вторник, 21 февруари 2012 г.

Мини хот-дог!

    Бързам да публикувам всичко, което приготвям, хем да съм малко повече активна, хем да не забравям рецептите /защото и това ми се е случвало/ и не на последно място да се виждам с вас!
     Неделя ми е най-любимият ден, не заради това, че почивам, заради това, че имам време за всички неща, които обичам да правя, а именно да сготвя, да гледам някой хубав филм, да изляза навън и да направя една хубава разходка или просто да мързелувам.


    Ето тези минита бяха за закуска миналата неделя, а всъщност аз обичам да приготвям закуска, особено ако мога да стана малко по-рано, аромата на неделната утрин ми е много любим.


    Противно на много от мненията аз обичам кренвирши, не всякакви, но определени марки и видове са ми любими и тези малки хапки станаха ароматни, отгоре с невероятно хрупкава коричка и за съжаление свършиха много бързо.


    Идеята е от един много любим блог, от който могат да се научат много неща за една друга култура и за една друга кухня и съм си набелязала доста неща от там, ще видим кога ще им дойде редът.


    Мини хот-дог!

     Продукти:
       адаптирано от: Provereni recepti.Cooks and Bakes

    6 кренвирша
    400 г брашно
    1/2 кубче прясна мая
    1 ч.л. сол
    1/2 ч.л. захар
    125 мл топло мляко
    100 мл топла вода
    100 г масло /разтопено/ 

    1 яйце /за намазване/
    сусам

 
    
    Нарязваме кренвиршите така, че да получим 18 малки парчета.
    В топлото мляко и захарта разтваряме маята, покриваме и оставяме настрана за 15 минути.
    Пресяваме брашното заедно със солта в подходяща купа.
    След като е готова маята заедно с другите продукти добавяме към брашното и омесваме меко и еластично тесто.
    Оставяме да втаса докато удвои обема си.
    След като тестото втаса го разточваме на квадратен лист и изрязваме краищата за да изравним формата.
    Режем на тънки ленти, съответно 18 броя.
    Увиваме всеки кренвирш с лента тесто.
    Оставяме ги за 15 минути да втасат, мажем отгоре с разбито яйце, посипваме със сусам.
     Печем на предварително нагрята фурна на 180 градуса, докато леко се зачервят.




     ... и хапваме докато са топли!




    ... дано ви е вкусно!

сряда, 15 февруари 2012 г.

Хляб с риган!

    В хляба ли е истината или истината за хляба, какво ще кажете! Да ви кажа честно аз по-хубав от домашният хляб не съм хапвала и едва ли някой би бил на различно мнение от това. Който е правил истински хляб знае какво е вълнението, което изпитва човек, когато вижда всъщност какво е сътворил.  Така че, истината е една (за мен) отнема време и повече средства да си направиш хляб, но си заслужава и винаги когато мога правя, защото това е едно от най-големите удоволствия и зная всъщност какво има на моята маса!


    Тези малки хлебчета надминаха очакванията ми, за вкуса, за аромата, за това колко лесно се правят само се изисква малко време за втасване и търпение разбира се.


    Хляб с риган!

     Продукти:
       източник: една любима книжка 

    750-800 г брашно
    2 пакетчета суха мая
    300 мл. топла вода
    1 ч.л. захар
    1-2 с.л. сух риган
    2 ч.л. сол  
    6 с.л. зехтин


    Смесваме малко от водата, маята и захарта, разбъркваме и оставяме на страна докато леко се надигне.
    В подходящ съд пресяваме брашното, правим си кладенче и слагаме всички останали продукти включително и маята.
    Приготвяме меко тесто.
    Поставяме тестото в купа поръсена с брашно и оставяме да втаса около 1 час. 
    Помещението е препоръчително да е топло!


    Когато тестото е удвоило обема си прехвърляме на леко набрашнена повърхност и замесваме за кратко.
    Разделяме тестото на 4-5 части, колкото прецените, аз разделих на 4 части.
    Оформяме на хлебчета с помощта на пръстите правим малък кръг и навиваме на малко руло.
    Правим малки разрези отгоре и отново оставяме да втаса за 30 минути.
    Загряваме фурната на 180-200 градуса.
    Печем 30 минути или докато леко се зачервят.
    Проверяваме дали е готов хляба когато почукаме от долната страна трябва да бие на кухо.
    

    Приятно печене на хляб! Страхотно изживяване! Сервираме с топла супа и ни става още по-приятно!
    Добър апетит!

сряда, 8 февруари 2012 г.

Нещо за закуска!

    Какво да е освен любимите ми палачинки! Наистина съм складирала доста рецепти за палачинки, класически, американски, френски, всички ги обичам! За разлика от многото, самата мисъл за аромата, който се носи из цялата къща и купчинката палачинки, която се получава ме изпълва с ентусиазъм и нямам нищо против да направя повечко, не ми тежи!




    Този път рецептата е с айран, използвах за основа американските палачинки, които се правят с мътеница, но ние тук не разполагаме с такава, но който желае може да си направи сам, в една чаена чаша нискомаслено мляко се слага една супена лъжица ябълков оцет и се оставя настрана за около 15-20 минути, тоест пропорцията е ясна на 250 мл течност се слага 1 с.л. оцет.




    Правила съм, не е нищо особено, така че замествам успешно с гъст айран и с получава много пухкаво и вкусно.
    Така че, може да се каже, че това са американски палачинки.




    Палачинки!


     Продукти:


    3 ч.ч. брашно
    500-600 мл. гъст айран
    4 яйца
    1/2 ч.л. сода бикарбонат
    1/2 ч.л. бакпулвер
    щипка сол
    мазнина за тигана




    Разбиваме яйцата на пяна и добавяме постепенно айрана.
    Пресяваме брашното заедно с бакпулвера, содата и солта и разбъркваме , няма проблем дори да останат бучки.
    Тестото трябва да е малко по-гъсто, при необходимост добавяме брашно или в другият случай айран.
    Сипваме с черпак в сгорещен тиган като внимаваме да не се разлее много в страни за да станат малки палачинки, затова тестото не трябва да е рядко.
    Пържим докато сместа свърши и направим планина от палачинки.




    Да ви е сладко!