вторник, 3 декември 2013 г.

Вита баница с извара и заквасена сметана!

    Декември е и навсякъде е едно бляскаво и украсено и коледно-новогодишно, доста симпатично! Всяка година си казвам, че започвам да се настройвам от рано, предвид заобикалящия ме блясък, опитвам се. Започвам от днес, не започвам нищо от първо число, от понеделник, от начало, правило си имам. Мога да дам и пример ако не съм го казвала, сега ще споделя един от най-качествените, че отказах цигарите от обяд, не от сутринта или от понеделник, мисля си че така се получава най-качествено. Така започвам да се настройвам от днес и мисля да участвам в "голямото печене" малко по-активно, ако мога! Като гледам миналата година имам такова нищожно участие, срамота, а да не съм правила нищо, не е така, ама минало, ще наваксам с риск да кача още няколко кила. Напред!


    Започвам с нещо, в което няма нищо коледно, но с достатъчно фантазия можем да го приложим в менюто например в коледната сутрин. 



    Вита баница с извара и заквасена сметана!

    Продукти:
      идея Litle Upside Down Cake

    За голяма баница:
    350 г краве сирене
    400 г извара
    400 г заквасена сметана
    4 яйца
    1 пакет/450г/точени кори
    100 г краве масло, разтопено

    Корите е добре да бъдат от онези по-дебелите, точени, ако може и печени на сач и ако попаднете като мен на едни огромни кръгли кори разрежете на две, по-лесно се работи. Разделих един пакет на две направих две малки тавички.
    Загряваме фурната на 180 градуса.
    Намаслете тавата с масло.
    За плънката смесваме всички съставки без маслото.
    Всяка кора мажем с масло и слагаме обилно от плънката, завиваме внимателно и навиваме на охлюв.
    Готовата баница мажем с масло и печем около 45 минути, докато се зачерви.



    Хапваме топличка баничка с кисело мляко, полято с малко масло /странно е, но е вкусно/.
    

     
   

14 коментара:

  1. Как да няма Коледно?! По това време на годината, всяка баничка ми ухае на Коледа:), а тази тук е толкова изкусителна, че би превърнала всяко утро в празник! Чудесни снимки, вкусна рецепта и приказна презентация! Страхотна си!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Бонбон! Все това ми е в главата, миризма на баница в студена утрин! Великолепно!

      Изтриване
  2. Чудна презентация на тази вкусотия, очаквам с нетърпение преки включвания от "голямото печене" на сладки за Коледа! Хубава вечер, Поли!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Оь, ще се постарая тази година, наистина имам голямо желание! Прегръдка!

      Изтриване
  3. Това ще го пробвам ЗАДЪЛЖИТЕЛНО! Красота и невероятен вкус! дали да не ти дойда на гости...

    ОтговорИзтриване
  4. Хахах, Линче, а аз се чудя защо се провалям във вАЖНИ моменти- ми винаги започвам от пъри или понеделник, или сутринта;)) Ще си взема поука , а междувременно съвсем не навреме ще пробвам тази баница- неустоима е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Видя ли, има значение, не бива от първи, никога! Прегръдка!

      Изтриване
  5. Чудна си е баничка, Поли, много вкусно изглежда и звучи! А за започването - важното е как ще завърши, а явно си му намерила начин. Успех и занапред!
    Поздрави и хубава вечер! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вярно е, но при мен е важно да започна, там съм най-трудна! Поздрави и от мен!

      Изтриване
  6. Как отгатна, че точно баничка ми се хапва :) И вече си мислех каква да бъде тази с коледните късметчета :) Твоята е идеална! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мила моя, липсваш ми да те чувам и чета, зная че обичаш такива нещица! Прегръдка!

      Изтриване
  7. Вкусничко започваш този вторник, Павлинка!
    И на мен ми се прихапна в този час! Но ще направя утре! Необичайно, наистина това с киселото мляко....
    Баницата звучи много вкусно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина е необичайно, но е изненадващо вкусно! Прегръдка от мен!

      Изтриване