О, колко хубави се оказаха! Бяха употребени веднага топли, течащи, лепкави, близахме пръсти и мляскахме! О, да! Фен съм на тия кифли, точно на тези! Правят се много бързо, без чакане да втасат, месим, навиваме, печем! Имам и афинитет към карамела и бананите, а когато са заедно не издържам.
Разбира се най-голяма заслуга има карамеления сос, този който ползвах е великолепен, много вкусен и лесен за изпълнение, може да се съхранява доста дълго време в хладилник и когато се наложи да се ползва само трябва да се притопли и е ваш.
Бананови кифли в карамелен сос!
Продукти:
идея Bakingdom
За тестото:
3 1/2 ч.ч. брашно
3 с.л. захар
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.л. сол
1 ч.ч. гъст айран
5-6 с.л. разтопено краве масло
1 голям банан
5 с.л. краве масло
Пресейте брашното, бакпулвера, содата и солта в дълбока купа. Слагаме и захарта. Разбъркайте добре. Направете кладенче.
Добавяме айрана, маслото и банана, който сме направили на пюре. Разбъркваме с дървена лъжица докато тестото се събере на топка. Изсипваме на плота, добавяме още брашно ако е необходимо и омесва още малко докато се получи меко и пухкаво тесто.
Оставяме тестото в хладилник докато си подготвим плънката и соса.
За плънката:
1/2 ч.ч. кафява захар
1/2 ч.ч. нарязани орехи
1 ч.л. ванилов екстракт
1 с.л. разтопено краве масло
1 голям банан, нарязан на малки пърченца
Смесваме всички съставки без банана. Разбъркваме добре и оставяме настрана.
За карамеления сос:
1 ч.ч. захар
1/4 ч.ч. вода
1/2 ч.ч. сладкарска сметана
2 с.л. разтопено краве масло
1 ч.л. сол
В дълбока касерола поставяме захарта и водата. Слагаме ги на умерен котлон.
Оставете на котлона докато цвета стане светло кафяв, но без да се разбърква, може само да разклатите касеролата.
Сваляме от котлона и наливаме на тънка струя и бъркаме интензивно с телена бъркалка, внимавайте защото сместа ще се надигне и кипи.
Добавяме маслото и солта.
Ако ви се струва, че има неразтопена захар върнете на котлона и бъркайте интензивно.
За рецептата ви е нужна 1/2 ч.ч. карамелен сос.
Загряваме фурната на 180 градуса.
Подгответе съд, в който ще печем кифлите, изберете такъв, който не е с падащо дъно, аз използвах йенска тава. Не трябва да се покрива с хартия.
Изсипете 1/2 ч.ч. карамелен сос на дъното.
Може да сложите няколко ореха върху соса.
Разстелете тестото с ръце на правоъгълник, не трябва да е тънко.
Сложете плънката и разпределете добре, посипете с нарязаните банани.
Навиваме на руло и нарязваме на 6-8 части, зависи колко големи кифли искате да направите.
Подреждаме кифлите върху соса.
Печен 35-40 минути.
Готовите кифли оставяме да изстинат за 5 минути и обърнете в подходяща чиния за да се стече соса.
*за цялата рецепта е нужно 60 г краве масло, разтопете го в купа да ви е под ръка
*за сигурност сложете лист алуминиево фолио под тавата, когато печете, карамеления сос започва да ври по някое време и става страшно
Лепкаво!
Разбира се най-голяма заслуга има карамеления сос, този който ползвах е великолепен, много вкусен и лесен за изпълнение, може да се съхранява доста дълго време в хладилник и когато се наложи да се ползва само трябва да се притопли и е ваш.
Бананови кифли в карамелен сос!
Продукти:
идея Bakingdom
За тестото:
3 1/2 ч.ч. брашно
3 с.л. захар
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.л. сол
1 ч.ч. гъст айран
5-6 с.л. разтопено краве масло
1 голям банан
5 с.л. краве масло
Пресейте брашното, бакпулвера, содата и солта в дълбока купа. Слагаме и захарта. Разбъркайте добре. Направете кладенче.
Добавяме айрана, маслото и банана, който сме направили на пюре. Разбъркваме с дървена лъжица докато тестото се събере на топка. Изсипваме на плота, добавяме още брашно ако е необходимо и омесва още малко докато се получи меко и пухкаво тесто.
Оставяме тестото в хладилник докато си подготвим плънката и соса.
За плънката:
1/2 ч.ч. кафява захар
1/2 ч.ч. нарязани орехи
1 ч.л. ванилов екстракт
1 с.л. разтопено краве масло
1 голям банан, нарязан на малки пърченца
Смесваме всички съставки без банана. Разбъркваме добре и оставяме настрана.
За карамеления сос:
1 ч.ч. захар
1/4 ч.ч. вода
1/2 ч.ч. сладкарска сметана
2 с.л. разтопено краве масло
1 ч.л. сол
В дълбока касерола поставяме захарта и водата. Слагаме ги на умерен котлон.
Оставете на котлона докато цвета стане светло кафяв, но без да се разбърква, може само да разклатите касеролата.
Сваляме от котлона и наливаме на тънка струя и бъркаме интензивно с телена бъркалка, внимавайте защото сместа ще се надигне и кипи.
Добавяме маслото и солта.
Ако ви се струва, че има неразтопена захар върнете на котлона и бъркайте интензивно.
За рецептата ви е нужна 1/2 ч.ч. карамелен сос.
Загряваме фурната на 180 градуса.
Подгответе съд, в който ще печем кифлите, изберете такъв, който не е с падащо дъно, аз използвах йенска тава. Не трябва да се покрива с хартия.
Изсипете 1/2 ч.ч. карамелен сос на дъното.
Може да сложите няколко ореха върху соса.
Разстелете тестото с ръце на правоъгълник, не трябва да е тънко.
Сложете плънката и разпределете добре, посипете с нарязаните банани.
Навиваме на руло и нарязваме на 6-8 части, зависи колко големи кифли искате да направите.
Подреждаме кифлите върху соса.
Печен 35-40 минути.
Готовите кифли оставяме да изстинат за 5 минути и обърнете в подходяща чиния за да се стече соса.
*за цялата рецепта е нужно 60 г краве масло, разтопете го в купа да ви е под ръка
*за сигурност сложете лист алуминиево фолио под тавата, когато печете, карамеления сос започва да ври по някое време и става страшно
Лепкаво!
Лепкаво и толкова апетитно, че чак залепвам за снимките! Страхотни кифли и снимки! :) Сосът много ми допадна и ще си го "открадна" за някой сладкиш! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Доста лепкаво, направо залепнах от удоволствие само като чета и гледам, а си представям на живо пипане как са :) Страхотно е, Поли! Този карамелен сос и на мен ми е любим, открих го при торта "Наоми". Изобщо вкусово сме наклонени в една посока :)) Поздрави и лепкав от сладости ден!
ОтговорИзтриванеАма как само си го описала,човек може да му се напълни устата дори без да види снимките,а след тях направо става страшно и неудържимо!Записвам си рецептата за карамела,хареса ми!
ОтговорИзтриванеОлеле, Поли, така го описваш, че не само се покапах, ами зелепнах за екрана! Страшно съблазнителна рецепта! Прегръдки от мен и много усмивки!
ОтговорИзтриванеПавлинка .... залепнах, ококорих се, мислено си облизах пръстите :) Ега ти вълшебните снимки! Сладкиша ти няма нужда от похвали ... рецептата сама говори за него!
ОтговорИзтриванеПоздравявам те!
Е всичко изядохте,нали?Ние тук сме се наредили на опашка за по парченце...Човек се хранел и с очите си...е гледам,гледам и нахранване нямам.Прекрасни кифли!Открадвам ти рецептата,да знаеш...Прегръдки,Павлинка!
ОтговорИзтриванеОоо размазващо вкусни! Великолепие от аромат, вкус, снимки, ах, тези твои снимки, Павлинче!!! Прегръдки от мен! :)
ОтговорИзтриванеАко позволиш да се влюбя в твоите лепкави бананово-карамелени вкусотии, веднага го правя, Павлинка! :) Прекрасни са!
ОтговорИзтриванеПрегръдки. :)
Чудесна рецепта!Поздравления и за съблазнителните снимки..........Браво,Павлинче!
ОтговорИзтриванеОпределено ми се примлясква и на мен:)
ОтговорИзтриванеПоли, благодаря за лесната и вкусна рецепта за тази сладост! Въпреки, че я направих с ябълки, желанието за бананово-карамеленото вълшебство още ангажира мислите ми :) Тестото е много хубаво!
ОтговорИзтриване