Да не си мислите, че съм ви забравила, може да се отчитам напоследък рядко, но всеки ден без изключение следя какво се случва с вас. Не готвя някакви много специални ястия, но и да сготвя то, то е вечер, а за снимане вечер и дума не може да става, не се получават особено.
Естествено не можах да устоя на това, че е неделя и да не забъркам нещо за закуска, кифлички.
Това са едни от най-вкусните кифлички, които съм опитвала и правила, разбира се. Правят се изключително лесно, не втасват безкрайно дълго и смесицата от мая и бакпулвер е изключително изненадваща за мен, но е много успешна.
Използвах начина за разточване на бутер тесто и станаха още по-пухкави и на пластове, а споменах ли вече, че са много вкусни!
Кифлички!
Продукти:
адаптирано от http: Completely Delicious
4 ч.ч. брашно
1 ч.ч. топла вода
1 с.л. мая на прах
1/2 ч.л. бакпулвер
3/4 ч.ч. масло /около 150 г/
1/3 ч.ч. захар
1 яйце +1 яйце за намазване
1 ч.л. сол
Разтваряме маята в топлата вода.
Стопяваме маслото и оставяме на страна да изстине леко.
Разбиваме яйцето заедно със захарта и добавяме маслото и готовата мая.
Пресяваме брашното, бакпулвера и солта в подходяща купа, правим кладенче и изсипваме другата смес вътре, бъркаме с дървена лъжица докато се получи топка и много леко доумесете с ръце, няма нужда от допълнително брашно.
Покриваме с фолио и оставяме около 30 минути да втаса.
След като втаса, разделяме тестото на две части и омесваме за кратко.
Както споменах разточих тестото няколко пъти както се разточва бутер тесто, на правоъгълник, прегъваме, разточваме и така няколко пъти.
Така разточваме на кръг и разрязваме на триъгълници, на колкото искате, аз лично разделих на 12 триъгълника. Навиваме на кифлички и слагаме в тавата, оставяме да втасат още за 30 минути.
Мажем с яйце.
Печем на предварително нагрята фурна на 180 градуса около 35 минути или докато порозовеят.
Хапвайте ги топли с масло и любимият ви конфитюр!
... а и от днес съм официално на диета, истинска, можете да ми пожелаете успех и естествено ще споделя резултата! До скоро!
Добър апетит!