Това е хлебчето, което правеше компания на онази супа с леща и свинско от преди една-две публикации! Един от най-хубавите,вкусни и пухкави хлебчета, които съм правила! Тези от вас, които са работили с пълнозърнесто тесто знаят, че работата с него е по-деликатна и не винаги резултата е уау, ако се прекали с течността става една кална каша и вероятността да се получи нещо от кашата е почти нулева, но тук нещата са много различни, два пъти правен, два пъти страхотен хляб. Реших да ви го споделя отделно, защото наистина си заслужава и е в моят лист за сполучлив хляб.
Пълнозърнест хляб с мед!
Продукти:
идея PlateOfJoy
350 г бяло брашно
300 г пълнозърнесто брашно
1 пак. суха мая DrOetker
1 ч.л. сол
1 с.л. мед
400 г топла вода
овесени ядки за овалване
В малка купа сложете маята, 3-4 с.л. вода и щипка захар, разбъркайте и оставете на страна да се активира.
Пресейте двата вида брашно и солта, но това което остане във ситото не го изхвърляйте, а го прибавете към брашното, иначе ще изхвърлим полезната част от пълнозънестото брашно, разбъркайте добре да се смесят.
Използването на кухненски робот е голямо улеснение.
Слагаме брашното в купата, добавяме меда и готовата мая.
Започваме да бъркаме на бавен оборот и да наливаме водата, докато се получи меко тесто, не е задължително да се използва цялата вода. Въртим още няколко оборота за да се доумеси. Прехвърляме на плота и леко оформяме с ръце.
Поставяме тестото в леко намаслена купа за 45-50 минути да втаса на топло.
Подгответе си малка кексова форма с хартия за печене.
След като тестото втаса, омесете леко и разстелете на правоъгълник, навийте на руло и оваляйте в овесените ядки.
Поставете оформеното хлебче в подготвената форма, притиснете с ръка отгоре хляба и го изравнете да няма издатини, да стане равно отгоре, покрийте с фолио и оставете още 30-35 минути да втаса.
Загрейте фурната на 180 градуса.
Печете хляба 55-60 минути.
Честит Декември!
Пълнозърнест хляб с мед!
Продукти:
идея PlateOfJoy
350 г бяло брашно
300 г пълнозърнесто брашно
1 пак. суха мая DrOetker
1 ч.л. сол
1 с.л. мед
400 г топла вода
овесени ядки за овалване
В малка купа сложете маята, 3-4 с.л. вода и щипка захар, разбъркайте и оставете на страна да се активира.
Пресейте двата вида брашно и солта, но това което остане във ситото не го изхвърляйте, а го прибавете към брашното, иначе ще изхвърлим полезната част от пълнозънестото брашно, разбъркайте добре да се смесят.
Използването на кухненски робот е голямо улеснение.
Слагаме брашното в купата, добавяме меда и готовата мая.
Започваме да бъркаме на бавен оборот и да наливаме водата, докато се получи меко тесто, не е задължително да се използва цялата вода. Въртим още няколко оборота за да се доумеси. Прехвърляме на плота и леко оформяме с ръце.
Поставяме тестото в леко намаслена купа за 45-50 минути да втаса на топло.
Подгответе си малка кексова форма с хартия за печене.
След като тестото втаса, омесете леко и разстелете на правоъгълник, навийте на руло и оваляйте в овесените ядки.
Поставете оформеното хлебче в подготвената форма, притиснете с ръка отгоре хляба и го изравнете да няма издатини, да стане равно отгоре, покрийте с фолио и оставете още 30-35 минути да втаса.
Загрейте фурната на 180 градуса.
Печете хляба 55-60 минути.
Честит Декември!
Ех, че вкусно хлебче. Пък и пълнозърнесто- ще го опитам и ще споделя впечатление.
ОтговорИзтриванеЧудесен нов месец, изпълнен с много усмивки и добро настроение.
Поздрави!
Достойна публикация за началото на прекрасния Декември....Чудесен хляб,Павлинче!
ОтговорИзтриванеСтрахотен хляб, Поли! :) Ще се възползвам от рецептата и може да я пригодя за новата ми придобивка - пекарната. :)
ОтговорИзтриванеПрекрасен декември! Прегръдка!
Впечатляващо начало на месеца, Поли, страхотно хлебче - обичам тази комбинация...
ОтговорИзтриванеЧудесни са новите ти предложения, а снимките - разкошни...
Много комплименти за теб, поздрави за теб и хубава нова седмица!
Правя подобни хлябчета-любими са ми.Не съм слагала мед,но ще направя и по тази рецепта.
ОтговорИзтриванеХубав декември,Павлинка!
Толкова ми уютно и красиво при теб, че всеки път очаквам с нетърпение новото! Вълшебен декември! :)
ОтговорИзтриванеЧудно хлебче, Поли! Много ми харесва и ме амбицираш да запретна ръкави и аз да направя едно такова "пухче' :) Благодаря за споделената рецепта :) Весел декември ти пожелавам
ОтговорИзтриванеЕ много хубаво хлебче /къде ми е лещата?/!Човек и да не е гладен,ще му се прииска да си хапне.Усмихнат и невероятен декември ти желая,Павлинка!Hugs!
ОтговорИзтриванеИзглежда вълшебно... Ухае на дом, уют и топлинка. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави, Павлинка!
О, заслужава си самостоятелна публикация, абсолютно! Чудесно е това хлебче! Прекрасен декември, Павлинче!
ОтговорИзтриванеПрекрасен е, Поли! Нищо друго не ми трябва като има такова хлебче, може само малко масълце :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Правя и аз хляб с пълнозърнесто брашно, остава само да добавя мед. Павлинка, твоето е чудесно!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Добре, на хляба другия път му давам и мед;) Щом твърдиш, че е чуден, аз ти вярвам. Снимките го доказват! Поздрави,Линче!
ОтговорИзтриванеИдеално хлебче,Линка,непременно ще го опитаме у дома,много ми харесва!Хубав декември да е!
ОтговорИзтриванеОнази супа много я харесах!
ОтговорИзтриванеИ чудесна компания си ѝ намерила, Инка!
Прекрасно,ароматно хлебче!
Прегръдка!