сряда, 18 април 2012 г.

Козунак с шоколад, ананас и бадеми!

    Честит празник на всички от сърце с малко закъснение, но ще ми простите, а и се извинявам за отсъствието, което се проточи доста дълго, но някак  когато човек не намира вдъхновение няма нужда да прави нещата зорлем, нали така! Обаче всеки ден неотлъчно гледах с какво се занимавате и какви ги вършите и в крайна сметка нямаше как да не замеся и аз, не зная колко успешно се справих, но това няма да са последните козунаци, които правя и ще пробвам докато резултата не ме задоволи достатъчно...


    Въобще правенето на козунак е за наистина големи ентусиасти, а ние всички сме май такива и наистина трябва да си повярваш, че можеш да се справиш, поне аз така се навивах отначало.


    ... и този път не можах да изневеря на шоколада, а в допълнение към него добавих и невероятен сушен ананас и белени бадеми, а и шепа златни стафиди за разкош, вкусът завърших с портокалова кора и ванилия!


    От четенето на много рецепти и съвети чак малко се пообърках и в крайна сметка спазих само основните правила, а продуктите са класика!


    Честно да ви кажа голямо печене падна, но беше забавно и наистина ще правя и други опити и различни плънки защото аз козунак обожавам и мога да хапвам постоянно...


    Козунак с шоколад, ананас и бадеми!

     Продукти:

    1 кг брашно
    42 г мая
    6 яйца
    250 мл прясно мляко
    250 г захар
    125 г краве масло
    ванилия
    кората на един портокал

    Първо и много важно всички продукти да са с еднаква температура.
    Разтваряме си маята в малко затоплено мляко и чаена лъжичка захар, разбъркваме добре и посипваме с малко брашно, покриваме с кърпа и оставяме на страна 10 минути.
    Разбиваме яйцата,захарта и ванилията.
    Пресяваме брашното, даже ако искате няколко пъти за да стане леко и пухкаво.
    Във вече пресятото брашно правим кладенче и изсипваме готовата закваска, останалото мляко, разбитите яйца и половината разтопено масло.
    Разбъркваме внимателно с бъркалка или с вилица докато продуктите се смесят и после с ръка оформете тестото, може да добавите още малко брашно, но наистина малко.
    Месете тестото с намаслени ръце и на намаслена повърхност, няма да е лошо малко "биене", така тестото става по-въздушно. Месете и усуквайте тестото докато имате сили.
    Накрая на месенето добавете портокаловата кора.
    Оставяме тестото да втаса в намаслена купа, покрита с фолио и на място където не става течение, аз използвам фурната без да я включвам просто там температурата е еднаква около един час и половина или докато удвои обема си.


    За плънката:
    
    200 г шоколад
    100 г сушен ананас
    50 г белени бадеми
    50 г стафиди
    
    Всички продукти се нарязват на едри парчета и се смесват в купа.


    Втасалото тесто премесваме за малко и разделяме на равни части, от които ще оформим козунаците.
     С точилка или с ръце оформяме правоъгълници, посипваме с плънка и завиваме на руло и увиваме. По същият начин оформяме и другите части и сплитаме на плитки или просто усукваме два фитила, аз направих малки козуначета и правих различни форми.
    През цялото време не е лошо да имате под ръка масло за да си намаслявате ръцете.
    Оставяме оформените козунаци да втасат още 30 минути.


    За поръсване:
    филирани бадеми
    1 яйце разбито с малко мляко


    Намазваме козунаците и поръсваме с бадеми, за да не  изгорят бадемите отгоре ги намокрете предварително и така ги поръсете.
    Печем в предварително нагрята фурна на 180-190 градуса около 45 минути, ако се зачерви много покрийте с хартия за да не изгори.
    


    Така го направих аз! Както винаги ми беше изключително приятно! 
    Добър апетит!