Честит празник на всички от сърце с малко закъснение, но ще ми простите, а и се извинявам за отсъствието, което се проточи доста дълго, но някак когато човек не намира вдъхновение няма нужда да прави нещата зорлем, нали така! Обаче всеки ден неотлъчно гледах с какво се занимавате и какви ги вършите и в крайна сметка нямаше как да не замеся и аз, не зная колко успешно се справих, но това няма да са последните козунаци, които правя и ще пробвам докато резултата не ме задоволи достатъчно...
Въобще правенето на козунак е за наистина големи ентусиасти, а ние всички сме май такива и наистина трябва да си повярваш, че можеш да се справиш, поне аз така се навивах отначало.
... и този път не можах да изневеря на шоколада, а в допълнение към него добавих и невероятен сушен ананас и белени бадеми, а и шепа златни стафиди за разкош, вкусът завърших с портокалова кора и ванилия!
От четенето на много рецепти и съвети чак малко се пообърках и в крайна сметка спазих само основните правила, а продуктите са класика!
Честно да ви кажа голямо печене падна, но беше забавно и наистина ще правя и други опити и различни плънки защото аз козунак обожавам и мога да хапвам постоянно...
Козунак с шоколад, ананас и бадеми!
Продукти:
1 кг брашно
42 г мая
6 яйца
250 мл прясно мляко
250 г захар
125 г краве масло
ванилия
кората на един портокал
Първо и много важно всички продукти да са с еднаква температура.
Разтваряме си маята в малко затоплено мляко и чаена лъжичка захар, разбъркваме добре и посипваме с малко брашно, покриваме с кърпа и оставяме на страна 10 минути.
Разбиваме яйцата,захарта и ванилията.
Пресяваме брашното, даже ако искате няколко пъти за да стане леко и пухкаво.
Във вече пресятото брашно правим кладенче и изсипваме готовата закваска, останалото мляко, разбитите яйца и половината разтопено масло.
Разбъркваме внимателно с бъркалка или с вилица докато продуктите се смесят и после с ръка оформете тестото, може да добавите още малко брашно, но наистина малко.
Месете тестото с намаслени ръце и на намаслена повърхност, няма да е лошо малко "биене", така тестото става по-въздушно. Месете и усуквайте тестото докато имате сили.
Накрая на месенето добавете портокаловата кора.
Оставяме тестото да втаса в намаслена купа, покрита с фолио и на място където не става течение, аз използвам фурната без да я включвам просто там температурата е еднаква около един час и половина или докато удвои обема си.
За плънката:
200 г шоколад
100 г сушен ананас
50 г белени бадеми
50 г стафиди
Всички продукти се нарязват на едри парчета и се смесват в купа.
Втасалото тесто премесваме за малко и разделяме на равни части, от които ще оформим козунаците.
С точилка или с ръце оформяме правоъгълници, посипваме с плънка и завиваме на руло и увиваме. По същият начин оформяме и другите части и сплитаме на плитки или просто усукваме два фитила, аз направих малки козуначета и правих различни форми.
През цялото време не е лошо да имате под ръка масло за да си намаслявате ръцете.
Оставяме оформените козунаци да втасат още 30 минути.
За поръсване:
филирани бадеми
1 яйце разбито с малко мляко
Намазваме козунаците и поръсваме с бадеми, за да не изгорят бадемите отгоре ги намокрете предварително и така ги поръсете.
Печем в предварително нагрята фурна на 180-190 градуса около 45 минути, ако се зачерви много покрийте с хартия за да не изгори.
Така го направих аз! Както винаги ми беше изключително приятно!
Добър апетит!
През цялото време не е лошо да имате под ръка масло за да си намаслявате ръцете.
Оставяме оформените козунаци да втасат още 30 минути.
За поръсване:
филирани бадеми
1 яйце разбито с малко мляко
Намазваме козунаците и поръсваме с бадеми, за да не изгорят бадемите отгоре ги намокрете предварително и така ги поръсете.
Печем в предварително нагрята фурна на 180-190 градуса около 45 минути, ако се зачерви много покрийте с хартия за да не изгори.
Така го направих аз! Както винаги ми беше изключително приятно!
Добър апетит!
Павлинче, чуден е козунака! Снимките са много сладурски, а и поста е забавен. Страхотно начало на новия ден!:) Усмихната сряда и на теб!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, много! Поздравявам те!
ИзтриванеЧудесна идея за плънка!
ОтговорИзтриванеИ яйцата са поднесени красиво!
Хубав ден!
Благодаря, Дани! Хубав ден и на теб!
ИзтриванеСтрахотен козунак си направила, Павлинче!
ОтговорИзтриванеМного ми допада плънката.
И яйцата са много красиви.
Поздрави :)
Благодаря,Ели! Плънката наистина се получи! Поздравявам те!
ИзтриванеПавлинче,ама много успешно си се справила,и с любов ,то си личи!
ОтговорИзтриванеИ козунака изглежда чудесен,вкусен,и яйцата си изрисувала и поднесла много оригинално!Сигурна съм че и празника е преминал красиво и ще се запомни!
Бъди здрава и благословена и ти и твоето семейство!
Благодаря, ти! Пожелавам и на вас всичко хубаво и ви поздравявам!
ИзтриванеМного красив козунак ,Павлинче ! А плънката ми хареса много , обожавам ананас !
ОтговорИзтриванеХубав ден !Прегръдки !
Ив, благодаря, както винаги много мила!
ИзтриванеПавлинка, същински разкош! Страхотен е! Плънката е много интересна и много много вкусна :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Таничка, прегръдка!
ИзтриванеЛинка, тъкмо се бях притеснила за теб, но се радвам, че всичко е наред :) Напълно те разбирам относно липсата на вдъхновение ... Но пък си личи, че козуначето е направено с много желание :)Това с ананаса определено е идея!
ОтговорИзтриванеПрегръщам те!
Благодаря, мила моя! Имам понякога такива отклонения, но кой ли пък няма! Прегръщам те!
ИзтриванеПерфектен е,а и с тези ароматни и вкусни добавки какво повече може да му се желае,освен чаша мляко и приятна компания!Аз бих го нападнала и без второто :) !
ОтговорИзтриванеХубава седмица,Линче!
Росинка от теб това е огромен комплимент! Поздрави от мен и прегръдка!
ИзтриванеЧудесен е станал-браво!
ОтговорИзтриванеПриятен ден,Павлинче!
Благодаря! Страхотен ден и на теб!
ИзтриванеЧестит празник! прекрасен коунак е станал!
ОтговорИзтриванеИмаш букви за проверка при коментарите, би ли ги махнала, много бавят:)
Траянка, благодаря! Махнах ги веднага, дори не знаех, че ги има!
ИзтриванеЛинка, много е хубав козунака :)
ОтговорИзтриванеЧестит Празник! С най-хубави пожелания за теб и семейството ти!
Зори и на теб много, много хубави пожелания! Поздравявам те!
ИзтриванеПавлинче, ама много хубав е станал.
ОтговорИзтриванеИ чудна идея да сложиш ананас. Аз като се науча да правя козунак, ще опитам непременно и този.
Хубава вечер!
Марте, как не си се научила не мога да повярвам! Ананаса ми е много любим и бих го ползвала навсякъде където може! Поздравявам те много!
ИзтриванеЧудесен козунак и интересна плънка!
ОтговорИзтриванеС малко закъснение честит празник, здраве и усмивки!
Благодаря, Левинка! Прегръдка!
ОтговорИзтриване