Дълго заглавие, ама няма как да ви кажа всичко в едно изречение, а и исках да обединя в един пост две рецепти. Толкова много не съм бавила снимки непубликувани и несподелени. Естествено всичко е отдавна изядено, но не исках да пропусна да ви покажа нещо солено и то станало забележително вкусно, то така се получава като тръгнеш да правиш обикновена манджичка и решиш да обереш що видиш пред очите си. Толкова рядко успявам да снимам, все вечер като готвя и на другият ден не останало, освен ако не е десерт, но хлебчето го правя много редовно във всякакъв вариант, но най-вече в този класическия и ни е много любимо.
Продукти:
500 г кайма смес
1 яйце
2 с.л. галета
1 с.л. подправка за скара "Picantina"
1 консерва бял боб
1 малка глава лук
2-3 скилидки чесън
1 ч.ч. доматено пюре
1/2 ч.ч. червено вино
1 ч.ч. гореща вода
1 кубче телешки бульон
мащерка
сол и черен пипер
малко мазнина
Смесваме каймата, яйцето, галетата и подправката за скара и оформяме кюфтета с каквато големина желаем, подреждаме в подходяща тавичка.
Загряваме в дълбок тиган мазнината и запържваме ситно нарязаните лук и чесън, добавяме мащерката и виното, оставяме да къкри докато виното леко се изпари и добавяме доматеното пюре и горещата вода, бульона, солта и черният пипер. Оставяме леко да поври.
С готовият сос поливаме кюфтета и печем във фурна загрята на 180 градуса докато кюфтета станат леко препечени.
Продукти:
идея FineCooking
3 1/2 ч.ч. бяло брашно
3/4 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.л. сол
1 1/2 ч.ч. много гъст айран
Загряваме фурната на 180 градуса.
Подготвяме подходяща тавичка покрита с хартия за печене.
Пресяваме брашното заедно със солта.
Смесваме содата с айрана и оставяме да се разтвори, може и да я прибавите направо към брашното, но се усеща прекалено силно аромата.
Правим кладенче в брашното и добавяме айрана, бъркаме с ръка леко в кръг докато се смесят всички съставки, получава се много приятно меко тесто.
Оформяме на леко овална форма с остър нож правим лек разрез през средата и посипваме с брашно.
Печем около 45 минути или докато започне да бие на кухо от долу.
Едно много приятно ястие с един очарователен хляб! Да ви е сладко!
Ароматни кюфтенца с боб в доматен сос!
Продукти:
500 г кайма смес
1 яйце
2 с.л. галета
1 с.л. подправка за скара "Picantina"
1 консерва бял боб
1 малка глава лук
2-3 скилидки чесън
1 ч.ч. доматено пюре
1/2 ч.ч. червено вино
1 ч.ч. гореща вода
1 кубче телешки бульон
мащерка
сол и черен пипер
малко мазнина
Смесваме каймата, яйцето, галетата и подправката за скара и оформяме кюфтета с каквато големина желаем, подреждаме в подходяща тавичка.
Загряваме в дълбок тиган мазнината и запържваме ситно нарязаните лук и чесън, добавяме мащерката и виното, оставяме да къкри докато виното леко се изпари и добавяме доматеното пюре и горещата вода, бульона, солта и черният пипер. Оставяме леко да поври.
С готовият сос поливаме кюфтета и печем във фурна загрята на 180 градуса докато кюфтета станат леко препечени.
Класически ирландски хляб!
Продукти:
идея FineCooking
3 1/2 ч.ч. бяло брашно
3/4 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.л. сол
1 1/2 ч.ч. много гъст айран
Загряваме фурната на 180 градуса.
Подготвяме подходяща тавичка покрита с хартия за печене.
Пресяваме брашното заедно със солта.
Смесваме содата с айрана и оставяме да се разтвори, може и да я прибавите направо към брашното, но се усеща прекалено силно аромата.
Правим кладенче в брашното и добавяме айрана, бъркаме с ръка леко в кръг докато се смесят всички съставки, получава се много приятно меко тесто.
Оформяме на леко овална форма с остър нож правим лек разрез през средата и посипваме с брашно.
Печем около 45 минути или докато започне да бие на кухо от долу.
Едно много приятно ястие с един очарователен хляб! Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар