ли в колко много мои снимки присъства червеното, не зная как се получава, но без да искам винаги купувам все червени неща, покривки, салфетки, пристрастена съм към червените съдове на точки и имам доста и продължавам да ги купувам, станала съм като скенер към такива, виждам ги даже ако са скрити на най-долният рафт в най-тъмният ъгъл, просто ми носят усмивка и потръпвам от удоволствие.
   


    Започнах с тази прелюдия защото исках да ви обясня какво изпитвам, когато открия добра рецепта и то в най-старата книга на най-измачканата страница, а и корицата  и е червена....
    Е, сега разбрахте, обичам червено....и домашно печеният хляб!



    Този хляб е толкова вкусен, на конци с изумителен аромат и с хрупкава коричка. Всъщност името му е много красноречиво-руло, то точно и така се прави.




    Руло със сирене!


     Продукти:
    
    500-600 г брашно
    1 пак. суха мая или 1/2 кубче прясна мая
    1 яйце
    1 ч.ч. топло прясно мляко
    2 с.л. захар
    1 ч.л. сол
    3/4 ч.ч. олио
    200 г сирене


    Разтваряме маята в част от топлото мляко и захарта. Оставяме да втаса за около 15 минути.
    Пресяваме брашното и към него прибавяме втасалата мая, солта, яйцето и останалото мляко.
    Месим тестото около десет минути или докато стане гладко.
    Разтегляме с ръце на дълъг фитил и режем на пет части.
    Потапяме всяко парче в олиото и ако можете разтеглете на ръка, но аз не мога така че, разточваме на правоъгълник с големина около 45 на 20 см.
    Така разточеният лист посипваме с олио и натрошено сирене.
    Продължаваме със следващият лист, разточваме и слагаме върху другият и посипваме с олио и сирене и така петте листа.
    Когато са готови минете няколко пъти отгоре с точилка за да се слепят добре.
    Навиваме на руло и изтегляме отново с ръце, разделяме на две части и поставяме или в две малки форми или в голяма тава да втасат за около 30 минути.




    Загряваме фурната на 180 градуса.
    Поливаме рулата с останалото олио и печем докато се зачервят около 45-50 минути.
    


    Насладете се и го пробвайте някой път! Заслужава си! О, да!
    Добър апетит!