сряда, 14 януари 2015 г.

Бананови кифли в карамелен сос!

    О, колко хубави се оказаха! Бяха употребени веднага топли, течащи, лепкави, близахме пръсти и мляскахме! О, да! Фен съм на тия кифли, точно на тези! Правят се много бързо, без чакане да втасат, месим, навиваме, печем! Имам и афинитет към карамела и бананите, а когато са заедно не издържам. 
    Разбира се най-голяма заслуга има карамеления сос, този който ползвах е великолепен, много вкусен и лесен за изпълнение, може да се съхранява доста дълго време в хладилник и когато се наложи да се ползва само трябва да се притопли и е ваш.


    Бананови кифли в карамелен сос!

    Продукти:
      идея Bakingdom

    За тестото:
    3 1/2 ч.ч. брашно
    3 с.л. захар
    1 ч.л. бакпулвер
    1/2 ч.л. сода бикарбонат
    1/2 ч.л. сол
    1 ч.ч. гъст айран
    5-6 с.л. разтопено краве масло
    1 голям банан

    5 с.л. краве масло

    Пресейте брашното, бакпулвера, содата и солта в дълбока купа. Слагаме и захарта. Разбъркайте добре. Направете кладенче.
    Добавяме айрана, маслото и банана, който сме направили на пюре. Разбъркваме с дървена лъжица докато тестото се събере на топка. Изсипваме на плота, добавяме още брашно ако е необходимо и омесва още малко докато се получи меко и пухкаво тесто.
    Оставяме тестото в хладилник докато си подготвим плънката и соса. 


    За плънката:
    1/2 ч.ч. кафява захар
    1/2 ч.ч. нарязани орехи
    1 ч.л. ванилов екстракт 
    1 с.л. разтопено краве масло
    1 голям банан, нарязан на малки пърченца

    Смесваме всички съставки без банана. Разбъркваме добре и оставяме настрана.


    За карамеления сос:
    1 ч.ч. захар
    1/4 ч.ч. вода
    1/2 ч.ч. сладкарска сметана
    2 с.л. разтопено краве масло 
    1 ч.л. сол

    В дълбока касерола поставяме захарта и водата. Слагаме ги на умерен котлон.
    Оставете на котлона докато цвета стане светло кафяв, но без да се разбърква, може само да разклатите касеролата. 
    Сваляме от котлона и наливаме на тънка струя и бъркаме интензивно с телена бъркалка, внимавайте защото сместа ще се надигне и кипи.
    Добавяме маслото и солта.
    Ако ви се струва, че има неразтопена захар върнете на котлона и бъркайте интензивно.
    За рецептата ви е нужна 1/2 ч.ч. карамелен сос.


    Загряваме фурната на 180 градуса.
    Подгответе съд, в който ще печем кифлите, изберете такъв, който не е с падащо дъно, аз използвах йенска тава. Не трябва да се покрива с хартия.
    Изсипете 1/2 ч.ч. карамелен сос на дъното.
    Може да сложите няколко ореха върху соса.
    Разстелете тестото с ръце на правоъгълник, не трябва да е тънко.
    
    Сложете плънката и разпределете добре, посипете с нарязаните банани.
    Навиваме на руло и нарязваме на 6-8 части, зависи колко големи кифли искате да направите.
    Подреждаме кифлите върху соса.
    Печен 35-40 минути.
  
    Готовите кифли оставяме да изстинат за 5 минути и обърнете в подходяща чиния за да се стече соса. 
   
    *за цялата рецепта е нужно 60 г краве масло, разтопете го в купа да ви е под ръка
    *за сигурност сложете лист алуминиево фолио под тавата, когато печете, карамеления сос започва да ври по някое време и става страшно


    Лепкаво!
    

   

    
    

   
    

    


11 коментара:

  1. Лепкаво и толкова апетитно, че чак залепвам за снимките! Страхотни кифли и снимки! :) Сосът много ми допадна и ще си го "открадна" за някой сладкиш! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Доста лепкаво, направо залепнах от удоволствие само като чета и гледам, а си представям на живо пипане как са :) Страхотно е, Поли! Този карамелен сос и на мен ми е любим, открих го при торта "Наоми". Изобщо вкусово сме наклонени в една посока :)) Поздрави и лепкав от сладости ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Ама как само си го описала,човек може да му се напълни устата дори без да види снимките,а след тях направо става страшно и неудържимо!Записвам си рецептата за карамела,хареса ми!

    ОтговорИзтриване
  4. Олеле, Поли, така го описваш, че не само се покапах, ами зелепнах за екрана! Страшно съблазнителна рецепта! Прегръдки от мен и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
  5. Павлинка .... залепнах, ококорих се, мислено си облизах пръстите :) Ега ти вълшебните снимки! Сладкиша ти няма нужда от похвали ... рецептата сама говори за него!
    Поздравявам те!

    ОтговорИзтриване
  6. Е всичко изядохте,нали?Ние тук сме се наредили на опашка за по парченце...Човек се хранел и с очите си...е гледам,гледам и нахранване нямам.Прекрасни кифли!Открадвам ти рецептата,да знаеш...Прегръдки,Павлинка!

    ОтговорИзтриване
  7. Ооо размазващо вкусни! Великолепие от аромат, вкус, снимки, ах, тези твои снимки, Павлинче!!! Прегръдки от мен! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Ако позволиш да се влюбя в твоите лепкави бананово-карамелени вкусотии, веднага го правя, Павлинка! :) Прекрасни са!
    Прегръдки. :)

    ОтговорИзтриване
  9. Чудесна рецепта!Поздравления и за съблазнителните снимки..........Браво,Павлинче!

    ОтговорИзтриване
  10. Определено ми се примлясква и на мен:)

    ОтговорИзтриване
  11. Поли, благодаря за лесната и вкусна рецепта за тази сладост! Въпреки, че я направих с ябълки, желанието за бананово-карамеленото вълшебство още ангажира мислите ми :) Тестото е много хубаво!

    ОтговорИзтриване