събота, 29 октомври 2011 г.

Царевични палачинки!

     Утре е събота и е почивен ден за някой от вас, та си викам "я, вземи напиши на хората тази рецептичка та виж може да им помогнеш в избора на закуска".
    Темата за палачинките както знаете за мен е много интересна, наистина съм събрала много видове, само трябва време да ги осъществя и разбира се да ви ги представя, а този път са наред царевичните. Доста отдавна имам в наличност два килограма царевично брашно и не съм го оползотворила, но съм си харесала няколко различни рецепти и в най-скоро време мога да обявя дни на царевичното брашно!




    Както винаги и тези много ми харесаха, лесно се правят, ухаят много хубаво и не са много калорични /евентуално/, разрових доста рецепти нито една не ми вдъхна истинско доверие и разбира се селектирах и събрах това, което ми хареса и все пак се получиха едни много хубави пухкави палачинки.




    Царевични палачинки!


     Продукти:


    За 10-12 палачинки
    1 1/2 ч.ч. царевично брашно
    1 1/2 ч.ч. бяло брашно
    1 ч.л. бакпулвер
    350-400 мл. рядък айран
    3 големи яйца
    щипка сол и захар
    масло за тигана




    Пресяваме двата вида брашно заедно с бакпулвера в дълбока купа, правим си кладенче и добавяме яйцата, айрана и захарта. Трябва да се получи не много рядка смес, при необходимост се добавя или течност ако е гъсто или брашно ако е рядко.




    Загряваме тигана, мажем с масло и сипваме черпак тесто, пържим ароматни чудни палачинки.




    Надявам се да не съм досадила с моите палачинки, но аз наистина ги обожавам и обичам да ги правя. 
    Желая ви невероятен уикенд!
    Добър апетит!         ....очаквайте продължение! 


    
    

    

вторник, 25 октомври 2011 г.

Баница с домашно точени кори!

    Много отдавна исках да направя такава баница, с домашно точени кори! Може би смелостта не ми идваше за да направя нещо подобно, но любопитството надделя и се впуснах в приключението. Пак ме налегна спомена за цяла стая застелена с кори за баница и ухание на прясно изпечена такава и ей сега пак ми се прияде, то винаги така става!






    Без ясна представа какво точно се слага в едно такова тесто отново се доверих на собственият си инстинкт и усещането за добре умесено тесто, защото то винаги се усеща дали е станало или не.




    Започвам аз, меся, гледам и не зная какво ще се получи. Оставям настрана пак го гледам това тесто и си викам "давай момиче ти си", е когато започнах да точа вече разбрах, че съм на прав път, видях малките мехурчета, които започват да се образуват под точилката, усмихнах се!



    Баница с домашно точени кори!


     Продукти:


    За тестото:
    450-500 г брашно
    1/2 ч.ч. прясно мляко /хладко/
    1 ч.ч. вода /хладка/
    1 ч.л. сол


    Пресяваме брашното и солта в подходящ съд и правим кладенче в средата, наливаме водата и прясното мляко. Омесваме меко тесто и оставяме на страни да почине.




    В това време приготвяме плънката, за която са ни нужни:
    1 кофичка кисело мляко
    1 ч.л. сода бикарбонат
    3 големи яйца
    1/2 пакетче краве масло /разтопено/
    натрошено сирене




    Разделяме тестото на четири части, съответно разточваме от всяка една част тънка кора, върху всяка една слагаме обилно масло и сирене, поръсваме малко от плънката, навиваме на руло и леко разтегляме с ръце, подреждаме в тавичка кат навиваме на охлюв.




    Накрая поливаме с останалата плънка. Печем в умерена фурна докато се зачерви и замирише толкова неустоимо, че трябва да я извадим от фурната и да хапваме.


   Добър апетит!      ... и ако съм сбъркала някъде не ме критикувайте много!


    






    

събота, 1 октомври 2011 г.

Банички със спанак и извара!

    Някой да не обича малки сочни банички, пълнени с ароматна плънка и така хрупкави и вкусни, че дори не знаеш дали да спреш да хапваш или да продължаваш и каквото ще да става! 
    Тези банички отдавна ги глася да ви ги покажа, /че съм насъбрала доста материал/, наистина обичам да приготвям разни нещица с точени кори, защото разнообразието от плънки, които могат да се използват са безброй и всички са толкова апетитни!




    Аз много обичам извара, ползвам я във всякакви варианти, както видяхте вече и обещавам и още нещо много интересно съвсем скоро, причината, е че не обичам много солените неща, а изварата е идеалното средство.
    Обичам да правя разнообразни закусчици, хем на мен ми е интересно, хем на моето момче му е двойно по-вкусно и все казва, ..."о, такива не си ми правила!", и аз правя какво да сторя!




    Банички със спанак и извара!


     Продукти:


    Количествата са по избор и на вкус, аз само ще дам идеята!
    1 пакет кори за баница
    пресен или замразен спанак
    1-2 глави лук
    извара
    сирене
    риган
    чубрица
    2-3 яйца и още едно за намазване
    малко мазнина, по ваш избор
    ...и разбира се могат да се добавят доста други неща



    Ако ви се занимава и ви се правят по фини банички, върху всяка една кора  мажем с масло или маргарин и слагаме от плънката, която приготвяме по следният начин.
    В сгорещен тиган запържваме дребно нарязаният лук, добавяме двата вида   подправки, спанака за малко, отстраняваме от котлона и слагаме изварата, сиренето и яйцата.
    Когато навием всички банички, намазваме с яйце и печем на 180 градуса, докато се зачервят.
    Единственото нещо по-специално, е че плънката трябва да е повече, за да не станат сухи баничките.




    Е, утре е събота, направете закуска на любимите си хора!
    Пожелавам ви едни прекрасни почивни дни!
    Да ви е вкусно!