вторник, 15 май 2012 г.

Кифлички!

    Да не си мислите, че съм ви забравила, може да се отчитам напоследък рядко, но всеки ден без изключение следя какво се случва с вас. Не готвя някакви много специални ястия, но и да сготвя то, то е вечер, а за снимане вечер и дума не може да става, не се получават особено.


    Естествено не можах да устоя на това, че е неделя и да не забъркам нещо за закуска, кифлички.


    Това са едни от най-вкусните кифлички, които съм опитвала и правила, разбира се. Правят се изключително лесно, не втасват безкрайно дълго и смесицата от мая и бакпулвер е изключително изненадваща за мен, но е много успешна.


    Използвах начина за разточване на бутер тесто и станаха още по-пухкави и на пластове, а споменах ли вече, че са много вкусни!


    Кифлички!

     Продукти:
      адаптирано от http: Completely Delicious

      4 ч.ч. брашно
    1 ч.ч. топла вода
    1 с.л. мая на прах
    1/2 ч.л. бакпулвер
    3/4 ч.ч. масло /около 150 г/
    1/3 ч.ч. захар
    1 яйце +1 яйце за намазване
    1 ч.л. сол

    Разтваряме маята в топлата вода.
    Стопяваме маслото и оставяме на страна да изстине леко.
    Разбиваме яйцето заедно със захарта и добавяме маслото и готовата мая.
    Пресяваме брашното, бакпулвера и солта в подходяща купа, правим кладенче и изсипваме другата смес вътре, бъркаме с дървена лъжица докато се получи топка и много леко доумесете с ръце, няма нужда от допълнително брашно.
    Покриваме с фолио и оставяме около 30 минути да втаса.
    

    След като втаса, разделяме тестото на две части и омесваме за кратко.
    Както споменах разточих тестото няколко пъти както се разточва бутер тесто, на правоъгълник, прегъваме, разточваме и така няколко пъти.
    Така разточваме на кръг и разрязваме на триъгълници, на колкото искате, аз лично разделих на 12 триъгълника. Навиваме на кифлички и слагаме в тавата, оставяме да втасат още за 30 минути.
    Мажем с яйце.
    Печем на предварително нагрята фурна на 180 градуса около 35 минути или докато порозовеят.


    Хапвайте ги топли с масло и любимият ви конфитюр!
    ... а и от днес съм официално на диета, истинска, можете да ми пожелаете успех и естествено ще споделя резултата! До скоро!

    Добър апетит!




   

      

петък, 4 май 2012 г.

Вита баница с лапад!

    Много отдавна не съм публикувала нещо соленичко, обаче правим почивка от десертите, поне за малко, трябва да влезем във форма, евентуално, но не задължително и това е другото, което обичам да правя и почти ми е традиция в неделя сутрин закуската да е баница.




    ..., а тази е просто много, много вкусна и не можех да не я споделя с вас. Преди седмица бях в Силистра и разбира се като се връщам от там съм натоварена с чанти, сакове и прочие, да не вземем да останем гладни случайно, мисля че всички ме разбрахте много добре какво имам в предвид и наред с всичко имаше и торбичка с лапад, който седя в хладилника няколко дни и съдбата му беше решена, на баница.




    Мисля, че няма какво да обяснявам за един много дълъг списък с рецепти, които чакат някой ден да им обърна внимание, тази беше една от многото и е отбелязана вече с ченгелче.




    Вита баница с лапад!
  
     Продукти:
      източник Бон Апети


    1 пакет кори
    150-200 г лапад
    150 г зелен лук
    1 пак. краве масло
    3-4 яйца
    300 г сирене
    1 ч.ч. кисело мляко
    1/2 ч.л. сода бикарбонат


    Подготвяме тава намазана с масло и включваме фурната на 200 градуса.
    Почистеният и нарязан лук се задушава за кратко и към него се добавя лапада, оставя се на котлона още за минута се оставя на страна да изстине.
    След като изстине се добавя към разбитите яйца, кисело мляко, сода и сирене.
    Всяка кора се маже с разтопено масло и се слага от плънката, завива се на руло и се подрежда в тавата и така с всички останали.
    Отгоре намазах с останалото масло, което смесих с няколко капки олио.
    Печем 20 минути.






     Да ви е сладко и ароматно! Честит петък!